Архив

Начало | Архив - 2007 | №13 A+   A-

Декември 2007г.


13
Първата година

Дните минават един след друг, превръщат се в месеци, месеците - в години. Така тече времето. Което, въпреки че се смята за абсолютно понятие, всъщност е много относително. За някои една година е само една от многото 20, 30, 40 .... За други тя е целият им живот.

Първата година е период, несравним с никой друг. През първата годинка детето се променя и развива с удивителни темпове. Отначало просто лежи, после леко повдига глава, обръща се и сяда, а след това се и изправя и сега вече изследва стаята, придържайки се за мебелите. Безцелното движение на ръцете преминава през неловки опити да хване играчката и стига до здраво стискане и яростни удари с лъжичката по масата. От плача като средство за комуникация през гукането и смешните муцки до първите думички. Детето постига цялото това развитие чрез взаимодействие със средата, създадена от най-близките му хора. В любимата ми книга за отглеждане на деца развитието е сравнено с пътуване с асансьор: "...На всеки нов етаж (етап на развитие) детето стъпва с някакъв набор способности. Как тези способности ще се превръщат в навици и умения зависи от взаимодействието на детето с възпитателната среда, която то ще намери на този етаж. Ако средата се окаже благоприятна и обогатяваща, детето ще усвои повече навици и умения, а значи, много по-уверено ще се чувства на следващия етаж. И тъй като то достига новия етаж с по-голям набор навици и умения, то и взаимодействието му със средата на този следващ етаж ще се окаже по-плодотворно..."*

С този брой и нашето "колективно" дете - списание "Кенгуру" - отбелязва първата си година. Засега тя е целият му живот. Надяваме се да стане една от многото. През този период също като мъничко бебче "Кенгуру" порасна  и се разви благодарение на средата, създадена от много хора - хората, с които работихме и тези, с които продължаваме да работим; хората, които повярваха в нашето творение; хората, които ни изпратиха стотиците писма; хората, които ни четат. Ние сме това, което сме, благодарение на всички тях. Благодарим ви от сърце!

 

* William Sears, M.D., and Martha Sears, R.N. "The Baby Book"

 
Съдържание по категории:
За мама
Бременност
 • С простуда и грип по време на бременност
  Разбира се, всяка жена в „положение" се притеснява да не се разболее. Но какво да прави, ако въпреки предприетите предпазни мерки, бъдещата майка все пак се срещне с вируса на грипа и простудата?
 • Бременна или не?
  Не винаги обръщаме внимание на очевидните сигнали, които организмът ни изпраща - прилошаване, виене на свят, внезапни и неочаквани емоционални изблици, гадене, болки в гърдите. Именно чрез тези първи, странни и понякога неприятни усещания тялото се опитв
Раждане
 • Отново АЗ
  И ето че дойде дългоочакваното раждане. Бебчо вече е с вас, гушкате го и му се радвате. Бременността отмина благополучно, но не и безследно. Промените, които търпи организма през деветте месеца на очакване и по време на самото раждане, постепенно изчезват
Здраве
 • Стройна и красива след раждането
  Едно от големите притеснения на жените след като родят е дали ще могат да възвърнат фигурата си. Отговорът на този въпрос е положителен. Трябват ви само подходяща диета, спорт и, разбира се, воля.
За бебчето
Здраве
 • Полезните компоненти
  Храненето на детето в кърмаческия период (0 - 1г.) и в периода на ранната детска възраст (1 - 3 г.) е от изключително значение за правилното му физическо, интелектуално, нервно - психическо и моторно развитие.
 • Дебеланко
  Пълното дете отдавна не е символ на здраве. То боледува по-често и наднорменото му тегло е предпоставка за редица заболявания в по-късна възраст. Затлъстяването при децата в последните десетилетия се превръща в сериозен здравен проблем.
 • Пъпчето – обърнете внимание!
  Грижата за пъпчето е много важна задача за младата майка. Оказва се обаче, че това не е никак просто. Изискват се специално внимание и почистване. Не пренебрегвайте това така деликатно място!
Lifestyle
 • Кой решава къде да спя?
  Родителите, чието дете не спи добре, си мечтаят само за едно - да се наспят. За да не стават през нощта, те често взимат бебето при себе си в леглото. Добре ли е това за него?
За детето
Развитие
 • За какво служи слюнката
  Замисляли ли сте се някога по този въпрос? Знаем, че я има, но едва ли сме наясно с точното й предназначение. Но в природата всяко нещо си има обяснение.
 • Астигматизмът – как да го разпознаем?
  Вероятно не веднъж сте чували името на това заболяване, но знаете ли какво представлява, всъщност?
 • Направи си сам... спомени
  Предлагаме ви няколко лесни начина да се забавлявате толкова щуро и неудържимо с детето си, че да оставите незаличими спомени у него за цял живот.
Детска психология
 • Въоръжен с лъжица
  Да научим детето да се храни самостоятелно е възможно и необходимо. А да го научим да яде с апетит - дали това е въпрос на възпитание? Разбира се!
Полезно
Нашият дом
 • Магията на коледната украса
  Коледа не би била същата без пищната украса, голямата елха и лампичките, закачени навсякъде. Тези така „незначителни" елементи допринасят за доброто ни настроение и радват децата.
 • Отговорник за съня
  Според последните проучвания човек прекарва една трета от живота си в сън! Това време има забележителен ефект върху другите две трети от живота ни.
Отдих и туризъм
 • Честита Нова Година!
  След вълненията и емоциите около коледните празници идва ред на нови. Дните се изнизват бързо и макар да сме малко изтощени от „великото" коледно преяждане, трябва да се стягаме, защото Нова Година вече нетърпеливо чука на вратата.
Тя и Той
 • Shopping
  Не вярвам да има мъж, който да не се е сблъсквал с уникалното по своята същност явление, наречено „shopping" - по женски. За птичия мозък на жената shopping-ът не означава купуването на нещо нужно или замяна на стара, вече негодна за употреба вещ, както
Вкусно и полезно
 • Рецепти за Коледно настроение
  Със сигурност имате тонове прекрасни идеи за един незабравим декември и още по-красиви и весели Коледни празници. Дори да не успеете да направите всичко, което сте планирали, няма значение. Най-важно е да се радвате на семейството си, да се забавлявате, д
 • Коледните обичаи – традиция или отживелица
  В народната традиция Коледните празници представляват смесица от езически, гръко-римски и християнски елементи. Името на празника идва от латинската дума "calendae", с което се означавал първия ден на Новата година. В историята на този празник има остат
 • Новогодишно преяждане
  Коледните и Новогодишните празници се свързват не само с приповдигнатото настроение, но и с една безкрайна кулинарна фиеста. Освен празничните ястия, чието изобилие понякога е прекалено даже за нас възрастните, върху децата отвсякъде се сипят шоколадчета
Семейно здраве
 • Стражите
  Сливиците са разположени като стражи на границата между външния свят и вътрешната среда на човешкия организъм. Те са не само „механичен филтър", но и имуноген „разузнавач". Чрез тях ние се нагаждаме по-добре към постоянно променящата се околна среда.
Родителска практика
 • А сега накъде?
  Намирам се в Дом за деца, лишени от родителска грижа на около 80 километра от София. Децата са на възраст между 7 и 18 години. Градът е малък, а икономическите показатели на региона са доста лоши. Хората в града се вълнуват предимно от въпроси, касаещи фи
 • Направи си сам! Коледна ваза
  Коледните празници наближават и е естествено отсега да се замислим за украсата на дома. Вариантите са безброй, но винаги е по-приятно, когато успеем сами да сътворим част от красотата. Ето една идея за вазичка, която изисква малко повече умение и търпение
 • Коледа за малки и големи
  С наближаването на Коледа празничното настроение обхваща по-голямата част от възрастните и всички деца. Ако вие сте от не малкото хора, които пазят детското в себе си, сигурно сте започнали да се вълнувате поне месец преди декември. Когато в къщата има и