Анкета

Новини

1 юни - празник на децата
Брой 55 - Юни - 2011

Десерт с вафли


Необходими продукти


400 г кисело мляко


1 ч.л. сода


1 пакетче ванилия


1 ч.ч. захар


2 ч.ч. пресято брашно


½ ч.ч. олио


4 бр. шоколадови вафли


Масло за намазване


Начин на приготвяне


Вафлите се настъргват. С миксер се разбиват млякото, содата, ванилията, захарта, брашното, олиото и 3 от вафлите. Сместа се изсипва в намазана с олио тавичка и се пече на 160 градуса около 40 мин. След като се извади от фурната, сладкишът се намазва с масло отгоре и се посипва с останалата вафла.


Пица охлювчета


Необходими продукти


500 г тесто за пица


½ ч.ч. доматено пюре


½ ч.ч. настъргано сирене


½ ч.ч. настърган кашкавал


1 ч.ч. накъсани листа от спанак


Начин на приготвяне


Тестото се разстила на тънко. Отгоре се намазва с доматеното пюре. Поръсва се със сиренето, кашкавала и листата от спанак. Навива се на руло, което се реже на дебели филии. Всяко парче се обръща така, че да легне и се нарежда в кръгла тава. Първото се слага в средата и другите се редят около него. Пече се на вентилатор на 180 градуса.


Корабче


Необходими продукти


1 бр. корнишон


1-2 с.л. цедено кисело мляко


2 капки лимонов сок


1 стрък копър


Сол


1 бр. солета


10 парченца чипс тортила


Начин на приготвяне


Вътрешността на корнишона се издълбава с лъжичка така, че да придобие форма на лодка. Издълбаното се смесва с млякото, лимоновия сок, ситно нарязания копър и сол. Корабчето се пълни със сместа. В предната част се забива солетката за мачта. До нея се поставя парче чипс за платно. Останалите парченца чипс се пръсват около корабчето за вълни.


Супа със звездички


Необходими продукти


500 мл натурален пилешки бульон


1 морков


1 стрък пресен лук


1 червена чушка


1 корен пащърнак или 1 картоф


1 скилидка чесън


¼ ч.ч. дребни макарони звезди


4 с.л. замразен грах


1 жълтък


2-3 с.л. кисело мляко


1с.л. зехтин


морска сол и пресен копър


Начин на приготвяне


Морковът се реже на дребно, като се оставят няколко кръгчета. Задушава се заедно с нарязания лук в зехтин. Добавя се затопленият бульон и 300 мл гореща вода, сол, нарязана на кубчета чушка и настърган пащърнак. Вари се 15 мин. и се добавят макароните, след още 5 мин. и грахът. Оставя се на слаб огън 5 мин., добавя се наситненият чесън и се отстранява от котлона. Застройва се с жълтъка, разбит с киселото мляко и копър. При сервиране се гарнира с изрязани от морков звезди, бланширани за 2-3 мин.


 


Автор и фотограф: Димитрина Бунова


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук