Семейно здраве

Трай, бабо, за хубост! Кога да пробием ушите?

Коя е първата мисъл, която минава през ума ни, когато научим, че съвсем скоро на бял свят ще се появи нашето момиченце? Искаме да му купим розови дрешки, вадим кутията със семейните ценности и бижута. Бебето още не се е родило, а ние вече чакаме с нетърпе

Трай, бабо, за хубост! Кога да пробием ушите?

Коя е първата мисъл, която минава през ума ни, когато научим, че съвсем скоро на бял свят ще се появи нашето момиченце? Искаме да му купим розови дрешки, вадим кутията със семейните ценности и бижута. Бебето още не се е родило, а ние вече чакаме с нетърпение да го „обзаведем" с обечки, пазени за този случай години наред. Но дали поставянето на обеци е подходящо веднага след раждането или трябва да отложим вълнуващото събитие за по-късно?

Кога е най-подходящият момент, къде трябва да отидем, какви познания трябва да има човекът, който извършва процедурата? Какви са рисковете и как да ги избегнем, за да имаме красиво и здраво момиченце? Отговорите на тези въпроси ще намерите в тази статия.

Кога е моментът?

Правилото тук е: нито твърде рано, нито твърде късно.

Най-често обеците се поставят още в бебешка възраст. Най-добре е това да стане при навършени 2 месеца. Налага се да изчакате до тогава, тъй като едва след 40 - ия ден може да се спази изискването главата да не се мокри 2 дни, което е необходимо условие, за да не се възпалят ушите.

Хубаво е да изчакате, но не бива и да закъснявате с продупчването на ушите. Бебетата по-лесно понасят тази манипулация и нямат никакъв спомен от преживяното. В по-късна възраст страхът от бялата престилка засилва недоверието на детето и то не иска да се подложи на процедурата, а това допълнително усложнява нещата.

Къде да отидем?

Най-добрият вариант е поставянето на обеците да се извърши от квалифициран специалист с медицинско образование, който добре познава анатомията на ушната мида, акупунктурните и електронеутралните точки.

По ушната мида има улей, в който няма кръвоносни съдове и нерви. Именно по него се намират „електронеутралните точки". Тези точки са строго определени и се знаят от лекарите.

Какви са рисковете и как да ги избегнем?

Основният риск е от засягането на опасната зона, извън улея с електронеутрални точки. Милиметър отклонение може да засегне центъра на зрението, дишането, двигателната активност на горни и долни крайници и пр. На едно ухо могат да се поставят максимум 7 обеци, преди навлизане в опасната зона. Затова с поставянето на обеците не бива да се експериментира.

Съществува и известен риск от инфектиране на ушите след поставянето на обеците, но и той може да бъде избегнат, ако се спазят инструкциите на специалиста.

Тези рискове, обаче не са причина да изпадате в паника и да се отказвате от пробиването на ушите. Ако отидете при специалист, който наистина знае какво прави и е квалифициран, и обучен, всичко ще е наред.

Какви обеци да поставим?

От години сте мечтали за момиченце и тайно сте пазили в шкафа симпатични обечки, които сте нарекли за детето си. И ето: най-после ще можете да ги видите на ушите на вашето момиченце! Ще трябва да потърпите още малко... при безкръвния метод на пробиване на ушите се поставят специални медицински обеци със златно или сребърно покритие. Те са изработени от кобалтова сплав за основа. Кобалтът се смята за противоалергичен материал.

В началото си обецата има копиевидна форма (която пробива ушната мида), благодарение на която се получава една добра дупчица (универсална по форма и размер). За да се запази правилната форма и големина на дупчицата, медицинските обеци трябва да се носят минимум един месец, без да се свалят, след което могат да се сменят с други  - по ваш избор.

Медицинските обеци са подходящи за бебета и малки деца, както и за алергични хора, тъй като рискът от алергични прояви е сведен до минимум. Разнообразието от разноцветни скъпоценни камъчета (цирконий, аметист, перли, аквамарин и др.) ги прави примамливи за детските очи и децата с радост са готови да платят цената за своята красота (е, поне момиченцата).

Този вид обеци се съхраняват в специални опаковки и са стерилни (автоклавирани). На гърба на опаковката задължително има срок на годност, който обозначава до кога са стерилни.

Как се пробиват ушите?

За разлика от неприятните и доста болезнени (и кървави) преживявания с някогашното продупчване на ушите с игла и носенето на конци след това, днес всичко е много по-просто, бързо и безболезнено. Ушите се пробиват със специално предназначен за целта пистолет като дупчицата в ухото се прави от самата обеца. Манипулацията е безкръвна и сравнително безболезнена. Освен това всичко свършва за броени минутки.

Преди поставянето на обецата с помощта на специален маркер се отбелязва правилната точка така, че да отстои от главата и да е в улея без нерви и кръвоносни съдове. След това ухото на мъничето се напръсква с упойка със замразяващ ефект.

Ако детето е малко, е трудно да остане неподвижно. Затова родителят придържа главата му, докато медицинското лице поставя обецата.

Възможно е детето да се стресне от силното щракване, което чува и да се разплаче. Но както знаем, малките деца бързо забравят, че са плакали и след секунди вече могат да се усмихват.

Какво да правим, ако детето не иска?

Често се случва малкото дете да се уплаши до такава степен, че да откаже категорично поставянето и на другата обеца. В такъв случай, вместо да го мъчите и да рискувате да бъде засегнат някой център, докато детето мърда, по-добре го заведете отново на следващия ден, когато се е успокоило.

Поставянето на обеците е голяма драма не само за мъника, но и за родителите. Те страдат, когато детето им плаче и му се причинява болка.

Не карайте мъничето насила! Все пак, не забравяйте, че целта е да е по-хубаво, а не по-изтормозено.

Какви реакции да очакваме?

Малко след поставянето на обецата е нормално ухото да се зачерви. В редки случаи (най-често, ако не сте спазили инструкциите на специалиста) е възможно да се получи възпаление/подуване на ушите. Ако забележите подобни нежелани реакции, потърсете медицинското лице, което е пробило ушите, за да ви даде подходящи средства за дезинфекция.

Какво да правим след поставянето?

Има няколко правила, които трябва да спазвате, за да избегнете нежелани реакции. Ушите трябва да се пазят от мокрене 2-3 дни. През този период не е желателно и да ги пипате безпричинно. Ако детето е още малко, не се притеснявайте, че не може да спази последното изискване и от време на време иска да ги пипне. Нормално е да се радва на новата си придобивка! Важното е да е с чисти ръчички, за да се избегнат възпаленията.

Другият начин за дезинфекция, който е добре да прилагате до 1-2 седмици след поставянето на украшенията, е да почиствате внимателно ушите с напоен със спирт памук (отпред и отзад около обецата и тапичката) веднага след къпане. Това е необходимо, тъй като често след къпане се задържа сапун, от който ухото може да загнои.

За оформянето на хубава дупчица е добре да правите едно просто упражнение: по няколко пъти на ден внимателно раздвижвайте обецата с въртеливи движения в двете посоки. За допълнителна сигурност можете да използвате и специален антибиотичен крем за дезинфекция, предписан от лекаря.

Не сваляйте обеците вечер! Тапичката се захваща към обецата във фабрично предвиден улей така, че краят й да не убива на главата, докато детето лежи на възглавничката си.

Ако по някаква причина все пак това се случи, издърпайте тапата с едната ръка, докато придържате предната част на обецата с другата.

Не избутвайте тапата към ухото! Вероятността да падне от самосебе си е малка, тъй като закопчалката влиза в специален улей и при правилно поставяне щраква.

Ако детето не носи обеците известно време, дупките се запушват и след време се налага да се направи нова дупка (може и на същото място). За да избегнете повторния „тормоз", обаче е най-добре да не взимате решение да махнете обеците сами, а да се консултирате със специалист.

Само момичетата ли носят обеци?

Да се поставя обеца на малко момченце не е препоръчително, тъй като то тепърва осъзнава половата си идентификация и това може сериозно да го обърка, да привлече вниманието на връстниците и дори да го превърне в обект на подигравки.

Как да избегнем противоречията?

Често родителите имат разногласия по въпроса да поставят ли обеци на детето или не.  Идеята един от двамата да пробие ушите на детето зад гърба на другия не е добра. Не е редно да го поставяте пред свършен факт, показвайки, че не зачитате мнението му. Освен това, така можете да навлечете неприятности и на специалиста, поставил обеците. Най-добре е да отидете заедно с мъжа/жена си или да дадете писмено съгласие, подписано и от двамата за извършването на процедурата.

Любопитно:

Пробиването на ушите ( или т. нар. „пиърсинг", означаващ буквално „пробождане", „пронизване") не е просто съвременна мода, а древен ритуал с хилядолетна история. Той се е практикувал сред много народи и култури: Египет, Римската империя, сред ацтеките, маите, инките и много други племена.

В миналото е символизирал власт или принадлежност към определена религия. Днес обеците служат най-вече за украса и се ползват като аксесоар.

 

Автор: Наталия Градинарова
Консултант: д-р Румяна Михайлова

 

 

Сподели: