Архив

Начало | Архив - 2011 | №56 A+   A-

Юли 2011г.


56
В спора се ражда истината...

Хм. Как ли пък не! Опитът ми от участия в и наблюдения на спорове показва, че колкото и разгорещен да е един спор, след него участниците си тръгват пак със своите си мнения. Може и да се е родила истина, но истина субективна, която продължава да не е приемлива за опонента.

Как изглежда един класически спор?

От дума на дума, случайно или целенасочено се срещат спорещите страни. На масата се изсипват доводи, мнения, аргументи, факти. Оформят се две купчини, от които започват да се вадят доводи, мнения, аргументи, факти. Има изслушване, но няма вслушване. А и изслушването е само, за да може да избереш най-подходящото за оборване на противниковия аргумент. Прилича малко на игра на карти, където целта е да надиграеш другия, като извадиш по-силна карта. Независимо на какво се дължи победата - на късмет при раздаването, на добри умения да пресмяташ оставащите карти или на лошата моментна форма на противника.

За някой от пасивните наблюдатели може и да се роди истина, но дали това ще бъде Абсолютната Истина или отново негова субективна истина?

Накрая опонентите се разделят, като всеки си получава своето тесте карти.

В опит да ме оборят колегите-редактори стартират нова рубрика - "Дуелът на редакторите". Ще звънят шпаги, ще гърмят пищови, ще се размахват мечове. Ще се спори. Пък току-виж там някъде се роди и Истината.

 
Съдържание по категории:
За мама
Бременност
 • Раждане в МБАЛ „Плевен”
  Има болници, които не се нуждаят от представяне, просто защото в съзнанието на хората служат като стълбове, на които се гради цялата ни представа за дадения вид медицинска помощ. Аз никога не бях ходила в Плевен, още повече в плевенската МБАЛ, но отидох т
 • Как се осигуряваше стоманата: Промени при осигуряването на бременните
  Ако „върнем лентата“ на вечерната емисия новини обратно към есента на 2010-а, ето какво заглавие ще ни впечатли дълбоко, в случай, че сме бъдещи мами: „18 месеца осигурителен стаж за получаване на майчинство“.
 • Как експертите се поддържат красиви
  Красотата е в поддръжката. Изпратете ни и своите предложения за по-красива бременност и майчинство на e-mail: redakcia@kenguru.bg.
 • 7 проблема на лятната бременност
  Вие сте в напреднала бременност през лятото? Ние ще ви дадем няколко съвета, които ще ви помогнат да избегнете проблемите, възникващи през летните месеци.
Раждане
 • Коремът след раждане (Част II)
  Как да се избавите от излишните сантиметри?
 • 6 най-често задавани въпроса ЗА СЕКЦИОТО
  Всяко раждане, освен физически, има и своя психологически аспект. В повечето случаи жените смятат, че естественото раждане е едва ли не кошмар, а секциото е почивка - просто лягаш на една маса и след малко виждаш бебето си. Този метод на раждане обаче дал
Здраве
 • Профилактика на... Как да запазим младата кожа по-дълго
  Списание „Кенгуру" започва своя нова рубрика. Тя се отнася до всички вас - млади, красиви, елегантни дами, без проблеми и с чувство на пълен комфорт със своето тяло. Как да запазите блестящото си положение за по-дълго време? Открийте тайните, споделени о
 • Мастит
  Възможно е, между втората и четвъртата седмица след раждането, когато сте започнала да кърмите активно, да се сблъскате с един сериозен проблем – запушване на млечните канали на една от гърдите ви или така неречения мастит.
За бебчето
Здраве
 • Отровните растения
  На възрастните надали ще им дойде на ум да опитат вкуса на непознат плод или листо. Но децата са напълно способни на това. За да избегнете отравяне, е нужно да знаете малко повече за отровните растения.
 • Специални млека за кърмачета
  Всяка майка и всеки педиатър знаят, че най-добрата храна за новороденото и развиващо се бебе е кърмата. В целия свят няма да откриете човек, който да ви каже нещо различно. Майките и лекарите обаче знаят, че има състояния, които изискват допълнителна помо
Lifestyle
 • Първият месец на бебето... В цифри
  Животът с бебето е приключение - вълнуващ, непредсказуем, неописуем! От друга страна цифрите са статистика - суха, точна, ясна. Комбинирането на тези две противоположности даде следния резултат.
 • Злоядото дете
  „Злоядото" дете - според доста специалисти такова чудо не съществува. Няма злояди деца, има неправилен подход към детето. Като всяка теория и тази си има своите поддръжници и противници. В случая, аз съм от противниците и не защото обичам да съм опозиция
 • Осезание с пръсти
  „Мамо, аз те чувствам..." - ето какво би казало бебенцето в първите секунди след появата си на белия свят.
 • Развиващи игри с пясък
  Защо децата обожават да копаят в пясъка? Интуитивното влечение на мъниците към този материал психолозите отдавна са забелязали и са решили да го използват за тяхното развитие и да им помагат чрез него в сложни житейски ситуации.
 • Злато по кожата
  Детска козметика
За детето
Развитие Детска психология
 • Деца – родни и осиновени
  Когато едно семейство в България е стигнало до решението да осинови дете, то обикновено е продиктувано от множество неуспешни опити да има свое.
Полезно
Шопинг гид
 • Правилните (бебешки) стоки
  Независимо дали имате бюджет, с който да се хвалите, или доста ограничен, на пазара на бебешки стоки има добри продукти за всеки потребител. Ето нашите предложения за най-необходимите продукти на цени според вашия джоб. За ЕГОто.
 • Правилните (бебешки) стоки
  Независимо дали имате бюджет, с който да се хвалите, или доста ограничен, на пазара на бебешки стоки има добри продукти за всеки потребител. Ето нашите предложения за най-необходимите продукти на цени според вашия джоб. До 1750лв.
 • Правилните (бебешки) стоки
  Независимо дали имате бюджет, с който да се хвалите, или доста ограничен, на пазара на бебешки стоки има добри продукти за всеки потребител. Ето нашите предложения за най-необходимите продукти на цени според вашия джоб. До 650лв.
Особености в развитието
 • Внимание, родители – заекване!
  Говоренето е основно средство за общуване, чрез което децата изразяват своите желания, чувства и преживявания. Какво става, когато този процес бъде затруднен от едно нарушение, наречено заекване и как това се отразява на детето? Какво да правят родителите
Нашият дом
 • Царска маса
  Прекрасните златни ритони и сребърните чаши и купи от тракийските съкровища, според историците, са използвани от владетелите в ритуални угощения.
 • Най-сигурната защита на дома
  Всяко домакинство в днешно време полага големи усилия и средства да създаде уютен и приятен дом за своето семейство. Нашият дом е изпълнен със скъпи уреди и оборудване или има многократни подобрения в интериора. Всичко това можем да защитим със застраховк
Отдих и туризъм
 • Сбогом, Венеция!
  Отдавна искам да напиша статия, посветена на Венеция. В случай, че очаквате, обаче, една възхвала на кралицата Венеция, ви предупреждавам, че следващите редове не са за вас. Но кой знае, може пък да намерите нещо полезно за себе си в следващите редове.
Тя и Той Вкусно и полезно
 • Време за разхлаждане
  Рецепти за разхлаждащи коктейли
 • Разхладителни напитки
  Лято - благодатно време, ваканция и отпуска, узрели на слънце плодове и зеленчуци. Но и жарко слънце, ленива мараня, топящ се асфалт, задух... Жадуваме прохлада и свежест в летните жеги. Посягаме често към хладилника за лед и освежаваща напитка.
Семейно здраве
 • Започна… Сезонът на отравянията
  Навън птички пеят истерично, слънцето се пръска по шевовете, туристическите агенции са ви паднали на колене с невиждани отстъпки и пакети за почивните дни. И вие сте на колене - но пред легена. Най-хубавият сезон вече започна. Лято е!
Родителска практика
 • Мамо, искам кон!
  Под напора на горещите молби на своя малък Тазран в градски условия, сте взели решение да му купите домашен любимец. Разбира се, да ви склони да му вземете кон, който „ще гледаме на балкона” е невъзможно. Но на какво животинче да се спрете, вижте плюсовет
 • Радост Драганова
  „Тайната на щастливото детство е любовта”