Архив

Начало | Архив - 2008 | №22 A+   A-

Септември 2008г.


22
Икономическа история

 

Имало едно време в една далечна, далечна страна, наречена Англия, едно много умно момче. То носело библейското име Адам, а фамилията му била Смит. Момчето растяло във време, когато така наречените "парично-стокови отношения" набирали сила. И когато пораснало, понеже било много умно и наблюдателно, момчето направило някои много важни умозаключения...

Днес Адам Смит се смята за един от основоположниците на икономическата теория. Неговото най-голямо откритие е закон, който продължава да работи и в съвременния динамичен свят - законът за търсенето и предлагането. С две думи - търсенето определя вида, размера и цената на предлагането. Звучи като от учебник по икономическа теория, но в крайна сметка така е навсякъде около нас и в нашия живот.

В зависимост от своята работа и професия може да сме или да не сме от предлагащите. Но във всички случаи сме от търсещите. Всички сме потребители. И ако се върнем отново към учебника по икономическа теория, ще видим най-важното - търсенето има силата да промени предлагането. Колкото повече хора потърсят едно нещо, толкова повече други, които могат да го предложат, ще се сетят да го направят. Елементарно е.

Това са общите приказки. Конкретно става дума за медицинските услуги, а още по-точно - за медицинските услуги за бъдещите майки. За наблюдение на бременността, начини на раждане, условия и грижи в средродовия период. И за едно момиче, което си взе голямата надуваема топка в родилната зала. Като по американските филмчета за раждания. Само че тук, в България. Поиска, потърси, намери къде и кой да й го предложи.

Закостенелите системи са тромави и се променят бавно. Но и те реагират по-пъргаво, когато опре до парично-стоковите отношения. Предлагащи има (даже и още да не го знаят). Важното е да се намерят повече търсещи.

 
Съдържание по категории:
За мама
Бременност Раждане
 • Секс! ...Мираж ли е след раждането?
  Дори и по време на бременността да сте се радвали на редовен и хубав секс, със сигурност след раждането нещата ще се променят коренно.
Здраве
За бебчето
Здраве Lifestyle
 • Прегърни ме!
  Ласкавите обятия и докосвания ще помогнат на вашето бебе да порасне здраво и щастливо.
За детето
Развитие
 • Свят в сиво?
  Когато детето бърка или дълго не може да познае някой цвят, трябва да се обърнете към специалист, за да изясните дали това не е резултат от вроден дефект на зрението.
 • ПЪРВИ КЛАС – ЕДНО НОВО НАЧАЛО ЗА ДЕЦАТА
  Мъниците тръпнат в очакване на важното събитие, което ги прави вече официално „големи хора”.
Детска психология
 • РЕФОРМАТОРИТЕ
  В педагогиката и възпитанието също се извършват революции... в името на една красива идея – щастливото и хармонично дете.
Полезно
Нашият дом Отдих и туризъм
 • Приказка за водопадите
  Точно сега му е времето за пътувания - приятно топло е, а желанието ни за девствена красота и за недотам известни кътчета, недокоснати от туристически фотоапарати, е огромно.
Тя и Той
 • Петте приятелки, които наистина ви трябват
  Приятелките ни идват и си отиват, много вероятно е да се сменят в течение на годините, но основните изисквания си остават: като минимум имаме нужда от 5 жени, които да са до нас (и ние до тях).
Вкусно и полезно Семейна красота Семейно здраве