Архив

Начало | Архив - 2009 | №31 A+   A-

Юни 2009г.


31
Морков срещу чипс

Всеки здравомислещ човек знае кой трябва да победи. И също така знае кой в действителност побеждава.

Какво ядат децата ни?  И, най-вече, защо? Както винаги всичко започва отдалеч. От времето, когато детето е в корема на мама и тя закусва, обядва, вечеря. Следват кърменето и захранването - колко, с какво, от кога. Това е само основата. Събитията започват да се развиват особено бурно, когато детето вече е готово да премине към общата "трапеза" - може да яде всичко. Може, а трябва ли?

Почти на всички детски площадки, освен детска глъчка, се чува и шумоленето и хрускането от опаковките чипс, снакс и подобни. Все още масово се смята, че когато отиваме на гости при дете единственото нещо, което ще го направи щастливо, е голям шоколад, шоколадово яйце с играчка или пликче желирани бонбони. О да, децата обичат сладко! Някои повече, други по-малко. Някои се отнасят сравнително спокойно към ограниченията, други категорично отказват да приемат разумните доводи колко по-добре е да хапнем морков вместо чипс.

И отново всичко пак е в нашите, родителските, ръце. Какъв пример даваме, какви правила определяме, колко строго ограничаваме? Верният отговор както винаги е някъде по средата - в премерения, разумния подход. Безхаберието по отношение храненето на децата ни няма да доведе до нищо добро. А категорично забраненият "плод" има всички шансове да стане още по-сладък, отколкото е всъщност.

В рамките на инициативите по отношение на храненето Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" провежда кампания за здравословното хранене на децата "Морков Vs Чипс". Част от кампанията е проучване, което да покаже какво е реалното състояние на нещата в тази област и какво би могло да се направи, за да бъдат децата ни здрави.

Може да получите повече информация за кампанията и да станете част от проучването като попълните анкета на http://www.snbm.org/.

 
Съдържание по категории:
За мама
Бременност
 • Раждане на видео
  Вместо многократно да разказвате на близки приятели и роднини за раждането, може да запишете това важно събитие на видео. Ще трябва, обаче, да не забравяте, че раждането е интимен процес и заснемането му изисква редица особености.
 • Витаминен транс?
  Толкова свикнахме с модерната фраза витамините лекуват всичко, че когато мернем заглавие като „Бременните с ниско ниво на витамин Д обричат детето си на развалени зъби”, тичаме с корема напред към най-близката аптека.
 • Цветна бременност. Бременна ли съм или какво?
  Цикълът ви закъснява и първата ви мисъл е дали не сте бременна. Обаче липсата му може да се дължи на стрес, смяна на климата, заболяване.
 • Превенция на злополуките при бременни жени
  Бременността е период, който е свързан с много положителни емоции и, разбира се, ако всичко се развива нормално, нямаме никаква причина да променяме драстично своето ежедневие.
За бебчето
Здраве Lifestile
За детето
Развитие
 • Колелото - вечната страст на децата
  Децата растат не с дни, а с часове и интересът им към детската количка бързо спада. Идва време да купите ново превозно средство – велосипед. Предстоят много слънчеви дни, които малчуганите могат да оползотворят на две - три гуми.
Детска психология
 • Бръм, бръм, приказка!
  Живели някога, много отдавна в една далечна земя две малки момиченца – Ретеза и Тезерия. Те много обичали приказки, но за съжаление нямало кой да им ги разказва.
 • „Искам да се омъжа за тате” Комплекс на Електра
  Вашето малко момиченце се цупи, става враждебно и дори агресивно към вас. Все повече се умилква в татко си и търси закрила при него... Ако не беше вашето собствено дете – сигурно щяхте да си помислите, че го ревнува от вас!
Полезно
Нашият дом
 • Моят дом, моята крепост
  С настъпването на топлите месеци, хората започват да отсъстват все по-често от вкъщи – през уикендите, през празничните дни, през кратките и дългите ваканции и отпуски. Домът остава празен и изложен на опасност от недоброжелателни хора.
Отдих и туризъм
 • Почивка на открито
  Лято и Ваканция. Две думи, които галят ухото и връщат мислите на човек към приятните спомени за прекарани почивки.
Тя и Той Вкусно и полезно Семейна красота
 • Да бъде слънце!
  Слънцето повдига самочувствието, снема депресивните състояния, под негово въздействие се образува витамин Д, особено полезен за малките деца.
 • Идва лято!
  Лятото е сезонът за „съживяване“ след зимните студени дни и пролетните дъждове!
Семейно здраве
 • С балетна стъпка
  Ще ви покажа как можете да внесете малко финес и грация в тренировъчния си план, да постигнете сила, гъвкавост и грациозност, подобни на балерините.