Архив

Начало | Архив - 2009 | №32 A+   A-

Юли 2009г.


32
За равенството

Ако се съди по една нашумяла напоследък реклама, Мъжът в България е в робство и трябва да бъде спасен. И това - в една страна, където патриархалните разбирания все още не са предали щафетата и разделението на мъжка и женска работа продължава да доминира.

Идеята за равенството е залегнала в много идеологии по целия свят. Тук не е място за идеологични спорове, става дума за равенството в отношенията в двойката.

Делничен ден, средностатистическо българско семейство.

Сутрин: Събуждане, баня, обличане, закуска, разпределение на децата на ясла/градина, училище, баба или детегледачка. Ако задълженията на двамата родители са разпределени равномерно, процесът приключва бързо в рамките на максимум 1 час. А когато събуждането, банята, обличането на децата и приготвянето на закуската са задължение само на жената, тя трябва да стане поне 1 час по-рано за да успее, евентуално, навреме.

През деня: Работа, работа, работа. Задължение и на двамата.

Вечер: Магазин, детско заведение или баба, вечеря, игри и занимания с децата, събличане, баня, сън. И отново - при разпределение на задълженията има време за всичко посочено плюс време за общуване на двойката.

Равенството в семейните отношения лежи в основата на благополучието и разбирателството на партньорите в двойката. Каква е вероятността една изтерзана от служебни и домашни ангажименти жена да бъде мила, усмихната, любяща и разбираща? Много по-вероятно е да е нервната, намусена, вечно мрънкаща особа от споменаната вече реклама.

И така, може би наистина Мъжът в България все още има нужда да бъде спасен? От стереотипите, че домашните задължения не са мъжка работа.

 
Съдържание по категории:
За мама
Бременност
 • Толкова малко място
  Бебето расте и му е нужно все повече пространство, а мястото за органите ви става все по-малко.
Раждане
 • Как започва раждането?
  За какво се замисля всяка майка с приближаването на раждането? Разбира се, за това кога ще започне и как ще мине.
 • Сценарий на раждането
  Възможно ли е да се напише сценарий на леко и безпроблемно раждане? Отговорът се крие във визуализацията.
За бебчето
Здраве
 • СТЕРИЛИЗАЦИЯТА мярка за чистота
  Всички уреди за хранене на бебето трябва да се пазят чисти, защото това е изключително важно за неговото здраве – това го знае всяко хлапе, затова да преминем директно към начините за стерилизация.
 • Бедствено положение. Как да защитим децата?
  Това са случаи, които се надяваме никога да не се случват. Случаи, които не бихме пожелали и на най-злия си враг. Случаи, които преобръщат целия живот.
 • Храносмилателна система
  Благодарение на тази система детето всеки ден се наслаждава на вкуса на маминото мляко, зарежда се с енергия, получава вещества, необходими за растежа и развитието.
Lifestyle
 • Спорт след раждането
  След като бебето ви се роди, животът ви никога вече няма да е същият.
 • С един куршум – два заека
  Повечето хора пристъпват към двойната или тройната количка с добри пожелания и почти винаги възкликват, че това е дар Божи. Съществуват обаче някои невинаги сигурни и невинаги научно обосновани събития, които уголемяват семействата едновременно с два нов
За детето
Детска психология
 • Бръм, бръм приказка. Част втора
  Тереза и Ретезия били много озадачени, защо Бръмбърчето си тръгнало и не искало да слуша тяхната приказка. Отговорът се криел в това, че му било скучно.
 • „Ще се оженя за мама!” Едипов комплекс
  Със сигурност сте се сблъсквали с него – болезнено привързаният към майката син. „Той е вързан за полите на майка си” – звучи почти гальовно, когато е коментар за собствения ви син. А... когато е за сина на свекърва ви?
 • Детските фантазии
  Възрастните често забравят как някога са мечтали, смело са претворявали фантазиите си в реалността. Децата си сътворяват приказки и разрешават в тях проблемите от своя живот, защото фантазията – това е възможност да възстановиш своето душевно равновесие.
Полезно
Нашият дом Отдих и туризъм
 • БЕРЛИН. Любимата легенда
  Берлин е град легенда. При това – жива. История за раждане, живот, наука, бизнес, икономика, изкуство, падение, възход.
Тя и Той
 • LIFE COACHING Да потренираме заедно ЩАСТЛИВ ЖИВОТ
  Животът, който водим днес – повече от две хилядолетия след Христа, се оказва не толкова просто занимание. Или поне не толкова лесно за хората, които осъзнават, че това да живееш щастливо изисква концепция, правилна нагласа и не на последно място... тренир
Вкусно и полезно
 • Кайсия
  Полезните съставки на кайсиите и техните ядки им отреждат място в списъка на космическите храни, провизии на астронавтите.
Семейна красота
 • ORGANIC – Лято!
  В съвременния свят, в който цари екологичен хаос и въздухът е пропит от „урбанизационния“ дух на големите градове, нашата кожа се нуждае от едно бягство към природата!
Семейно здраве
 • Дишането - опасно за нашето здраве
  Едва ли съществува населен участък от земната повърхност, чиято атмосфера да не е засегната от един или друг тип замърсители. Дали сме в центъра на голям град, или в малко китно селце, на улицата, в парка или у дома дишаме все един и същи въздух.