Раждане

(Не)познатото раждане

Японска поговорка гласи: „Да родиш дете е по-лесно, отколкото да се тревожиш за това как ще мине всичко.“

(Не)познатото раждане

Мъдростта на жителите на страната на изгряващото слънце е пословична, затова се доверете на думите им. Колкото и да сте подготвени за предстоящото обаче, не може да не се питате остава ли нещо скрито за тайнството на даването на живот? Веднага отговаряме: наясно сте с цялостната картина, а сега ще научите непознатите детайли.

Не е изключено да повърнете

Гаденето може да се дължи на:

  • действието на епидуралната упойка, понижаваща кръвното налягане. То от своя страна води до повръщане.
  • болката, която изпитвате по време на раждането;
  • необработена храна в стомаха (храносмилането в този момент е два пъти по-бавно от обикновено).

Леко меню

За да предотвратите гаденето, в ранните фази на раждането консумирайте леки храни. Подходящи са супите и бульоните.

Ще се държите непривично

Плач, викове, нецензурен език – биографията ви може да се обогати с подобни изяви. Акушерка от Пенсилвания дори разказва за жена, която се чувствала толкова некомфортно с нощницата си в родилната зала, че я съблякла и посрещнала детето си гола. Не се тревожете за такъв развой на събитията. Нормално е поведението ви да е нетипично, тъй като интензивните усещания могат да отключат неподозирани черти на характера. Все пак, никой няма да ви съди за няколко ругатни, а ако изговарянето им ви облекчи, значи изчервяването на присъстващия татко си е струвало.

Подготовка

Според наблюдения на акушер-гинеколозите, дамите, които посещават курсове за предродилна подготовка, са по-спокойни и овладени от тези, които разчитат единствено на инстинктите си.

Възможно е паметта да ви изневери

28-годишната Катя споделя: „Изведнъж забравих как трябва да дишам, за да облекча болката. А в училището за родители ни показаха десетки начини. Добре че лекарят се отнесе с много внимание и ми помогна да преодолея паниката.“ Изживяното от младата майка не е единичен случай. Бързото развитие на случващото се в болницата е стрес и за организма, и за съзнанието. Затова не е учудващо, ако имате бели петна. Перфектно решение на проблема е присъствието на съпруга ви в залата. Той ще ви припомни усвоеното в часовете, на които и двамата сте били, и няма да допусне да сте подвластни на страха.      

Любовта към бебето може да не се появи веднага

Не се чувствайте виновни, ако първата ви реакция, когато ви дадат мъничето, не е нестихваща радост. Преминали сте през изключително изпитание и ви е нужно време, за да се възстановите. Сложете детето върху гърдите си, накърмете го и ще усетите прилив на обич и нежност. Дребосъчето е наградата, която заслужихте с усилия и себеотдаване.

Присъствието на таткото би могло да бъде притеснително

Със сигурност подкрепата на партньора ви в родилната зала е безценна, но не е изключено да имате някои неудобства, свързани с този факт. Ако се притеснявате от това да ви гледа по време на напъните например, помолете го да застане до главата ви. Освен това, нека таткото да се подготви добре, за да знае какво го очаква. Посещаването на курсове за родители, както и четенето на тематични книги и филми ще му помогне значително.

Вашата история

Всяка майка има своята история за раждането на детето си. Някои са смешни, други – тъжни, а трети сякаш са излезли от екшън. Не позволявайте разказите на приятелките да ви повлияят. Бебето ще се появи по начин, който не прилича на никой друг. Точно както и мама ще го обича.

Автор: Ива Лалова

Консултант: Олга Дукат, акушерка

 

Сподели: