Анкета

Новини

Шепотът на кристала
Брой 65 - Април - 2012

За майка ми най-високата класа в света на чашите за шампанско е кристалът, а за този на кафето - най-финият порцелан. Тя е жена естет - обожава сервиза си за вино и истински се гордее с този за следобеден чай. Сигурна съм, че някои от вас могат да кажат същото за своите майки, а защо не и за себе си. Една истинска дама, независимо от епохата, в която живее, обръща специално внимание на чашите в дома.


 ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ...


... един кан (хан), един череп и една случка с вино, останала в историята и до днес. Не знам дали на Крум му е харесала напитката от черепа на Никифор, но ако проследим времето, ще узнаем много за чашите. Накратко: те са създадени с чисто практична цел, можем да ги срещнем в стотици форми и надали има материал на земята, от който да не са правени.


ПРИКАЗКАТА ПРОДЪЛЖАВА БЕЗ КРАЙ


Чашите продължават да търпят развитие от практичност до творчески безумици. Не могат да се изброят всички видове съдове за напитки, тъй като всеки ден на сцената се появява нов герой в приказката. Все пак най-използваните модели са следните:


*за вода (100 - 300 мл) - международен стандарт е да се пие вода от обемна чаша на столче;


*за червено вино (200 - 500 мл) - тук разнообразието е голямо и за сомелиерите разликите са съществени, но най-често употребяваните са „Голям гоблет", позната на широката публика;


*за бяло вино (150 - 250 мл) - и тук специалистите вадят нов модел за всяка бутилка вино, но в ресторанта ще ви поднесат напитката в „Малък гоблет", който е с по-стеснен обем;


*за шампанско (130-200 мл) - почти същата като тази за бяло вино, но по-висока и по-тясна;


*за коктейли (25 - 250 мл) - разнообразието отговаря на това на коктейлите, а те могат да бъдат безалкохолни, с алкохол, плодови, шотове, екзотични, за мартини, за маргарита и т.н.;


*за бира (250 - 1000 мл) - много бири - много чаши, с елегантни извивки, удобни за хващане, халби от дебело стъкло с дръжки и т.н.;


*за бренди и коняк (175 - 750 мл) - имат типична закръглена форма върху ниско плътно столче;


*за уиски (150 - 200 мл) - тя търпи най-малко промени във времето, ниска, с широка основа, стабилна като напитката в нея;


*за чай (150 - 500 мл) - тук си проличава културата, от която идват съдовете, като най-голямата конкуренция за световна популярност държат Англия, Русия и Япония;


*за кафе (40 - 300 мл) - разнообразието варира от малки чашки за турско до обемни съдове са ирландско кафе, капучино и други;


*за сок (150 - 250 мл) - тази, от която най-често пиете вода вкъщи, всъщност е стандартна чаша за сок, висока, без особени белези.


Чашите винаги отговарят на стила на заведението, което обитават или на типа домашна вечеря, на която са специални гости. Те никога не затрудняват домакините, защото са готови да предложат изобилие от форми: малки, големи, битови, метални, кристални, унифицирани, уникати, за всеки тип питие.


ЧАШИ РЕКОРДЬОРИ


Най-скъпата* двойка чаши за шампанско в света са дело на австрийския дизайнер Джон Калея и са оценени на 400 000 долара.


Най-голямата* чаша за чай е произведена в Шри Ланка и побира почти 5000 л течност.


Най-ритуалните са тези за сватба. Задължително кристални, прозрачни, на високо столче и украсени с лента.


*Авторът не претендира за актуалност, тъй като майстори-рекордьори се изявяват всекидневно в надпреварата за „най-най".


ИНОВАЦИИ


Днес почти всяка компания подарява чаши с фирмено лого на своите клиенти по различни поводи. Популярност притежават и тези, на които се отпечатва снимка по желание, а също и термочашите, които се оцветяват в зависимост от топлината на напитката в тях. Върхът в класацията на иновациите се държи от дизайнерските модели: чаша във формата на сърце, предназначена за червено вино, и такава, върху която може да се пише с молив, за да върши работа на органайзер.




Автор: Десислава Христозова


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук