Архив

Начало | Архив - 2007 | №6 A+   A-

Май 2007г.


6


Уважаеми читатели,

Месец май има неповторимо очарование, защото 24-тия му ден е белязан в календара на сърцето на всеки българин. Целият пролетен месец е озарен от светлината на този най-български празник.

Словото българско! Опазил го е народът ни и във времена на големи духовни извисявания, и в дълговечното безвремие на робските страдания.

Днес, в началото на един нов век, когато модерните технологии облекчават делника ни, но и мъничко ограбват душите ни, можем и трябва да си припомним завета на пламенния отец Паисий: „Чети историята!". Там, в корените на нашата национална съдба, ще можем да видим по-ясно и бъдещето, да възвисим сърцата си и да въоръжим умовете си със стремленията и традициите на нашите предходници, за да ни има! Днес, когато твърде често материалното властва над духовното, когато националното самочувствие се приема от някои като празна поза, ние, родителите на най-младите българи, трябва да проявим още по-голяма отговорност и ангажираност.

Празникът на светите братя Кирил и Методий е чудесен повод да купим поредната книжка за нашето малко съкровище. Едно цвете, поднесено на паметника на онези, които са създали буквите ни, ще остане там, някъде в детското съзнание, като знак за признателност и почит. На този ден е добре да уважим и учителите на нашите деца, които продължават да вярват, че „голи са без книги всички народи".

На този ден можем да разкажем една приказка за буквите на порасналото ни детенце...

Буквите са едни мънички мъниста, с които нанизваме огърлицата на нашите думи, мисли и чувства. Всяка от буквите на братята Кирил и Методий ни шепне нещо на свой, тайнствен език.

Първата буквичка А гордо сочи нагоре и сякаш ми казва - " Аз съм първата!". Следващата буква Б ми напомня топло гнездо, а В - на клонче с ароматни ябълки. Г изглежда като дете, сложило длан на челото си, загледано напред. Като корабче по морска шир е Д , а от Е сякаш струят слънчеви лъчи. На буен огън ми прилича Ж , а З напомня топлия скут на баба. Нагоре-надолу, като детска люлка се подава И , а Й  допълва небето над люлката. Величествено и гордо пристъпва буквата на Кирил, а Л е побрала уюта на палатка на морския бряг. Мъдра като Методий е М. Сякаш ме повежда по своята стълбичка  Н , О ме обгръща като прегръдката на мама, а с П  запявам песен. Като счупен фар е Р , а златна месечинка пък е С . Т ми напомня антената на балкона. У се прокрадва като детска прашка зад ъгъла. Като мома на хорото е Ф  , а  Х ми наподобява преплетени саби в рицарски двубой. Ц и Ч - дървета със здрави корени, а Ш и Щ приличат на подкови за щастие. След братята Ъ и Ь следват  подпряното пръстенче на Ю, а последната буквичка Я сякаш обръща поглед към първата. От А до Я!

Не можем без нея, родната азбука - тридесет цветя, дарени ни от славните

братя Кирил и Методий.

С пожелание за майско слънце в душите ви, за много вяра в доброто на народа ни и за приятни мигове с децата и семействата ви! Ще се радваме, ако нашето списание има своя скромен принос в това!

 
Съдържание по категории:
За мама
За бебчето
За детето
Полезно