Семейна красота

Черно, ароматно, горещо

За огромна част от населението на Земята най-любимата миризма сутрин е на току що сварено кафе. Наистина не може да се отрече, че ароматът на кафето, независимо дали е на зърна, смляно или вече в течно състояние е доста завладяващ. Най-известната ободрява

Черно, ароматно, горещо

За огромна част от населението на Земята най-любимата миризма сутрин е на току що сварено кафе. Наистина не може да се отрече, че ароматът на кафето, независимо дали е на зърна, смляно или вече в течно състояние е доста завладяващ. Най-известната ободряваща напитка в света има толкова дълга и обширна история, че трудно може да бъде разказана накратко. Едно нещо обаче е сигурно - от момента на откриването му, през всичките тези векове и години, та чак до днес, кафето присъства неизменно и е станало неделима част от ежедневието на хората.

МАЛКО ИСТОРИЯ

Сигурно всеки е чувал легендата за откриването на кафето от един етиопски пастир на име Калид, живял през 9 в. Един ден той заварил своите кози да подскачат около някакъв храст с червени плодове. Те се държали странно и изглеждали доста превъзбудени. Пастирът на свой ред опитал от незнайните плодове и почувствал прилив на енергия и добро настроение.

Според фактите за родина на кафето се приема Етиопия, където все още то се среща и като диворастящо растение. Става популярно след като арабските търговци започват да го разпространяват от Йемен. Най-известният и смятан за най-добър сорт „Мока" е наречен така на името на йеменското пристанище Мока. И до днес продължават споровете около произхода на думата „кафе". Някои смятат, че се образува от арабското „кауе", което означава сила, енергия. Други го свързват с названието „кахва", идващо също от арабски и означаващо „вино". Третата версия идва от името на провинция Каффа в южна Етиопия, в чийто гори се среща диворастящо кафе.

Като всяко ново и непознато нещо най-популярната днес напитка много бавно си пробивала път сред хората. В началото я използвали повече като лечебно средство при отпадналост и умора. Същинското разпространение на кафето по света започнало едва през 16-17 в. Смята се, че било внесено в Истанбул за първи път през 1543 г., а през 1555 г. отворило врати и първото кафене в града. И както се случва често, този нов тип забавление бързо намерил своите привърженици и врагове. Споровете „за" и „против" намерили отзвук сред владетелите на империята. В един период кафенетата били затваряни, в друг отваряни. В Западна Европа кафето проникнало трудно и също срещнало известна съпротива. Арабите ревниво пазели своя продукт, за да държат монопола върху разпространението му. През 1616 г. холандецът Петер ван дер Брок успял да открадне няколко зърна от йеменското пристанище Мока, където работел и ги засадил в ботаническата градина в родината си. От тях били отгледани фиданки от сорта Арабика, от който по-късно била създадена плантация в холандската колония на остров Цейлон.

Във Франция кафето придобило популярност благодарение на крал Людовик XIV, който бил запленен от ободряващата напитка. Той получил подарък от султана на Йемен - шепа кафеени зърна и през 1714 г. било засадено първото екзотично за тези места дръвче в парижката ботаническа градина. Впоследствие фиданка кафеено дръвче била подарена на краля от холандската кралица в знак на добра воля, което също било засадено и по-късно станало част от създадените плантации във френските колонии в Южна и Централна Америка и Карибите. Постепенно кафето стигнало и до остров Мартиника, след това до Хаваите и Мексико, до Суринам, Френска Гвиана и Бразилия. В Италия кафето се появява в средата на 17 в. Според легендата монасите-капуцини открили капучиното. За да бъде кафето им по-вкусно, те започнали да го пият с мляко, което преди това разбивали над гореща пара до получаване на обилна, пухкава пяна. А за да бъде млечната пяна по-устойчива, в процеса на разбиването добавяли и по лъжичка гъста сметана. Днес тази чудесна напитка е втора по слава след обикновеното черно кафе. И в Англия, и в Русия кафето проникнало постепенно, с леки брожения. Създадени били кафенета, които станали любимо място на студентите в Англия и на интелигенцията в Русия. Понастоящем най-големите производители и износители на продукта в света са Бразилия и Индия. В Бразилия кафявото злато прониква чрез подарък - букет цветя, сред които имало кафеена клонка, а в Индия, чрез 7 тайно изнесени от Мека кафеени зърна. Това било достатъчно тези две държави да се превърнат в империи на кафето чак до днешни дни.

КАФЕТО ДНЕС

В днешно време се отглеждат десетки сортове кафе, а начините му на приготвяне са още повече. Във всяка държава има традиционен и предпочитан начин за приготвяне и консумиране на напитката, но разбира се най-известните методи са разпространени навсякъде. Италия е призната за страната с най-хубаво кафе и най-добрите начини за приготвянето му.

Espresso. Тази технология е измислена от италианците в началото на 20 в. Представлява обикновено късо черно кафе, с или без захар. Сервира се в малки чашки и се консумира бързо. Италианското еспресо е много силно и в много малко количество, което се изпива на една глътка на крак. Еспресото е основа за много и разнообразни видове приготвяне на кафе. Ето някои от тях:

  • Cappuccino - еспресо, върху което се налива горещо мляко и млечна пяна, а най-отгоре може да се поръси с какао на прах. Освен че легендата за монасите сочи италианците за откриватели на капучиното, също така италианец пръв е изобретил машина за капучино. Тя се състояла от две отделения: в първото се нагрявала водата до пара, която по тръбичка попадала във второто отделение, а там с бъркалка се разпенвало млякото. И до днес всички кафеварки за капучино работят на този принцип. Във Франция се нарича cafe creme.
  • Macchiato - към еспресото се прибавя малко мляко и млечна пяна.
  • Caffe Latte - в голяма чаша се налива мляко и се допълва с двойно еспресо.
  • Caffe Corretto - еспресото се "коригира" с коняк или ликьор.
  • Cafe au lait - това е френското наименование на кафе с мляко. Кафето, заедно с горещо мляко, се сервира в голяма чаша и се консумира само на закуска.

Турско кафе. Традиционен начин за приготвяне на кафе на Балканите. Наричат го още гръцко. Приготвя се в джезве, на слаб огън или върху пясък. Смес от кафе и захар се кипва в джезвето, след което се сервира в средна чаша и се изчаква да се утаи преди да се изпие.

Шварц кафе. Или кафе, приготвено през филтър. Този вариант е особено предпочитан от американците. Кафето се сипва във филтъра, който може да бъде от хартия или от пластмасова мрежичка. Върху кафето капе гореща вода и го "обмива", преминавайки през филтъра. В каната отдолу капе лека кафява кафена напитка.

Кафе от кафеварка. Тази машинка е доста разпространена в България и все още се използва масово и от италианците. Представлява метален корпус от две части, в долната е водата, а горната е за готовото кафе. Разделя ги метален филтър, в който се слага кафето. Когато водата кипне, горещата пара се издига, минава през кафето и по тръбичка се превръща в течност, която пълни горната част на кафеварката.

Стремежът на хората да се усъвършенстват и да правят нещата по-модерни и по-функционални довежда до откриването на разтворимото кафе. Още през 1901 г. американският изобретател от японски произход Сатори Като приспособил изобретената от него технология за разтворим чай към кафето. Той я продал на американска компания, която го разпространила в цял свят. През 1930 г. пък бил открит метод за промишлено производство на разтворимо кафе. По време на Втората Световна война то е било част от провизиите на американските войски, а след 1945 г., новият продукт бързо придобил популярност по целия свят. Станало възможно бързото приготвяне на чашка кафе, само с добавянето на гореща вода, без цялата суетня с меленето и варенето.

С разтворимо кафе се прави една от най-вкусните летни напитки - frappe. Родината на това студено изкушение е Гърция, но то е придобило популярност по цял свят. 1-2 лъжички кафе се разтварят с малко вода, към тях може да се прибави захар по желание. Следва интезивно разбиване на кафето - колкото повече са бърка, толкова повече пяна ще направи. После се налива студена вода или мляко, внимателно от ръба на чашата (задължително висока), докато пяната стигне до горе. Може да се добави лед. Сервира се със сламка.

Любопитното е, че напитката фрапе се е получила съвсем случайно през 1957 г. На панаир в Солун, служител на голяма компания за разтворимо кафе, решил да импровизира и на клиент поискал кафе приготвил напитка със студена вода, разбита в шейкър за топъл шоколад. И така се родило фрапето.

КАФЕТО И ЗДРАВЕТО

Според редица изследвания през последните години, кафето има благоприятен ефект върху организма и здравето на човек. Стига да е в умерени количества. Оказва се, че кафето е мощен антиоксидант - съдържа хлорогенна киселина и меланоидини. Те се борят срещу окислението - процес, който уврежда клетките и допринася за стареенето на организма. Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, от някои ракови заболявания, Алцхаймер, Паркинсон. Кафето има защитен ефект срещу развитието на диабет тип 2, предпазва от чернодробна цироза, от формирането на жлъчни и бъбречни камъни.

Независимо от всичко това, кафето може да има и отрицателни ефекти при неправилна консумация. Така както сутрин тонизира и ободрява организма, вечер приемът на кафе може да доведе до безспокойство, безсъние, тревожност. За нормално количество на ден се приема между 3 и 5 чашки и то от здрави хора. При хора с повишено кръвно налягане и хипертония, количеството не трябва да е повече от 2-3 чашки, защото става вредно за сърцето. Кафето повишава холестерола, заради съдържанието на кафестол. Тъй като е тъмна напитка, както са и черният чай и червеното вино, естествената белота на зъбите постепенно намалява при редовна и дълга употреба на кафе. Не на последно място, може да доведе до зависимост. Кофеинът е веществото, което може да ви пристрасти, ако го употребявате прекалено и да доведе до неработоспособност, нервност, главоболие и загуба на концентрация, ако не бъде задоволена нуждата от него.

Но да не бъдем черногледи! Едно кафенце сутрин и едно следобед няма да доведат до нищо друго освен свежест, добро настроение и приятни мигове, било то с колеги, приятели или половинката вкъщи. Изрази като „хайде на кафе" или „да пием по кафе" са така благозвучни и така залегнали в нашите ежедневни разговори. Дори може да се случи на срещата въобще да не се консумира кафе, но изразът си остава същият. Станал е нарицателно на „хайде да се видим". Кафенетата са любимо място за срещи и на млади, и на стари хора. И според „традициите" у нас, на такова място може да се прекарат дори 1-2 часа в сладки приказки. Хубавото и уютно кафене е любимо място на хората още от създаването на първото такова, през вековете, та до днес.

А кафето...кафето е глътка наслада, ароматно вдъхновение, повод за разговор, усмивка или просто съзерцание, почивка и малка радост от живота.


Автор: Цвета Лазаркова

 

 

Сподели: