Архив

Начало | Архив - 2010 | №39 A+   A-

Февруари 2010г.


39
Деликатна тема

Да говориш за различията в религиите е все едно да ходиш по тънка ледена коричка. Една невнимателна крачка (дума) - чуваш "Хряс!" и потъваш в дълбоки и мътни води. Темата е много деликатна. Или пък не?

Четяхме съкратена версия на "Тримата мускетари". Имаше много неща за обясняване, но най-вече въпроси събуди обсадата на Ла Рошел. Обяснявах кои са хугенотите и защо са се биели с католиците. "Това са глупости!" - отсече 6-годишното дете. Не знам кое ме сепна повече - простичкият и точен коментар или неподправената детска искреност, с която беше направен. Според детската гледна точка различията в религията не са основателна причина хората да водят войни и да се избиват помежду си.

Увлечени в търсенето на различията, за да доказваме кой е прав, а кой - заблуден, забравяме за общото, кое всъщност е и основното: независимо от това как се казва нашият Бог, той иска от нас да сме добри и състрадателни. Всичко останало са подробности. Или оправдание за нашата нетолерантност и, като в "Тримата мускетари", за воденето на войни, чиято цел е много по-прозаична от защитата на "правилната" религия.

Може би ако докато порастваме запазим опростената, до голяма степен прагматична детска гледна точка, темата "Различия в религиите" вече няма да е толкова деликатна и нещата няма да са толкова сложни.

 
Съдържание по категории:
За мама
Бременност
 • Гестационен диабет
  Терминът сам подсказва какво представлява той. Нарушението във въглехидратния метаболизъм се появява за първи път по време на бременността и в повечето случаи изчезва след раждането на бебето.
 • Планетите орисници
  Тук няма да стане дума за хороскоп. Въпреки че повечето жени, четейки астрологичната прогноза, ще се съгласят, че небесните тела могат да влияят на здравето, кариерата и отношенията ни с хората.
 • Мамо, не ме убивай
  „Грешка - човешка", „Споделен грях - половин грях", „Всичко е поправимо" - все сентенции, измислени за хора, които искат да успокоят съвестта си. Що се отнася до материалната част от живота ни, добре са ги измислили. Все пак не си струва човек да се яд
Раждане
 • Вертикално раждане
  Нововъведение в съвременната медицина, мода или завръщане към отдавна забравени методи?
Здраве
 • Пълно бойно снаряжение
  „Трябва да си вземеш крем за околоочния контур!" - това чух за първи път преди няколко години от козметичката ми, докато се взираше в лицето ми зад голямата си лупа. Тогава се подсмихнах, защото никоя жена под трийсетте не може да повярва, че някога ще й
 • Аноргазмия
  Действието се развива в наши дни - някъде из двайсет и първия век от човешката цивилизация. Големите технически открития вече са в историята на 20 век, както и откритието на един мъж, доктор, „открил" съществуването на клитора в женското тяло (както и въ
За бебчето
Здраве
 • Пневмония при най-малките
  Детето ви е с 40ºС температура. Има треска, диша често, а сърчицето му сякаш ще изскочи от гърдичките. Кашля мъчително. Опасенията са за пневмония... Още при чуването на тази дума ви обхваща паника.
 • Тетанус
  Чули-недочули, чели-недочели, родителите тичаме с децата към педиатричния кабинет за поредната ваксинация ДТК. За какво се прави тя и какво знаем за болестите, срещу които се бори. Да видим!
 • Памперс дерматит
  С този проблем се запознават болшинството от младите майки. Защо детската кожа е подложена на всевъзможни раздразнения? Всичко се дължи на нейната особена структура.
 • Болно гърло
  Ангината е едно от най-често срещаните заболявания при децата във възрастта от 3 до 7 години. Заболяването може да протече леко или да се усложни.
Lifestyle
 • Ухание на неделя сутрин
  Знаете ли, че различните аромати могат да „разказват" много интересни истории на вашето дете?
 • Това не се яде!
  Всичко, до което мъникът се добере, бързо се оказва в устата му? Краят на одеялото, играчка, собственият палец минават през сериозно изследване, съпроводено с гръмко смучене. А на детската муцунка се изписва съсредоточено изражение на удоволствие. Хапанет
 • „Кой нарисува тази дъга?”
  Запознайте детето с рисуването по най-простия и увлекателен начин - чрез неговите ръчички!
 • За мама и петте сетива
  или пет опита да разберем посланието на детето до шестия месец
За детето
Детска психология
 • Препоръчителен родителски контрол
  В речевото ни общуване има много правила и условности. За възрастните това е естествено, но децата често не разбират защо не могат да казват всичко на глас. С времето, разбира се, и те усвояват правилата, но е по-добре да им помогнете. Така и на децата ще
 • „Бръм-бръъъм-бръъъъъъъъм” „бип-биииииип”
  Рядко е тихо в дом, в който има малко момченце. Ту от едната стая, ту от другата се разнася рев на мотор, звуци на гонещи се автомобили или „пилене на гуми" в завой. С какво е свързана тази прословута страст към колите? Нужно ли е да се контролира?
 • КАК ДА... обичаме здравословно
  Много често четем статии, гледаме предавания по телевизията за децата, които са лишени от родителски грижи и майчина любов. Често слушаме за родители, които не обръщат внимание на децата си, улисани в ежедневието, в проблемите със здравето, партньора. Гов
Полезно
Шопинг гид
 • Правилните (бебешки) стоки
  Независимо дали имате бюджет, с който да се хвалите, или доста ограничен, на пазара на бебешки стоки има добри продукти за всеки потребител. Ето нашите предложения за най-необходимите продукти на цени според вашия джоб. За ЕГОто.
 • Правилните (бебешки) стоки
  Независимо дали имате бюджет, с който да се хвалите, или доста ограничен, на пазара на бебешки стоки има добри продукти за всеки потребител. Ето нашите предложения за най-необходимите продукти на цени според вашия джоб. До 1750 лв.
 • Правилните (бебешки) стоки
  Независимо дали имате бюджет, с който да се хвалите, или доста ограничен, на пазара на бебешки стоки има добри продукти за всеки потребител. Ето нашите предложения за най-необходимите продукти на цени според вашия джоб. До 750лв.
Особености в развитието
 • Коронация и детронация
  "В старинния град Лондон, в един есенен ден през втората четвърт на шестнайсети век, в бедното семейство Канти се родило момченце, съвсем нежелано от семейството си. В същия ден в богатото семейство Тюдор се родило друго английско дете - много желано от
Нашият дом
 • Камината – традиция или новост в отоплението
  Когато дойде зимата и истински студ скове земята, неизменно в мислите на човек започват да се прокрадват образите на топла стая, одеяло, огън, чаша червено вино. А тези неща съвсем естествено водят след себе си и представата за камина.
Отдих и туризъм
 • Jordan on my mind…
  Всеки трябва да отиде в Йордания два пъти в живота си. Първият, за да види, че не може да я разбере, вторият, за да разбере, че вече изобщо не може да я схване...
Тя и Той
 • Заврян зет – жив дявол! Записки из календара на живота
  За 2010-а ви подаряват единайсет стенни календара... И това - при положение, че вече „владеете"... четири стени. Защо само четири ли? Вие сте новодомци. У мама. Вашата майка. Е, както се вика в такива случаи: ТУРИ МУ КАЛЕНДАР!...
Вкусно и полезно
 • Банани с пижами
  Musa e латинското наименование на бананите в Systema Naturae. Карл Линей нарекъл жълтите на цвят „банан на мъдреца" (Musa Sapentium), а зелените - райски банан (Musa Paradisiacа). Но не муза е осенила учения, а така арабите наричат банана (араб. موز‎‎).
Семейна красота
 • 8 Hour Cream – най-накрая легендарният крем на Елизабет Арден и в България
  Продуктът, използван от Натали Имбрулия, Кайли Миноуг и Кейт Мос, вече достъпен и за българската жена.
 • За добър сън
  Навярно всеки родител, преди да сложи бебчо да спи, провежда задължителните процедури. Така наречените ритуали преди лягане: къпане, четене на приказки, слушане на музика. В тази възраст мъникът започва да привиква към даден ритуал и последователността на
 • Бръчки – вън!
  Козметични предложения срещу бръчките.
Семейно здраве
 • Ефективна „броня” срещу модните вируси
  Имунната система е тази, която определя реакциите ни към болестотворните микроорганизми, чужди частици и мутирали клетки. Колкото тези реакции са по-адекватни, също толкова по-здрави в дългосрочен план имаме шансове да бъдем. Мощните фармакологични средст
 • Ханш без бричове
  Програмата, която ще ви предложа, определено не е за мързелуващи, а за такива, които са силно мотивирани да се освободят от излишните натрупвания по ханша си.
 • BE FIT Времето спира за Вас
  Замисляли ли сте се върху това как от година на година животът ви все по-силно се завихря в тайфуна на забързаното ежедневие? И ако до вчера сте имали онези бленувани два часа за обиколка по магазините, днес този прекрасен оазис се е превърнал в пресъхнал
Родителска практика
 • Пъзелът Ирена Даскалова
  Образът на Ирена Маркова-Даскалова се мултиплицира през годините, така че се наложи да го сглобя в нещо като пъзел от отделни парчета: