Архив

Начало | Архив - 2013 | №77 A+   A-

Април 2013г.


77
Това, което слагаме на масата

Естеството на работата ми предполага да чета често и по много. Не, не си мислете, че се оплаквам. Още като малка бях „читанка" и досега четенето влиза в представата ми за приятна почивка. Въпросът е в съдържанието на четивото...

От няколко месеца все ми се случва да чета материали за храната, която слагаме на масата и в устата си. И ние писахме („Опасното Е" в бр. 73, „Микотоксини в храните" в бр. 74, „Внимание! Нитрати!" малко по-назад в този брой), и приятели почти непрекъснато споделят интересна и полезна информация по темата. И точно тук правилата на повествованието изискват да поставя едно "Но". НО съдържанието на цялото това четиво предизвиква в мен смут и страх.

Оказва се едва ли не, че всяка хапка крие смъртна опасност; че храни, в неоспоримата полезност на които ни убеждаваха от деца, всъщност са отрова за човешкия организъм; че ако искам моето семейство да е здраво, трябва да готвя преди всяко хранене с продукти, които най-добре да отглеждам сама.

За съжаление обаче условията, в които живеем, не ми позволяват да изпълнявам тези препоръки. А искам моето семейство да е здраво! И не знам как да съчетая здравословното хранене, забързаното си ежедневие и ограниченията, наложени от икономическата страна на реалността.

Моля за помощ! За мъдри съвети и практически трикове как да осигуря добра храна за семейството си с разумен разход на време и средства. Как се справяте вие с това, което слагате на масата?

 
Съдържание по категории:
За мама
Бременност
 • Стерилитетът не е болест
  Интервю с д-р Иван Лазаров, акушер-гинеколог, специалист по ендокринна гинекология, ин витро център към Първа АГ болница „Света София”
 • Когато се налага серклаж
  Какво може да доведе до серклаж при бременност?
 • Страховете на бременността
  Независимо от това дали току-що сте видели двете чертички на теста, или имате зад гърба си вече няколко седмици, в които сте „смилали” новината заедно с приятелките си и бъдещия татко, във вас несъмнено напират редица въпроси и страхове.
 • Моят гинеколог Д-р Георги Георгиев, гр. Варна
  Време беше в търсенето на акушер-гинеколози за пример да се отправим и към морската ни столица. Един от доказано добрите лекари, на когото бременните се доверяват тук, е д-р Георги Георгиев от СБАГАЛ, Варна.
 • Арт бременност
  Всички знаем колко важно е доброто здравословно състояние на майката за развитието на детето в утробата, но едва през последните години се заговори за богатите възможности на пренаталното възпитание, а именно – начините да повлияем благоприятно върху раз
Раждане Здраве
За бебчето
Здраве
 • Не толкова страшно, колкото изглежда
  Хемангиом – онова червено петно, което загрозява вашето бебе. Опасно ли е за здравето му?
 • Колики
  Какво можем да направим все пак?
 • Чуваш ли ме, бебчо?
  Едно от най-важните сетива е слухът. Затова е необходимо да проследявате дали той се развива правилно при детето и в случай че установите нередност, да потърсите навременно помощ.
 • Правила за приготвяне на бебешката храна
  На всички е известно: колкото по-специално е отношението на готвача към човека, на когото ще поднесе ястието, толкова по-вкусен ще е резултатът.
За детето
Полезно
Новини