Анкета

Новини

Ухае на българска Коледа
Брой 61 - Декември - 2011

ВИТА БАНИЦА С ЦВЕКЛО


Необходими продукти


500 г фини точени кори


800 г обелено цвекло


300 г захар


190 мл олио


230 г нарязани орехи


Начин на приготвяне


Цвеклото се настъргва на едро и се задушава в 4 с.л. олио и 4 с.л. захар. Отделят се по 2 кори, напръскват се с олио и захар, поръсва се от плънката и нарязаните орехи, завива се на руло. В намазана с олио тава се навиват в кръг готовите рула. Поръсва се отгоре с олио и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. Когато придобие златиста коричка, се напръсква с малко вода и се завива с кърпа за кратко.


НАДИПЛЕНА БАНИЦА СЪС СИРЕНЕ


Необходими продукти


500 г фини точени кори


300 г натрошено краве сирене


3 яйца


1 ч.ч. кисело мляко


1 ч.л. сода бикарбонат


4 с.л. брашно


120 мл олио


заливка


100 мл прясно мляко


40 г разтопено краве масло


1 яйце


1 с.л. брашно


Щипка сол


Начин на приготвяне


От сиренето, яйцата, киселото мляко с шупналата сода, брашното и олиото се приготвя плънка. Отделят се по 2 кори, поръсват се с плънка, нагъват се ветрилообразно и се завиват в кръг в намазана тава. Поръсват се леко с олио и се запичат в загрята на 200 градуса фурна докато се зачервят. Тавата се изважда и върху баницата се изсипва заливката. Температурата се намалява до 180 градуса и баницата се допича до образуване на златиста коричка.


ПОСТНА БАНИЦА СЪС СПАНАК И БУЛГУР


Необходими продукти


250 г точени кори


200 г булгур


650 г спанак


200 мл олио


сушен джоджен


сол


Начин на приготвяне


Булгурът се измива, сварява се и се отцежда. Почистеният спанак се задушава в 100 мл олио, добавя се булгурът, разбърква се, посолява се и се подправя с джоджен. Отделят се по 2 кори, поръсват се с олио и част от плънката и се завиват на руло. Получените рула се подреждат едно до друго в намазана с олио тава, като отгоре се поръсват с олио. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна.


НАЛОЖЕНА БАНИЦА С ПРАЗ И СИРЕНЕ


Необходими продукти


400 г дърпани кори


5 стръка праз лук


5 яйца


280 г сирене


5 с.л. кисело мляко


40 г краве масло


олио и сол


Начин на приготвяне


Почистеният праз се нарязва и задушава в масло. Подправя се със сол, дръпва се от огъня и се добавят натрошеното сирене, разбитите яйца и киселото мляко. В намазана с масло тава се слага една кора, която се поръсва с олио и част от плънката, като в този ред се продължава до изчерпване на продуктите. Последната кора отгоре се маже с жълтък. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Когато е готова, се напръсква с вода и се покрива с кърпа.


 


Автор и фотограф: Димитрина Бунова


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук