Здраве

“Шумна“ статия

Замисляли ли сте се колко шумове има около нас? Част от тях игнорираме, на други не обръщаме внимание, а трети са способни да ни изкарат извън равновесие. Без да съм лекар или психолог ви гарантирам, че емоциите, предизвикани от шума може да умножите по д

“Шумна“ статия

Замисляли ли сте се колко шумове има около нас? Част от тях игнорираме, на други не обръщаме внимание, а трети са способни да ни изкарат извън равновесие. Без да съм лекар или психолог ви гарантирам, че емоциите, предизвикани от шума може да умножите по две, когато става дума за това как влияе шумът на децата.

ЗАЩО, ДОРИ БЕЗ ДА ГО УСЕЩАМЕ, ШУМЪТ ВЛИЯЕ ВЪРХУ ВСИЧКИ

Шумът е важен фактор, за който често не си даваме сметка. Дори и тогава, обаче, той влияе върху нашето здраве. Това е така, защото ухото е фин инструмент, който е създаден да възприема тихи звуци. За съжаление вече все по-малки деца привикват от рано да слушат невероятно силно музика и на мен ми се е случвало в трамвая или тролея да сляза, защото не мога да издържа шума, който се носи от слушалките на някой тийнейджър.

КАК ВЛИЯЕ ПРЕКОМЕРНИЯТ ШУМ

Продължителното въздействие на шума върху слуховия орган предизвиква отслабване на чувствителността на ухото, може да доведе до частична или пълна загуба на слуха. Действайки върху нервната система, шумът предизвиква бърза умора и различни нервни заболявания. Това се отнася с двойна сила за бебетата и малките деца. Причината е, че малките деца и особено бебетата не могат да се ориентират в сложната гама от шумове. И докато възрастният може да го направи в океана от звуци, идентифицирайки всеки източник, дори несъзнателно, то детето не може да отдели важния от всички звуци. Би било прекрасно, ако звуците бяха пеене на птички, ромон на поток, жужене на пчели - о, тогава би се получила една симфония от природни звуци. Да, но в големия град това е невъзможно - звуците са твърде много и често неприятни. В крайна сметка се получава така, че хаосът от звуци води до излишно натоварване за детето и увреждане на неговия слух. Именно това е причината специалистите да съветват родителите да изключват радиото и телевизора, плътно да затварят прозорците преди детето да заспи. Идеята е, че така детето ще се концентрира върху самото заспиване, а няма да губи ценен ресурс да се справя със звуците.

ПОЛЗАТА

С помощта на звуците детето се учи да изразява своите емоции. После, като поотрасне, то вече се учи да свързва звуците с източника, от който идват. Този процес кара детето да мисли, съпоставя и анализира. Звуците му помагат да се развива.

ОПАСНОСТТА 

Силният шум /повече от 70дБ/ уврежда както слуха, така и нервната система.Той е по-вреден, когато е продължителен, ритмичен, дразнещ. Някои хора не оценяват голямата вреда, свикват с него и не му обръщат внимание. Вашето дете може да загуби способността си да говори тихо или да престане да възприема тихите звуци, ако телевизорът или уредбата е постоянно включена. Сензорните рецептори на детето просто ще умират с всички произтичащи от това последици. Когато детето ви порасне, обяснете му (колкото и трудно да е), че СD-то и МР3 плейърът са вредни за слуха. Тези две постижения на цивилизацията всъщност са смъртоносни за рецепторите на вътрешното ухо. Представете си - шумът в метрото е равен на 100 децибела. За да заглуши този шум, музиката от СD-то трябва да бъде не по-малка от 110-120 децибела. А това е все едно да стоите на десет метра от ревящ реактивен двигател.

ВНИМАНИЕ!

Шумовете пречат на организма да усвоява храната. Под влиянието на шума се нарушава отделянето на слюнка и стомашен сок. Резултатът - чести диарии. За родителите остава необяснимо какъв е произходът на разстройството, при положение, че детето не е яло нищо развалено или със съмнителен произход. Отговорът е ясен за специалистите - ако храната е приета в спокойна и тиха обстановка, най-вероятно няма да се стигне до подобно чревно разстройство. Така че, ако искате храненето да е от полза за вашето дете, осигурете му тишина и спокойствие, докато то яде.

 ВИДОВЕ ШУМ И КАК ДА ГИ ИЗБЯГВАМЕ

Има такива шумове, които просто не може да отстраните. Това е уличният шум. Неговите нива често превишават допустимата норма. В домовете, разположени близо до големи пътища нормата е превишена с около 20-30 децибела. Оказва се, че подобни домове не са никак малко - цели 70%. Затова единственото, което може да направите, е да остъклите дома си със звукоизолираща дограма.

 МЕТРОТО И НЕОЧАКВАНАТА ОПАСНОСТ

Друг такъв шум е този от метрото. Към това, ако се прибавят и звуковите реклами в самото метро, то резултатът е лош за слуха. Излизайки от метрото, детето може да усеща шум в ушите или временно да понижи слуха си. Затова, ако можете, избягвайте метрото и се старайте да използвате наземен транспорт. Колкото и тривиално да ви звучи като съвет - старайте се да сте по-често сред природата, където страничните шумове от цивилизацията са значително по-малко. Психолозите твърдят, че тишината и естествените звуци от природата са необходими на човека, който е претоварен от шумовете на големия град.

НЯКОЛКО ФАКТА ЗА ЧОВЕШКОТО УХО!

* Ухото реагира на честоти в интервала 16Hz - 20кHz

* Чувствителността на ухото към различните честоти не е еднаква

* Нивото на възприемания звук варира от 0 до120 dB

* Звук със сила 1 dB едва се улавя от млад човек с нормален слух. Такъв звук наричаме праг на чуване. Звуци със сила 120 dB предизвикват чувство за болка поради разпъването на тъпънчевата мембрана. Такива звуци могат да доведат до спукване на мембраната, дори до трайно увреждане на слуха. Отделно от тези високи шумови нива, дори умереният шум от 85 децибела, какъвто е звукът на алармата на часовника, може да причини увреждане на слуха.

* Слухът може да бъде засегнат и от умерен шум, ако сме изложени дълго време на него.

ТРЕВОЖНИ ФАКТИ

Според данни на Световната здравна организация, на ниво общност, вредата от шума води до намаляване на раждаемостта, нарушаване на способностите за учене, увеличава броя на инцидентите и води до повишена злоупотреба с наркотици.

Шумът води до активизиране на стрес механизмите в организма. Докато такава реакция обикновено е естествена и полезна, когато тя се превърне в постоянна и е причинена от нежелан шум, може да навреди както на физическото така и на психическото здраве.

При децата, вредата от шума може да повлияе на способността им за четене и писане. В класове, в които има силен шум, учениците показват значително по-ниски резултати от такива, в друг клас и същото училище, където вредата от шума е избегната.

Интензивността на звука в дискотеките надхвърля 110 децибела, а барабанната мембрана се уврежда при 160 децибела. Учените твърдят, че престоят в дискотека се равнява на 7 часа престой на писта за излитане, от която ежеминутно излитат турбореактивни самолети.

 

Автор: Валя Янчева
Консултант: д-р Т. Ралчева - специалист педиатър, XV ДКЦ,
Секретар на сдружението на педиатрите-специалисти от извънболничната помощ

 

 

Сподели: