Анкета

Новини

Топло, много топло, горещо...
Брой 51 - Февруари - 2011

ГРАХОВА СУПА С ГЪБИ


4 порции


Необходими продукти


500 г грах от консерва


100 г сурови гъби


1 бр. морков


1 глава стар лук


40 г краве масло


100 г кашкавал „Ементал"


копър за поръсване


сол


Начин на приготвяне


Лукът и гъбите се нарязват на ситно и се задушават заедно с маслото за две минути в тенджера. Към тях се добавя ситно нарязания морков. След минута се добавя 850 мл гореща вода. Веднага се добавя грахът и се подправя със сол. Супата се вари около 15 мин., като се бърка от време на време. В края на готвенето се добавя ситно нарязаният копър. Капакът се поставя върху тенджерата и котлонът се изключва. Супата се поднася гореща, поръсена с настърган кашкавал.


СИРЕНЕ ПО БАНСКИ


2 порции


Необходими продукти


500 г овче сирене


2 бр. домати


4 бр. яйца


60 г краве масло


120 мл газирана вода


червен пипер за поръсване


люти чушки за гарнитура


Начин на приготвяне


Сиренето се реже на 4 плочки. Подреждат се в гюведже. Отгоре се нареждат колелца домати и маслото на парченца. Съдът се захлупва с капак и се поставя във фурна за 10-15 мин. Яйцата се разбиват с газираната вода и се изливат върху сиренето. Съдът се захлупва отново и се поставя във фурната, докато яйцата се опекат. Сиренето се поднася горещо, поръсено с червен пипер. Към него се поднася зелена люта чушка.


ПАНИРАНИ ДЮЛИ


4 порции


Необходими продукти


4 бр. дюли


4-5 бр. яйца


пудра захар


канела


Начин на приготвяне


Дюлите се режат на дебели резени и се почистват от семките. Нареждат се в плосък съд, поръсват се обилно с пудра захар и се оставят да престоят 2 часа. Всяко парче дюля се потапя в разбитите яйца и се пържи до златисто в загрято олио. Дюлите се поднасят топли, поръсени с пудра захар, смесена с канела.


ГОРЕЩ КОКТЕЙЛ С КАФЕ


2 порции


Необходими продукти


80 мл коняк


100 мл портокалов сок


1 с.л. захар, разтворена в 20 мл вряща вода


90 мл силно кафе


канела за поръсване


Начин на приготвяне


Кафето се приготвя по обичайния начин. Всички съставки, без канелата, се сипват в метален съд и се загряват до завиране. Махат се от котлона. Сместа се разсипва по чаши. Поръсва се с канела. Напитката се поднася топла.


 


Автор и фотограф: Димитрина Бунова


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук