Вкусно и полезно

Топло, много топло, горещо...

Рецепти

Топло, много топло, горещо...

ГРАХОВА СУПА С ГЪБИ

4 порции

Необходими продукти

500 г грах от консерва

100 г сурови гъби

1 бр. морков

1 глава стар лук

40 г краве масло

100 г кашкавал „Ементал"

копър за поръсване

сол

Начин на приготвяне

Лукът и гъбите се нарязват на ситно и се задушават заедно с маслото за две минути в тенджера. Към тях се добавя ситно нарязания морков. След минута се добавя 850 мл гореща вода. Веднага се добавя грахът и се подправя със сол. Супата се вари около 15 мин., като се бърка от време на време. В края на готвенето се добавя ситно нарязаният копър. Капакът се поставя върху тенджерата и котлонът се изключва. Супата се поднася гореща, поръсена с настърган кашкавал.

СИРЕНЕ ПО БАНСКИ

2 порции

Необходими продукти

500 г овче сирене

2 бр. домати

4 бр. яйца

60 г краве масло

120 мл газирана вода

червен пипер за поръсване

люти чушки за гарнитура

Начин на приготвяне

Сиренето се реже на 4 плочки. Подреждат се в гюведже. Отгоре се нареждат колелца домати и маслото на парченца. Съдът се захлупва с капак и се поставя във фурна за 10-15 мин. Яйцата се разбиват с газираната вода и се изливат върху сиренето. Съдът се захлупва отново и се поставя във фурната, докато яйцата се опекат. Сиренето се поднася горещо, поръсено с червен пипер. Към него се поднася зелена люта чушка.

ПАНИРАНИ ДЮЛИ

4 порции

Необходими продукти

4 бр. дюли

4-5 бр. яйца

пудра захар

канела

Начин на приготвяне

Дюлите се режат на дебели резени и се почистват от семките. Нареждат се в плосък съд, поръсват се обилно с пудра захар и се оставят да престоят 2 часа. Всяко парче дюля се потапя в разбитите яйца и се пържи до златисто в загрято олио. Дюлите се поднасят топли, поръсени с пудра захар, смесена с канела.

ГОРЕЩ КОКТЕЙЛ С КАФЕ

2 порции

Необходими продукти

80 мл коняк

100 мл портокалов сок

1 с.л. захар, разтворена в 20 мл вряща вода

90 мл силно кафе

канела за поръсване

Начин на приготвяне

Кафето се приготвя по обичайния начин. Всички съставки, без канелата, се сипват в метален съд и се загряват до завиране. Махат се от котлона. Сместа се разсипва по чаши. Поръсва се с канела. Напитката се поднася топла.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

 

 

Сподели: