Развитие и обучение

“Ден на баба и на дядо“

Тази година за първи път ще имаме възможността официално да поздравим своите баби и дядовци. Денят е 3-ти октомври.

“Ден на баба и на дядо“

По света различните народи празнуват много и разнообразни празници. Някои от тези празници са приети и у нас. На 14-ти февруари всички влюбени двойки празнуват Св. Валентин, на 8-ми март малки и големи почитат своите майки по случай Ден на майката. Не на всички е известно, но съществува и Ден на бащата - 21-ви юни е определен за международен ден на таткото. В този ред на мисли стигаме и до бабата и дядото, които също не бива да бъдат забравяни. Тази година за първи път ще имаме възможността официално да поздравим своите баби и дядовци. Денят е  3-ти октомври. Организатор и инициатор на създаването на този прекрасен празник е Съюзът на слепите в България с помощта на Окувит. Защо обаче е нужен още един празник в календара ни? Защото бабите и дядовците ни заслужено се нареждат сред хората, които са се грижили за нас и продължават да се грижат и обичат и нашите деца. 

В много култури нивото на взаимоотношения между поколенията е на достатъчно високо ниво. Практиката в нашата действителност показва, че ролята на бабата и дядото е особено важна, както в миналото, така и в настоящето. Днес все повече родители и в частност майки, нямат възможността да използват отпуската си по майчинство до край. Налага им се много по-рано да се върнат на работа, за да запазят позициите си там. В тази ситуация на помощ се отзовават именно баба и дядо.

Те притежават една привилегия спрямо мама и татко, има неписаното право, според което те глезят внучето, играят си с него, забавляват се, четат книжки и всичко това без да поемат основната отговорност за възпитанието и грижите за детето.

Бабите и дядовците на нашето време са активни, младеещи и прогресивни. Повечето от тях си имат хобита и се наслаждават на времето, прекарано с внуците.

ОЧИТЕ НА ФОКУС

 „Денят на баба и на дядо" е чудесен повод да съсредоточим вниманието си върху зрението на нашите родители, баба и дядо. Могат ли те все още да виждат добре? Имат ли проблеми с четенето и писането? Всички ние си мислим, че ще останем вечно млади, но колкото по-възрастни ставаме, толкова повече зрението ни се влошава. И изведнъж буквите стават размазани, линиите стават мътни и сива сянка се появява в центъра на  зрението.

90% от хората губят нормалното си зрение поради болест. Свързаната с възрастта макулна дегенерация е широко разпространено очно заболяване и една от водещите причини за загуба на зрението. Въпреки че заболяването се разпространява все повече, информираността сред населението е все още на ниско ниво.

Макулната дегенерация, свързана с възрастта, се развива след 60-65-годишна възраст и настъпва, когато е увредена макулата - тази част от ретината, с която виждаме фините детайли. Когато макулата е увредена, централното зрение е замъглено или затъмнено, а периферното обикновено не е променено. При последната фаза на заболяването се губи централното зрение. В тази зона се появява замъглено петно, поради което пациентите могат да различават само очертанията на обектите и загубват способността си да виждат ясно - все едно носят очила със замъглени стъкла. Могат да се разпознаят само очертанията на заобикалящия ги свят. Повечето хора запазват достатъчно зрение, така че да могат да живеят самостоятелно. Но задачи като четене и шофиране рано или късно стават невъзможни. Това очно състояние е главна причина за загуба на зрение при възрастните.

Какви са симптомите:

  • загуба на способността да се виждат предметите ясно
  • правите линии изглеждат налъкатушени и влошават зрението
  • загуба на ясно и правилно усещане за цветовете
  • при четене редовете се губят
  • тъмно петно пречи на централното зрение
  • сиви или бели петна се явяват в центъра на зрителното поле.

ПОДАРЪК ЗА ОЧИТЕ

Ако искате да подарите най-подходящия подарък за празника, обмислете варианта за така наречените очни витамини, включващи лутеин и зеаксантин. За по-голяма ефективност се препоръчва да се приемат с витамини С и Е и микроелементи като цинк. Хранителната добавка Окувит® Лутеин форте съдържа клинично доказана комбинация от активни съставки. Дневната доза от 1 таблетка Окувит® Лутеин форте може да допринесе за предотвратяване на увреждането на очите на нашите баба и дядо от отлаганията и за запазване на тяхното здраво зрение на старини.

Защитете очите на вашите баба и дядо, родители или вас самите и празнувайте "3-ти октомври Окувит ден на баба и дядо". Празникът ще се проведе на 03.10 от 11 часа в Южния парк, на голямата поляна (вход от към бул. „Гоце Делчев"). За да могат утре баба и дядо да играят и четат с внуците си.

ТОМБОЛА

Търсете в аптеките промоционалния комплект Окувит форте с подарък! Пакетът включва:

  • 1 опаковка Окувит® Лутеин форте в подаръчна кутия
  • Картичка подарък за писане или рисуване
  • Окувит® игра за двама
  • Карта, даваща право на участие в предметна лотария.

Участвайте в томболата и спечелете екскурзия, дигитален фотоапарат и още куп други награди!

Попълнете липсващите букви и изпратете картичката от комплекта до 10,11.2009 на посочения на гърба адрес. Предложението за Деня на баба и дядо е валидно от 15 септември до изчерпване на количествата.

Повече информация може да откриете в опaковката или на www.ocuvite.bg.

Окувит форте - за здраво зрение цял живот!

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: