Архив

Начало | Архив - 2012 | №62 A+   A-

Януари 2012г.


62
Великата акушерска революция

На Елена


Историята познава два начина за промяна на която и да е система - от "горе" и от "долу". Когато промяната идва от "горе", тя е последователна, постепенна (в повечето случаи), контролирана и я наричаме реформа. Когато идва от "долу", е рязка, разтърсваща, кардинална и я наричаме революция.

Акушерската помощ в България се нуждае от промяна. Всички го искат, но дали искат едно и също?

Бъдещите майки искат тя (помощта) да е качествена, а все по-голяма част от тях искат и да е с възможно най-малко намеси в естествения ход на раждането. Лекарите искат да имат добри условия на труд и доволни пациенти. Акушерките искат промяна в отношението към тях и от страна на колегите - лекари, и от страна на родителите. Искат повече самостоятелност при воденето на раждането, връщане към изконната роля на акушерката като основен помощник на майката, някои искат промяна в обучението и практиките.

Промяна ще има! Убедена съм. Не съм обаче съвсем сигурна как ще се случи. Според мен ще бъде бавна, под въздействието на комбинация от фактори - икономическите принципи на търсенето и предлагането, активността на майките и промяната в мисленето на акушерките. Според една моя позната, ще е революция. Акушерска.

Имат ли силата да я направят? О, да! Ще получат ли подкрепата на майките? Да, дори да не е безусловна. Какво им липсва? Вяра в собствените сили, смелост и единство.

Ще им е лесно ли? В никакъв случай! Но пък, както и да го погледнеш, си заслужава.

 
Съдържание по категории:
За мама
Бременност
 • Епилепсия и бременност
  Епилепсия и бременност? - Мисия възможна. Вижте най-важното, което трябва да знаете.
 • Масаж за бъдещи майки
  Да, бъдещите майки са щастливи, когато усещат бебето под сърцето си. Но понякога бременността бързо ги изморява и предизвиква дискомфорт в цялото им тяло. Затова и почти всяка бременна задава един и същи въпрос на лекаря си: „Може ли да се правят масажи?
 • Раждане в МБАЛ „Благоевград”
  Представям ви родилното отделение към МБАЛ „Благоевград". Тук лекари и акушерки се борят за каузата „демография" с професионализъм и любов!
Раждане Здраве
 • Нормални и патологични вагинални течения
  Кое вагинално течение е нормално и кое патологично? Сега ще се опитаме да разгадаем истината.
 • Профилактика на: Остеопороза
  Остеопорозата е болест за бабички - така си мислите и вие, нали? Изненада-а-а! Остеопорозата започва доста преди пенсионирането и ако не се заемете с профилактика отрано, наистина ще се „чупите", когато станете истински бабички. Злокобните прогнози казва
За бебчето
Здраве
 • Захранване на бебето
  Захранването е сложна наука, която изисква време, търпение и голяма доза знания. Никой не може да каже кое е подходящо за мъниците по-добре от професионалистите в областта на детското хранене.
 • Кенгуру грижа
  Ако подобно заглавие ви звучи като научнопопулярен разрез на живота на кенгурата или пък си представяте метафорична тема, посветена на нашето и ваше списание, с прочитането на следващите редове ще разберете, че и в двата случая не сте далече от истината.
 • Как правилно да съхраняваме бебешките храни
  Майчината кърма е незаменима бебешка храна, но динамичният живот на съвременните млади жени не им позволява да кърмят дълго децата си. Ето защо е важно да знаем как да съхраняваме изцедената кърма, за да запази в максимална степен свойствата си и хранител
Lifestyle
 • Седмият месец на бебето... в цифри
  Животът с бебето е приключение - вълнуващ, непредсказуем, неописуем! От друга страна, цифрите са статистика - суха, точна, ясна. Комбинирането на тези две противоположности даде следния резултат.
 • Небето е синьо, морето е синьо
  Една детска песничка се опитва да ни убеди, че небето е оранжево, но защо пък да не заложим на естествените природни цветове? Този месец ви предлагаме синята гама в бебешката козметика.
 • Интелигентни решения за разходката и пътуването с бебето
  Като родители вие желаете да запазите мобилността и динамичния си начин на живот, без да правите компромиси. Искате да сте способни да направите това, което пожелаете, когато пожелаете, и то по вашия начин.
 • Никога не казвай никога!
  Промяната преди и след бременността е не само физическа, душевна, но и психологическа. Една жена, преди да забременее, има някаква представа и мнение, колкото и неочаквани за нея да са били двете черти, за това какво ще и какво няма да се случи при нея;
 • Над смълчаните полета...
  Колко скучни, безинтересни и унили могат да се окажат за мъника зимните разходки, ако нямате шейна. Според повечето родители да се купи шейна е най-лесната работа на света.
 • Прозрачна чистота от дълбините на морето
  Децата са най-незащитените същества сред нас. Изключително носното дишане до първата им година води до концентрация на дразнещи частици в носната кухина. Освен това имунната им система все още е незряла и те не са усвоили техниката за издухване на носа.
 • Възпитаването на вкуса
  Смята се, че бебетата предпочитат сладките пред пикантните вкусове, че вкусовите предпочитания се определят от майчината утроба, а вкусовите рецептори се обучават при процеса на разнообразяване. Интересно е как бебето постепенно се превръща в малък ЦЕНИТ
 • Първият консултант
  Родилката трябва да получи перфектна грижа в болницата, за да започне грижите за своето бебе по перфектен начин. Една от правилните насоки в напътстването на младата майка е да я посети консултант по кърмене, който да й разкаже подробно за най-удобните по
За детето
Развитие
 • Внимание! Кучето хапе
  Какво трябва да казват родителите на своите деца, за да ги предпазят от ухапване от животно? И какво не трябва да им казват, за да не породят у тях патологичен страх от животни?
Детска психология
 • Хлапетата си бъбрят
  Сигурно ви се е случвало да изкрещите в детската глъчка, че се нуждаете от малко тишина. За родителите бъбренето на малчуганите е просто запълване на време. За психолозите обаче това е огледало на израстването на детската индивидуалност.
Полезно
Особености в развитието
 • Привързаност към меки несоциaлни обекти
  Привързаността на деца към меки обекти се оказва доста популярен феномен в западната култура. В Америка над 60% от децата в предучилищна възраст между 2 и 6 години са привързани към такъв мек несоциален обект.
Нашият дом
 • Екологично чист ремонт
  След ремонта домът ни се превръща в душегубка, пълна с олово, фенол, ацетон и Бог знае още какви химикали.
Отдих и туризъм
 • Кърджали
  Още докато се спускате по стръмно виещия се път, пред вас неочаквано се разкрива панорамна гледка към този южен град, разположен като в шепа между скатовете на планината. През него минава река Арда.
Тя и Той Вкусно и полезно
 • Зърнени храни
  Рецепти
 • Киноа „златото на инките”
  Засиленото търсене на продукция на органичното земеделие привлича ценителите на биохрани към киноа. Най-често тя е произведена чрез методите на органично земеделие и се предлага със знак Био.
Семейно здраве
 • Очи в очи със страховете
  Огромни, пълни с ужас очи. Дишането става все по-затруднено. Ритъмът на сърцето се ускорява и става отчетлив. Всеки момент ще изпълзи изпод кревата чудовището с огромните космати лапи...
Родителска практика
 • Елена Димова „колко много я обичам..."
  Искам да ви запозная с една млада дама, която ще ви зареди с целия ентусиазъм на света, ще ви накара да се усмихвате много, ще пърхате около нея като пойна птичка. И това си струва за една истинска среща.
Новини