Анкета

Новини

10 причини за забавяне на менструацията
Брой 61 - Декември - 2011

Честито, бременна сте! Или не? Ако не сте бременна, тогава какво се случва, когато менструацията се бави? Ако цикълът ви закъснява, е възможно да има много причини. Ето някои от тях.


За закъснение на менструацията може да се говори, когато тя отсъства за повече от 35 дни.


1 СЛЕДРОДОВО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ


Основната причина за отсъствие на менструация в първите месеци след раждането е кърменето, при което се изработва пролактин. Той потиска хормоните, отговарящи за регулирането на месечния цикъл.


 2 ПОЛИКИСТОЗА


Поликистозата на яйчниците нарушава баланса на половите хормони и увеличава тестостерона, което води до повишено окосмяване, мазна кожа, акне, затлъстяване. Основният проблем тук е по-редки овулации и оттам по-трудно забременяване.


3 АБОРТ


Прекъсването на бременността, независимо от причините и начина, води до промени в хормоналната система на жената. Абортът е противоестествен процес за организма, след който се изисква време, за да се възстанови месечният цикъл.


4 ЕНДОКРИННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ


Върху редовната менструация влияят заболявания на щитовидната жлеза, захарният диабет и други патологични изменения в ендокринната система.


5 ПУБЕРТЕТ


След появата на първата менструация регулирането на цикъла отнема между една и две години.


6 ГИНЕКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ


Миома на матката, ендометриоза и някои видове кисти водят до нарушение в редовния цикъл.


7 СТРЕСА


Постоянно слушате за него, но не го усещате на физическо ниво. Той обаче може да бъде основна причина за забавяне на месечния ви цикъл. Характерен пример за това е така наречената аменорея по време на война. По същия начин влияе както тежката физическа работа, така и силовите и продължителни спортни занимания.


8 ПРОБЛЕМИ С ТЕГЛОТО


Продължителните и изтощителните диети са причина за нарушение в менструацията. Прекалено ниското тегло (под 45 кг за жена над 20 години) и бедната на есенциални мазнини диета нарушава хормоналното равновесие и резултатът е закъснение или спиране на цикъла. Същото се отнася и до прекалено високото тегло, тъй като излишните килограми създават ендокринни проблеми.


9 МЕНОПАУЗА


В периода, предшестващ менопаузата, се появяват неравномерни цикли при производството на хормони, затруднява се овулацията и функцията на яйчниците. Характерно за този период е забавянето на менструацията.


10 БРЕМЕННОСТ


И все пак една прекрасна причина да закъснее месечният цикъл е настъпила бременност.


Всички изброени причини са мотив да посетите акушер-гинеколог. Той ще ви направи изследвания и ако е нужно, ще ви насочи към друг специалист - ендокринолог например.


 


Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Мария Янкова, акушер-гинеколог, б-ца „Лозенец", тел. 0888 947 836


 


Рейтинг на статията:За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук