Детска психология

„Бръм-бръъъм-бръъъъъъъъм” „бип-биииииип”

Рядко е тихо в дом, в който има малко момченце. Ту от едната стая, ту от другата се разнася рев на мотор, звуци на гонещи се автомобили или „пилене на гуми" в завой. С какво е свързана тази прословута страст към колите? Нужно ли е да се контролира?

„Бръм-бръъъм-бръъъъъъъъм” „бип-биииииип”

Рядко е тихо в дом, в който има малко момченце. Ту от едната стая, ту от другата се разнася рев на мотор, звуци на гонещи се автомобили или „пилене на гуми" в завой. С какво е свързана тази прословута страст към колите? Нужно ли е да се контролира?

Детска площадка, много деца, идва майка с количка и се спира да поговори с приятелка. В количката седи малко момченце. В пясъчника две момченца си играят с камиончета и превозват пясък и камъни от единия до другия край. Мъникът заковава погледа си в тях. А от там дочува само: „Бръм-бръм-бръм, Бип-бииип". Майката потегля, а малкото момченце започва да плаче и за да го успокои тя му дава сив хипопотам. То го разглежда от всички страни, поставя го на табличката пред себе си и започва: „Бръм-бръм-бръм, Бип-бииип-бип". Какво друго му остава?

Това може да се случи само на момченце и то само на половин годинка. Защото в този период привличането към различните механизми все още не се е формирало окончателно. Детето харесва движенията, многообразните звуци, които могат да се чуят, но точно какво се движи, за него не е толкова важно. Вече на две годинки, в съзнанието на момченцето настъпва промяна и оттук нататък няма да пожелае играчка, различна от количка. Навършил три годинки, можете да бъдете спокойни относно избора на подарък за празниците - всичко, което има волан, гуми и мотор, ще бъде прието с възторг. Ще трябва да се простите с тишината, ревът на мотора ще наподобява този на оживен булевард. Ще трябва да се примирите с това, че количките ще заемат все повече пространство в дома ви.

МЪЖКИ ХАРАКТЕР

Тези игри са много важен етап в развитието на малкото момче. Така още по-дълбоко осъзнава своя пол и реализирането на основните мъжки качества. Именно количките му позволяват да обедини всички заложени природни стремежи и желания. А едно от най-важните е усвояване и подчиняване на пространството. Мъжете са биологически програмирани да търсят и постоянно да разширяват границите и в зависимост от възрастта, използват различни средства. Още със събуждането палавникът взема „колата" и тръгва на голяма обиколка по шкафовете, первазите, саксиите, диваните, рафтовете с чаши. Какво друго е важно за мъжа? Да бъде силен и да бъде пръв. Това също е природно качество - мъжете са ориентирани към постиженията, към стремежа за първенство. А за момченцата в предучилищна възраст най-доброто средство за демонстриране на своето мъжество е количката. Може да си най-ниският, да не изговаряш половината букви, всеки път да се чудиш кое е предното и задното на панталона. Може да се разплакваш само при мисълта за зъболекар и да се страхуваш от кучета. Всичко се променя, когато обаче в ръцете си държиш волан. В този момент всички ще видят кой всъщност е отпред! Ти си пораснал, силен и мъжествен! Ти си герой, ти си шампион!

Преди да развием тезата за чисто „мъжчите страсти", трябва да направим една уговорка: всяко правило си има изключение. Затова не се притеснявайте, ако синът ви не се увлича по трактори, камиони и изобщо всякакви моторни превозни средства. Това няма да го направи по-малко мъж в бъдеще. Същото важи и за госпожиците, които изпадат в екстаз при шума на двигател. Всеки човек си има предпочитания и това важи в пълна сила и при децата.

ЖЕНА ЗАД ВОЛАНА       

Момиченцата също имат колички, съвременната кукла не може да се справи без личен транспорт. Но това е съвсем друга игра. Колата не е нужна сама по себе си, а като част от кукленския свят. Куклата ходи на свиждане, превозва покупки и деца. Колата помага да се реализира замисленият сценарий, прави живота на куклата по-удобен и приятен. Момиченцето ще се зарадва на количка, ако е красив модел с отворени врати, а мощността не я интересува. С гаража се случва същото, малката госпожица ще подреди и приспособи всичко за нуждите на кукленското семейство. Момичешките игри са свързани с хора, общуване, копиране на ситуации от ежедневието и много диалози. В предучилищна възраст на момченцата и момиченцата им е много трудно да си играят заедно. Ако малкият мъж се съгласи за малко да играе татко или шофьор, то е само, за да се добере до кукленската кола. После, пълна газ и напред. Към нови пътища, към нови приключения. 

ПО СВОИ ПРАВИЛА

Разбира се, игрите с колички не се ограничават само с бутане с различна скорост. Това, което избира мъникът в даден момент, зависи не само от възрастта, но и от характера, и дори от душевното състояние.

В света на фантазиите

Детето седи или лежи, а в ръчичките си държи количка. Не говори нищо, само я разглежда от всички страни. Ако го повикате в този момент, може и да не отвърне, защото е прекалено увлечено в мислите си. Това е един от висшите стадии в игровите възможности - игра във въображението. На мъника вече не му е нужно да прави всичко реално, което е замислил. Той може да си представи - и пътя, и приключенията, и авариите, и последващия ремонт. Този тип игра е привичен за по-затворените, необщителни дечица, също и в момент на умора.

Автосервиз

Има момченца, които просто не могат да си намерят място, докато не разглобят нещо на съставните му части. Интересът към това какво има вътре и как е устроено всичко, просто не им дава покой. Те могат да карат новата си количка по пода само един ден. Вечерта ще намерите само някои от частите й. Не трябва да осъждате подобно поведение, то е просто проява на способности в механиката. Тези способности са присъщи за всички момчета, но при някои са по-изразени. Събирайте разглобените колички в отделни пликчета, ще дойде ден, в който жадният за знания ум ще разбере и как да ги сглоби.

НЕ Е ЛИ МНОГО ШУМНО?

Чувството за конкуренция кара момченцата да правят своя автомобил все по-шумен (все пак това говори за силата на мотора) и да ги подлагат на колкото може повече изпитания (все пак само смелите шофьори избират опасните участъци). Владеят отлично възпроизвеждането на всички звуци - вродена способност. Всяко момче с лекота възпроизвежда звука на работещ двигател (освен това с абсолютна точност в зависимост от марката кола). Момиченцата не могат да се сравняват с тях: „бръм-бръм" и „бип-бип" е максимумът, на което са способни. Девойките, дори и най-малките, предпочитат думите. Момчешките игри са прекалено шумни за тях. 

Пътно транспортно произшествие

Две колички летят една срещу друга и се разпиляват в различни посоки. Или... Кола с водач-каскадьор кара стремително по пътя, случайно се натъква на препятствие и излита нагоре, преобръща се няколко пъти и шумно пада на земята. Да, освен това и се запалва. Или... Кола губи гумата си, но не може да спре и продължава на три... Такъв тип игри помагат на детето да преодолее страх (възможно е да знае много добре как свършват подобни ситуации в реалността) и да изкара енергията си.

Пълен разгром

Тази игра има доста по-агресивен характер. Вратите падат, колелата отхвърчат, а върху колата пада нещо много тежко. Не се притеснявайте. Дори и при малките деца има периоди на нервно напрежение, дори те могат да изпитват гняв и недоволство, а това означава, че и агресията в поведението им е оправдана. И това, че мъникът е намерил начин да изрази агресията си чрез игра, заслужава уважение и възхищение. Ако обаче често ставате свидетели на подобни игри, време е да разберете повече за преживяванията на детето.

Като татко

Често в игрите си момченцата копират стила и поведението на таткото. Въобще, смята се, че и в любовта към колите има елемент на подражание на даден мъж. Три годинки, така наречения едипов период, момченцата искат да пораснат, за да заемат мястото на татко. Към мама през това време се отнасят с голяма любов, а татко е конкурент, но от него може да се взема пример - да кара кола. Интересното е, че дори и в случаите, когато майката е също шофьор, детето все пак възприема колата като част от мъжкия свят и при игра винаги слага мъж зад волана. В играта с количките детето търси помощта на татко. Но дори и да расте само с майката или в женско обкръжение, това не означава, че ще играе по-малко с превозните средства. Най-вероятно ще успее да намери достоен пример за себе си в близкото обкръжение - човек, който демонстрира всички значими мъжки качества.  

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: