Вкусно и полезно

Ухае на българска Коледа

Рецепти

Ухае на българска Коледа

ВИТА БАНИЦА С ЦВЕКЛО

Необходими продукти

500 г фини точени кори

800 г обелено цвекло

300 г захар

190 мл олио

230 г нарязани орехи

Начин на приготвяне

Цвеклото се настъргва на едро и се задушава в 4 с.л. олио и 4 с.л. захар. Отделят се по 2 кори, напръскват се с олио и захар, поръсва се от плънката и нарязаните орехи, завива се на руло. В намазана с олио тава се навиват в кръг готовите рула. Поръсва се отгоре с олио и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. Когато придобие златиста коричка, се напръсква с малко вода и се завива с кърпа за кратко.

НАДИПЛЕНА БАНИЦА СЪС СИРЕНЕ

Необходими продукти

500 г фини точени кори

300 г натрошено краве сирене

3 яйца

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.л. сода бикарбонат

4 с.л. брашно

120 мл олио

заливка

100 мл прясно мляко

40 г разтопено краве масло

1 яйце

1 с.л. брашно

Щипка сол

Начин на приготвяне

От сиренето, яйцата, киселото мляко с шупналата сода, брашното и олиото се приготвя плънка. Отделят се по 2 кори, поръсват се с плънка, нагъват се ветрилообразно и се завиват в кръг в намазана тава. Поръсват се леко с олио и се запичат в загрята на 200 градуса фурна докато се зачервят. Тавата се изважда и върху баницата се изсипва заливката. Температурата се намалява до 180 градуса и баницата се допича до образуване на златиста коричка.

ПОСТНА БАНИЦА СЪС СПАНАК И БУЛГУР

Необходими продукти

250 г точени кори

200 г булгур

650 г спанак

200 мл олио

сушен джоджен

сол

Начин на приготвяне

Булгурът се измива, сварява се и се отцежда. Почистеният спанак се задушава в 100 мл олио, добавя се булгурът, разбърква се, посолява се и се подправя с джоджен. Отделят се по 2 кори, поръсват се с олио и част от плънката и се завиват на руло. Получените рула се подреждат едно до друго в намазана с олио тава, като отгоре се поръсват с олио. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна.

НАЛОЖЕНА БАНИЦА С ПРАЗ И СИРЕНЕ

Необходими продукти

400 г дърпани кори

5 стръка праз лук

5 яйца

280 г сирене

5 с.л. кисело мляко

40 г краве масло

олио и сол

Начин на приготвяне

Почистеният праз се нарязва и задушава в масло. Подправя се със сол, дръпва се от огъня и се добавят натрошеното сирене, разбитите яйца и киселото мляко. В намазана с масло тава се слага една кора, която се поръсва с олио и част от плънката, като в този ред се продължава до изчерпване на продуктите. Последната кора отгоре се маже с жълтък. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Когато е готова, се напръсква с вода и се покрива с кърпа.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

 

 

Сподели: