Тя и Той

Типове кожа

Правилната грижа за кожата ни гарантира, че тя ще е красива, здрава и опъната. Определянето на типа кожа е важна част от козметичната процедура, за да може козметологът да ни посъветва кои продукти и кремове са подходящи за нас.

Типове кожа

Правилната грижа за кожата ни гарантира, че тя ще е красива, здрава и опъната. Определянето на типа кожа е важна част от козметичната процедура, за да може козметологът да ни посъветва кои продукти и кремове са подходящи за нас. 

Преди всяка козметична процедура или терапия първо се определя типа кожа. Това се прави с помощта на лампа лупа. Уточнява се какъв е типът кожа на клиента и подробностите за нея.

Видове кожа:
1. Нормална
2. Нежна
3. Свръхчувствителна
4. Суха
5. Мазна (с едри пори)
6. Смесена
7. Кожа с нервни рефлекси

След определяне на типа кожа се определя и лечението, какъв вид процедура ще е необходимо да се приложи. Характерът на кожата зависи от наследствеността, от общото и психическото състояние на организма, пола, възрастта, професията и климата, в който живеем. За да бъде кожата красива, здрава и опъната, е необходимо да се прилагат правилни грижи за нея. Отстраняването на козметични дефекти не може да се постигне с една процедура или само с хигиенни условия в дома. Изискват се системни процедури, правилни и редовно прилагани грижи. Те се полагат както от козметика, така и от клиента, като поддържа кожата чиста и използва подходящи козметичните продукти. За да се постигне желания резултат, трябва да се полагат грижи не само за кожата, но и за зъбите, прическата и да се подбира подходящ грим.

Нормалната кожа е еластична, красива и с естествен цвят. Тя е нито суха, нито мазна, няма разширени пори, бръчки и други козметични недостатъци (петна, разширени кръвоносни съдове, черни точки, милиуми, пъпки, окосмяване и т. н.). За съжаление, нормална кожа се среща най-често при деца и рядко до 20 - годишна възраст. Тя се променя под влиянието на различни външни и вътрешни фактори.
Вътрешни фактори: полова зрялост, бременност, нарушения във функциите на ендокринните жлези, заболявания на нервната система.
Външни фактори: труд, хранене, възрастови изменения на организма, климат, често миене със сапун и от различни козметични продукти.
Нормалната кожа понася по-добре водни процедури, отколкото козметични средства.

Мазната кожа се дължи на усилена дейност на мастните жлези. Те отделят голямо количество кожна мас, която покрива лицето и кожата блести. Мазната кожа лесно задържа прах, като й придава мазно сивкав цвят. С повишаване на дейността на жлезите с вътрешна секреция, и по-специално половите жлези, се усилва и работата на мастните жлези. Най-често мазна кожа се среща при девойки (в пубертета хормоналното въздействие засилва функциите на мастните жлези), при мъже в ранна възраст и по време на бременност!!! При неправилни грижи в домашни условия с неподходящи продукти (мазни кремове) също се стига до засилване на секрецията. Усилената дейност на мастните жлези може да се яви при заболявания на жлезите с вътрешна секреция, при проблеми на нервната система, нарушена дейност на стомашно-чревния тракт, при нарушения на храносмилателната система (запек), при чернодробни заболявания (жълтеница, хепатит), при напълняване, от храни, богати на мазнини и въглехидрати. Нервната система регулира мастната секреция. Затова при някои заболявания, като Паркинсон, се засилва мастната секреция, особено на лицето. При смущения в менструацията се провежда хормонално лечение от лекар специалист. С напредване на възрастта мастното отделяне намалява, кожата е почти лишена от мазнина, но на някои места още има мазни участъци (най-вече на челото, носа и брадичката). Това се дължи на нарушения на нервната система. Най-мазните части на тялото са кожата на лицето, гърбът, под гърдите, подмишниците и на всички окосмени места по тялото. Мазната кожа се комбинира най-често с акне, което води до възпаляване на кожата (гнойни пъпки).

Да се избягват:
1. мазни, сладки и тестени храни
2. храни, които съдържат люто, кисело и солено
3. алкохол и цигари

Препоръчителни храни:
- зеленчуци, плодове, сокове, ръжен хляб, млечни продукти, варено или печено нетлъсто месо (риба, пиле), ориз и т. н. Необходимо е да се взимат витамини А, Е и  особено витамин В 4 (биотин).


Разширените пори са много неприятен козметичен недостатък, който най-често се дължи на мазна или смесена кожа, акне, себорея. Неправилните грижи, както и отделянето на много мазнина, водят до разширяване на порите. Всички горещи процедури (компреси, парни бани, интензивно излагане на слънце) могат да бъдат причина за това, защото след топлинно въздействие каналчетата на жлезите се разширяват. Веднага след това не трябва да се прилагат студени компреси, а постепенно да се свиват порите чрез козметични средства, защото ако кожата не е почистена от черните точки, тя се възпалява, отделя повече мазнина и става по-мръсна. При едри пори не трябва да се употребяват много пудри или мазни кремове.
В зависимост от реактивността на нервната система и колебанията на тонуса, този вид кожа на лицето е нормална, суха. Тя е чиста с бистър тен.
Тя може за кратко време да се промени, като по нея се образуват червени петна (по челото, бузите, брадичката, около устата). Тези реакции могат веднага след това да се променят, и кожата да възстанови нормалното си състояние.

При наличие на кожа с нервни рефлекси е препоръчително да се избягва всичко, което дразни нервната система (алкохол, кафе, черен чай, цигари, хормонални и успокоителни лекарства). Също така не трябва да се използват неподходящи козметични средства.

Сухата кожа
се дължи на недостатъчно отделяне на мазнини и усилено изпаряване на потта от повърхността на кожата. При млади жени и постепенно в средна и напреднала възраст, когато не се полагат достатъчно грижи, се получава суха кожа. Запазването на свежестта и красотата на лицето изисква много грижи още от млади години, за да се запази еластичността и функциите (дишане, нормално изпаряване). Количеството на отделените кожни мазнини е непостоянно, дори и при един и същи човек. Разликата в омазняването на кожата е в зависимост от храната, възрастта, дейността на жлезите с вътрешна секреция, храносмилателната система (язва, гастрит), нервната система и условията на живот и труд. Обезмасляването на кожата се получава при неправилни хигиенни грижи в домашни условия: често миене със сапун, измиване преди всяко излизане навън, употреба на силни сапуни. Освен това, има и други фактори, които влияят на обезмасляването (вятър, слънце, резки температурни промени), получава се и от неправилни козметични грижи (пудра, спиртни разтвори, силни кремове с високо РН, фон дьо тен).
Съдържанието на водата в кожата не е постоянно. То зависи от възрастта и  здравословното състояние на човека, от професията, от психическото му състояние.
Човешката кожа не е еднакво суха по цялото тяло и в различните възрасти. Тя постепенно започва да повишава процентите на сухите части след 20-25 години. Тогава се налагат специални козметични грижи.

Черни точки се срещат при суха и мазна кожа. Представляват козметичен недостатък, който придружава себореята. Образуването на черни точки се дължи на усилена мастна секреция. Тази мазнина изпълва разширените пори, което дразни епидермалните клетки, изпълващи каналчетата на порите. Тогава мазнината се смесва с прахта. При стискане се получава червейче с черна точка на върха. Черният цвят се получава не само от замърсяване, а от окисляването на роговото вещество на епидермалните клетки, които са в контакт с атмосферния кислород. Понякога комедоните се появяват от козметични средства (кремове), които съдържат живачни или бисмутови (Ве) съединения, от бои за коса (тъмни), от кана. Комедоните се появяват най-често на челото, носа, брадичката, а понякога на други части на тялото (на гърдите, на гърба). Почистване на лице от комедони се прави 2-3 пъти месечно, но не повече, защото кожата се дразни (възпалява се, зачервява се и не е спокойна).

Правилна грижа у дома:

Лицето трябва да се мие вечер с хладка вода (до 20ºС) с мек сапун с ниско съдържание на РН. При измиване на лицето със студена вода, се свиват кръвоносните съдове, мастната секреция намалява и кожата става по-суха и залющена (не еластична). При измиване с гореща вода се разширяват порите, кожата се омазнява повече, зачервяват се бузите и носът, задържа повече прах, увеличава се секрецията. Лицето може да се мие с гореща и студена вода като се редуват, но накрая се завършва винаги със студена вода. Най-подходяща е меката вода (дъждовна, снежна), защото твърдата вода съдържа различни минерални соли, които дразнят кожата.

И така: правилната грижа за кожата е начинът да изглеждаме добре и с гордост да показваме лицето си!

 

Автор: Чаланг Амин,
специалист по фитокозметика -ЦПО "TOP BEAUTY"

 

 

Сподели: