Архив

Начало | Архив - 2012 | №69 A+   A-

Август 2012г.


69
Внимание - ще кърмим!

Кърменето е естественият начин на хранене на вашето бебе, а майчиното мляко е най-добрата храна за него. Признават го дори производителите на млека за кърмачета (дали по убеждение или по задължение, е друг въпрос). Би следвало всичко да е ясно, но в действителност кърменето е тема, по която се водят тежки дебати и жестоки словесни битки. Около него се носи звукът от жуженето на хиляди разлютени оси.

Не ми се иска да се включвам и аз с разсъждения защо е така, какви са причините за различните мнения, къде са заровени проблемите. Нека този път да не се занимаваме с тази страна на нещата! 

Кърменето е доста често срещана тема и на страниците на „Кенгуру". Този брой обаче е малко по-особен. Поставили сме акцент върху Световната седмица на кърменето. Не за първи път отразяваме събитието, през годините сме били активен медиен партньор, но тази година е юбилейна - инициативата става на 20 години. 20 години, през които са разработени  множество стратегии и препоръки, по целия свят са организирани различни мероприятия и кампании, стотици хора активно са работили с една-едничка цел - най-добрата храна за бебетата да достига до колкото се може повече бебета.

Днес идеята ми е да отдадем дължимото на организациите, чиито усилия са насочени към това кърменето отново да стане естественият начин на хранене на съвременните бебета и всички те да познаят вкуса на майчиното мляко:

 

На международно ниво:
Ла Лече Лига"
УНИЦЕФ
Световната здравна организация

 

На местно ниво:
Ла Лече Лига България"
Национален комитет по кърмене
Национална асоциация „Подкрепа за кърмене"

 

И лично на:
Таня Русева - Ла Лече Лига Лидер за България
Доц. Ваня Недкова - председател на Националния комитет по кърмене
Д-р Анета Попиванова и Христина Янева - „Хедра", които вдъхновиха създаването на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене".

Благодарим ви от името на всички български майки и бебета!

 

Петя Лечева

 
Съдържание по категории:
За мама
Бременност
 • Бременността в цифри
  Времето лети... ще го установявате с всяка изминала седмица и колкото и да ви се струва дълъг този 9-месечен период, ще се уверите, че той буквално се топи. За какво е време през втория месец от бременността?
 • Най-честите грешки при ултразвуково изследване
  Ултразвуковото изследване (УЗИ) е изключително популярен в наши дни неинвазивен метод за проследяване на бременността и изследване на плода.
 • ЗА и ПРОТИВ амниоцентезата
  „Препоръчваме ви амниоцентеза, за да сме сигурни, че всичко е наред." Това чуват много бременни от своите наблюдаващи лекари - в повечето случаи след обезпокоителни или недостатъчно задоволителни резултати от биохимичен скрининг.
 • Без лекарства, без болка
  Да пия или да не пия лекарства, докато съм бременна - това е голяма дилема за всяка бъдеща майка, когато има главоболие или пък „я пипне" някой неприятен грип.
 • Астма
  По време на бременността се появяват фактори, които засилват симптомите на бронхиалната астма. Възможно е да се появят такива и при напълно здрави жени, „отключили" заболяването в деликатния период. Астмата не е опасна за здравето на бъдещата майка и пло
 • Моят гинеколог
  Д-р Мария Коновалова, акушер-гинеколог в САГБАЛ „Д-р Щерев", София. Завършила е медицина в Медицинска академия - София, и специализирала акушерство и гинекология в СБАЛАГ „Майчин дом".
 • Ах, водата! С мен остава
  Всяка майка, решила да запази младежката си фигура, също може да припява за водата, която се оказва сериозно оръжие в борбата с излишните килограми и отпуснатата кожа след раждането. За водната аеробика и нейната сила си говорим с Вероника Налбатска - инс
Раждане
 • Ребозо в родилната зала
  Ребозо е дълъг мексикански шал, традиционно използван от мексиканските жени за различни цели - като част от облеклото, като индикатор за семейното положение, за носене на бебето. Мексиканските акушерки използват ребозо и за масаж по време на бременността,
Здраве
 • Лубрикантът – пръв приятел на жената
  Преди време работих с управителя на една от най-големите вериги сексшопове у нас. От него научих, че пренебрегването на лубриканта от жената е проява на чисто и откровено невежество. Излиза, че се къпем в реки от незнание, а оставаме... на сухо.
 • Профилактика на Гъбични инфекции
  Някои се връщат от почивка с подаръци под формата на гривнички, мидички, дрешки, сувенири, а други с... гъбички. Как да останете в първата група?
За бебчето
Здраве Lifestyle
 • Дрехи за сън
  Детската дреха за сън трябва да бъде с добро качество и максимално удобна както за мъника, така и за родителите. Тя не трябва да дразни нежната кожа на бебето, да спира свободните му движения, а също трябва да го защитава от преохлаждане или прегряване.
 • Нека феите оживеят!
  40 дни от раждането – време е за питката!
За детето
Развитие
 • Свийте им топката!
  Някои обичат спорта и ритат топка. Други предпочитат да си хапват и също налитат на топката - поръсена обилно с гъст шоколад и кокос. Съвсем естествено скоро стомасите на тези любители на сферичните лакомства се издуват, замязвайки на топка. В такива случ
 • Екранът – моят приятел
  Навсякъде четем колко вредни са телевизията и съвременните детски филмчета. Как пречат на интелектуалното и на физическото развитие на децата. Как ги правят тревожни, агресивни, социално неадаптивни и затлъстели. Всичко това в действителност е точно така,
 • Прополисът – природният антибиотик
  Съвременната медицина е доказала уникално съдържание в него на витамини, минерали, аминокиселини и биофлавониди (антиоксиданти). Основата му са смолисти вещества, восък, цветен прашец и етерични масла.
Детска психология
 • До полата на мама
  В най-добрия случай периодът, през който детето е до полата на мама и не я пуска да мръдне без него, продължава, докато то стане на 3 годинки. Майката си остава най-сигурният „пристан", когато мъникът го е страх, иска нещо или пък просто се сблъсква с но
 • Скучно ми е!
  Много време и усилия е необходимо да отделяме още от раждането на децата ни, за да не им бъде един ден скучно. Важно е да бъдем повече време заедно и активно да общуваме с тях.
Полезно
Особености в развитието
 • Въпрос към логопеда
  Моето дете е на 6 години, носи очила и е с дислексия. От училище искат да го диагностицирам за ресурсно подпомагане. Смятате ли, че можем да се справим сами и дали ако му наема частни учители, ще се подобри състоянието?
 • Искам, искам, искам... Да мога сам
  Какво искат майките от децата си вероятно е предопределено още преди раждането на бебето. Какво искат бащите за децата обикновено се противопоставя на това, което искат майките за тях. А какво иска детето?
Нашият дом
 • Душ или вана?
  Решението на този въпрос има няколко предпоставки: мястото, с което разполагате, желанието ви за ограничаване на разходите за вода, личните ви предпочитания и хигиенни навици.
Отдих и туризъм
 • Да се разхладим на Витоша
  През горещото лято жителите и гостите на София разполагат с едно незаменимо средство за отдих, прохлада и развлечение - планината Витоша. Освен по „мързеливия" начин - с кола или автобус, който е особено популярен сред семействата с малки деца, планината
Тя и Той Вкусно и полезно
 • Шафран
  Рецепти
 • Червено злато - ШАФРАН
  Поетично описание на лилавия минзухар - „цветето на слънцето", плод на съзерцание и размишление на мъдреци от Изтока. Шафрановите минзухари цъфтят едва няколко дни, при това само веднъж в годината. Ала не само по това се различават от познатия на всички
Семейно здраве Родителска практика
 • С дете в самолета
  Може много да се радвате, че вашето дете ще се качи на борда на самолет за първи път през живота си, но вероятността на слизане всички останали пътници искрено да ви ненавиждат е голяма. Ето няколко съвета как да удържите хлапето си кротко по време на пол
Новини