Анкета

Новини

„Дрехи” за стени
Брой 15 - Февруари - 2008

Как ще се чувства детето между четири стени - свободно или сковано - в голяма степен зависи от това как изглежда неговата стая.


Определете главното


Първият въпрос, който стои пред родителите e какво да предпочетат при „обличането" на детската стая - тапети или латекс. Възниква дилемата: стените, покрити с латекс по-лесно се поддържат чисти - тях може често да ги миете, но пък стените с тапети са „по-топли" и стаята е по-уютна.


Така, избрали сте латекса... Днес всички водещи производители гарантират екологичната безопасност на боята. За детската стая е най-добре да изберете латекс на водна основа. Той е абсолютно безвреден, няма мирис, не е нужна дълга „евакуация" на детето по време на ремонта. Голямото преимущество на латекса практически е неограниченият избор на оттенъци на цветовата гама.


 Ако направите избор в полза на тапетите, най-добре е да предпочетете хартиените. Предвид че тук не играе само екологичната безопасност (все пак, днес всички видове тапети, без изключение, отговарят на изискванията), но и относително ниската цена. Неизбежно е тапетите в детската да се сменят често. И работата тук е не толкова в това, че мъникът ще ги изрисува или може да наруши покритието на стените, но и че вкусовете и интересите на детето в процеса на израстване се изменят и най-добре е, ако интериорът също „расте" заедно с него.


Обстановка на комфорт


Дизайнерите съветват да оформяте стените на детската стая в спокойни тонове, а декоративните елементи - щори, кантове, рамки за снимки и огледала - да избирате в по-ярки цветове.


Тапетите за детските стаи се произвеждат в комплект с няколко вида кантове и декорации към тях. Това значително облекчава родителите в творческия им процес. Освен това, се произвеждат и специализирани комплекти за момиченца и момченца. Малките любители на пътешествията ще предпочетат тапети с географска карта, младите музиканти - с музикални ноти, а поклонниците на източните култури - с йероглифи. Има дори специални тапети за новородени, в пастелна гама, едноцветни или с едва забележими рисунки.


Съвременните стоки дават възможност на малчовците да реализират своите мечти и фантазии. Детето може само да украси своята стая, когато ремонтът вече е завършен. За да се осъществи това, съществуват специални лепенки, които лесно могат да се прикрепят към стената дори от четиригодишен малчуган. Лепенките за момиченца са във вид на сърчица, кукли, цветя, а за момченца - ракети, колички, морски обитатели. Детето може само да подреди ярките рамки за снимки, малките огледала, да закрепи на вратата табелата с името си.


Ако вашето чедо обича да рисува върху тапетите, не му се карайте за тази страст, а залепете на едната стена в стаята специален тапет за рисуване - така то ще може да реализира своите творчески способности, без да нанася големи щети. Възможно е да отглеждате художник!


Прозорец към света


Прозорецът винаги привлича вниманието. Ако той е оформен с вкус, стаята изглежда уютна. За детската може да изберете перде от тюл с рисунки на цветя, пчелички, котенца или корабчета, ракети, геометрични фигури. Вариантите за оформлението на прозореца са разнообразни: може да използвате в съчетание ярки пердета с пастелно тюлено перде или, обратно, красиво ярко тюлено перде и „спокойни" едноцветни щори. Не забравяйте, че може да експериментирате и с дължината на завесите. С помощта на магнитни аксесоари (те лесно се закачат, откачат и заменят) - пеперудки, мишлета и всякакви други - детето може само да аранжира прозореца си. 


 


Автор:  Биляна Цветкова         


 


Рейтинг на статията:За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук