Здраве

(НЕ)познати факти за бебешката кожа

Правилната грижа за нежната бебешка кожа е важна част от здравето на малкото човече.

(НЕ)познати факти за бебешката кожа

Но преди да пристъпим, трябва да се запознаем с важните детайли.

При новородени и кърмачета под 1 година епидермисът (слоят, който изпълнява защитна функция) е 2-3 пъти по-тънък, отколкото при по-големите деца и възрастни. Ето защо кожата на едно новородено е по-деликатна и чувствителна, а вероятността от дразнене в местата на триене – много висока.

Потните и мастните жлези на новородените имат специална структура. При малкото дете потните жлези са гъсто разположени и броят им понякога е 6-7 пъти повече, отколкото при един възрастен човек. А това от своя страна се отразява негативно на терморегулацията на бебето.

Кожата на бебето има развита мрежа от капиляри и повишена съдова пропускливост. Тази функция, от една страна, увеличава риска от разпространение на инфекции през кръвния поток, а от друга, насърчава ефективния газообмен. Именно тази особеност определя и уникалния розово-перлен оттенък на кожата на малкото бебе.

Роговият слой на детето съдържа голямо количество вода и много малко липиди. Така водоразтворимите вещества преминават през кожата на децата по-лесно, отколкото през кожата на възрастните. Освен това, бебетата имат значително развита подкожна мазнина. Съотношението на масата на хиподермата към телесното тегло при бебетата е пет пъти по-високо, отколкото при възрастните. Ето защо при излагане на вредни вещества интоксикацията на тялото на едно малко човече ще бъде по-силна и ще се развива по-бързо от тази на възрастния.

Кожата на новородените има почти неутрално ниво на pH – 6,5, а при възрастния е 5,5. Независимо от това, този показател при кърмачетата намалява доста бързо: през първия месец от живота рН достига 5,5. Кожата на малкото дете има и т.нар. киселинна мантия (слабо кисела смес от пот и себум), която осигурява защита срещу патогенни микроорганизми и създава условия за развитие на нормална микрофлора. В същото време обаче е силно чувствителна към негативни външни влияния и лесно се уврежда от препарати, които не са предназначени за бебешка грижа.

До шестмесечна възраст пигментът меланин при новородените се отделя в много малко количество. Този факт предполага, че кожата на бебето е практически беззащитна срещу действието на UV лъчите.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: