Архив

Начало | Архив - 2009 | №27 A+   A-

Февруари 2009г.


27
За зелените, жълтите, сините ... контейнери

В квартала, в който живея, поставиха контейнери за разделно събиране на отпадъци. Най-после! До тогава със завист гледах шарените контейнери по улиците на другите квартали. И ето, че слънцето изгря и на нашата улица!

Хората около мен с изумление гледаха обхваналата ме еуфория. Но ентусиазмът ми явно е бил много заразителен, защото постепенно започнаха да следват моя пример и да разделят поне до някъде отпадъците.

За съжаление, след еуфорията, дойде разочарованието. Откакто сложиха жълтите контейнери за хартия и пластмаса, мръсните ни улици като че ли станаха още по-мръсни. Контейнерите стоят препълнени с дни и по земята около тях се трупат хартии, картонени опаковки, туби за вода и т.н. Разделеният боклук се събира рядко, а и, както се е случвало не веднъж и дваж, всичко отива на едно място.

Така погледнато изглежда, че не си заслужава. Но продължавам, вече даже ми е станало навик. Е, да - случва се да изхвърлям приготвения за жълтия контейнер плик в другата кофа. Свива ми се сърцето, но не се отказвам. Защото си мисля, че го правим за децата си. За да има къде да живеят. Ясно е, че три картонени кутии от мляко и една пластмасова бутилка от вода няма да направят Земята по-чиста. Това е само боклукът от един ден на едно семейство в един град в една страна. Но ако всеки го прави, вече няма да е само едно. И малко по малко нещата ще се променят към по-добро и всеки от нас ще има заслуга за това, даже без да е направил кой знае какво.

Темата продължава в "Бебчета" с пелените за многократна употреба и донякъде в "Семейно здраве" с биохраните.

 
Съдържание по категории:
За мама
Бременност
 • Умеете ли да дишате?
  Защо на курса по подготовка за бъдещи майки ви учат да дишате правилно? Първо, за да получи бебчето достатъчно кислород по време на раждането, второ, за да се появи на бял свят здраво и силно, и трето, раждането да не бъде твърде болезнено за жената.
 • Свързващото звено ПЛАЦЕНТА
 • Равновесие на пътя
  Рубрика движение за мама
Здраве
 • Женски тайни
  За това не винаги ви е удобно да питате лекаря си. Интимната грижа е изключително важна за всяка жена и към нея трябва да се подхожда индивидуално.
 • Деликатен въпрос
  Сред множеството грижи, които очакват младата майка след раждането, грижата за личното здраве определено не е на първо място. Още повече, ако възникналият проблем е деликатен и не много ясен – ще трябват, освен време и внимание, и знания, за да го разреши
За бебчето
Здраве
 • Изследвания на бебето
  Какво се изследва? Какво означават показателите и кой може да ги разчете? Какви са най-често срещаните отклонения от нормите и има ли единни норми за всички? На тези и още други въпроси ще получите отговори в следващите редове.
Lifestyle
 • Съвременните пелени за многократна употреба – екологичната алтернатива
  Прогресът върви напред. Отдавна са измислени пелените за еднократна употреба, така наречените памперси.
 • Игри с бебето
  Още със самото си раждане детето усилено се развива физически и умствено, то е готово за общуване, взаимодействие и игра.
 • Бебешката коса
  Всички искаме да имаме красива и здрава коса, но знаете ли, че за целта поддръжката й започва още от появяването ни на белия свят? И ако ние не се гордеем с нашата, защото е твърде суха или твърде мазна – можем да помогнем на своето дете да има коса, с ко
 • Йога за бебета
  Когато чуем „Йога”, си представяме едни особени хора, можещи да поставят телата си във всякакви причудливи фигури, изглеждащи невъзможни за изпълнение от „простосмъртните”. Но за ползата от йогата и на ниво физиология, и на ниво психология и философия за
 • Нови хоризонти - В голямата тоалетна
  Детето нежно обича своето гърне и категорично отказва да овладее тоалетната за възрастни. Възможно е причината за това да се дължи на появата на страх. Какво може да го предизвика в детето в това абсолютно, по наше мнение, безопасно пространство – тоалетн
За детето
Развитие
 • Вродена катаракта
  Най-често срещаният проблем на очите при децата е едностранната вродена катаракта или по-разпространеното наименование – перде.
 • Игри за малки и големи
  През студените зимни дни игрите навън са рядкост. Малките палавници стоят затворени вкъщи, това ограничава възможността им да играят с други деца.
Детска психология
 • Играта и детските емоции
  Имах някога любима играчка – палячото Шибойко. Беше един от най–добрите ми приятели. Слушаше детските фантазии, беше главно действащо лице в историите, които сътворявах, в измислените театрални представления, които изнасяхме с децата от квартала на сцена
 • Похвалата
  „Ти си най-хубав, ти си най-умен, ти си най-снажен...“ „Аз съм най-хубав, аз съм най-умен, аз съм най-снажен!“ Наистина ли?
Полезно
Нашият дом Отдих и туризъм Тя и Той
 • Да спиш с дъскорезница
  3. 00 ч. през нощта е. Навсякъде е тихо, всички спят сладко, сладко. Спокойствието нарушава само едно пронизително: Тцък-тцък-тцък…Не, това не е часовникът. Това сте вие – сънена, рошава и кисела.
Семейна красота Семейно здраве
 • ТЕМАТА е МЪТНА и КЪРВАВА: БИОПРОДУКТИТЕ
  Производството на биопродукти е различно от традиционното селскостопанско.
 • Карантина в детската градина
  Карантина се обявява при всички случаи на инфекциозно заболяване.
 • Гимнастика за двама
  Това не е просто гимнастика, която да изпълнявате заедно. Това е тренировка, при която постоянно ще си помагате, ще си взаимодействате, ще използвате другия за опора или съпротивление, ще го насочвате или ще го следвате.
Родителска практика
 • Универсална рецепта
  Никак не е приятно да си седиш вкъщи с термометър под мишница, докато другите деца се пързалят на кънки, правят снежни човеци и не пият лекарства.