Родителска практика

„Детство мое реално и вълшебно...”

Пъстрите очи на Станислава и прелестната й медно-червеникава коса те опияняват и омагьосват. И сега на вас не ви остава нищо друго, освен да се отдадете на чара на една красива майка, която разказва за дъщеря си, за нейното детство - реално и вълшебно.

„Детство мое реално и вълшебно...”

Завършва езикова гимназия с английски език, след това магистър по право в Юридическия факултет на СУ"Св. Климент Охридски".

По време на висшето си образование стажува две години в Народното събрание и е била  участник в много програми, свързани с присъединяването на България в ЕС. След като завършва, работи като юрисконсулт в Столична община,  Дирекция „Архитектура и градоустройство".  В последните 3 години е  адвокат в Софийска адвокатска колегия. Станислава е специализирала  в областта на недвижимите имоти, инвестиционното проектиране и градоустройството. Взела  е участие като консултант при реализирането на много строителни обекти в София и страната.

Това бяха само сухите факти за моята събеседничка. А иначе пъстрите очи на Станислава и прелестната й медно-червеникава коса те опияняват и омагьосват. И сега на вас не ви остава нищо друго, освен да се отдадете на чара на една красива майка, която разказва за дъщеря си, за нейното детство - реално и вълшебно.  

1. Как реагира, когато разбра, че си бременна?

За мен бременността беше желана и в този смисъл появата на  двете линийки на теста за бременност беше изключително вълнуващ момент. Пожелавам на всички жени, които искат да имат дете, да преживеят този вълшебен миг. Сякаш времето спира, заобикалящият те свят изчезва и остава само усещането за някакво чудо, за нещо необикновено, което се случва с теб. От този момент нататък мислите ми неизменно бяха свързани с растящото в мен мъниче.

2. Как съобщи на таткото, че ще си имате бебе?

Всъщност той сам разбра. Казва, че когато съм  поискала да поговорим, той вече е знаел новината, толкова силно е било усещането му. Беше много развълнуван. 

3. Опиши с по няколко думи детето си?

 За всяка майка нейната рожба естествено е най-прекрасното, най-красивото и ценно същество. И аз не правя изключение. Дъщеря ми е жизнерадостно и слънчево бебенце, често се смее и обича да си играе, любопитно разучава всичко, което я заобикаля. Разбира се, има моменти, когато недоволства и очарователно настоява да я поносим на ръце или  да играем точно, когато е дошъл часът за лягане, но това е нормално и ние с баща й се радваме на всичките й прояви.

4. Имаше ли онези чисто практически притеснения относно грижата за бебето?

Да, разбира се. Колкото и да си подготвен теоретично, колкото и да се чувстваш готов за появата на бебето, на практика нещата се оказват малко по-различни от това, което си очаквал. Поне сигурно първият път е така. Лично аз посещавах курс за бъдещи родители, четях много и това ми помогна да имам някаква представа за нещата. Но всичко се преодолява с търпение и подкрепата на близките хора. Много полезни в тези ситуации се оказаха статиите, въобще цялата информация в списанията за майки и бебета, както и специализираните предавания. Дори рекламираните в тях продукти се оказват толкова практични. Все пак това е един съвсем нов свят и всяка допълнителна информация може да ти спести време и да ти помогне да намериш верния път.

5. Какви са мечтите и страховете ти за детето?

Иска ми се да успеем да възпитаме дъщеря ни така, че да гледа на света с „широко отворени очи". Ще я запознаем с християнските ценности и се надявам тя да стане уверена, образована, търсеща жена, но същевременно да не са й чужди понятията съпричастност, честност, вяра в доброто... Звучи може би малко старомодно, но искрено вярвам, че този баланс е много важен за постигането на хармония. В тази връзка много ме плашат заобикалящата  ни агресия във всичките й форми, обърканите приоритети, липсата на толерантност... Много хора се държат така сякаш притежаването на всяка цена на скъпи вещи и много пари ще им осигурят ключа към щастието. Категорично смятам, че това не е така и се надявам обществото ни да се „излекува"  скоро от тази болест. Дължим го на децата ни, те заслужават да растат сред други ценности и приоритети.   

 6. Кои са трите неща, които би искала детето ти да запомни от теб и от татко си?

Трудно ми е да определя, кои неща са най-важни или най-ценни в живота. Смятам, че за мен самата това са били различни неща през отделните етапи на жизнения ми път. Към настоящия момент смятам, че най-важно за мен е да живея в хармония със себе си и заобикалящия ме свят, а това означава спокойствие, доброта, любов. Надявам се да успеем да дадем на дъщеря си точно този поглед за живота. Ако трябва да обобщя към този момент то ще звучи така: добронамереност, позитивност, отвореност към света.

7.  За какво мечтаеше  преди да родиш, какви са мечтите ти сега, какво мечтаете за вашето бебче?

Винаги съм мечтала да обиколя света, да се срещам и да общувам с интересни и позитивни хора, да подредя ежедневието си така, че да се чувствам уютно, въобще както се казва  да  бъда „в кожата си".

Сега съм още по-мотивирана, защото искам да реализирам мечтите си заедно с моята дъщеричка, заедно да откриваме света и да преживяваме радостта от най-ежедневните моменти. Мечтая най-вече да сме здрави всички и да имаме достатъчно време един за друг. Оказва се, че да намираш време в тази динамична въртележка за себе си и любимите същества е голямо предизвикателство. Пожелавам си да открия разковничето и да намеря начин просто да бъда добра майка, но и нейна приятелка, да имаме с баща й силна и искрена връзка с дъщеря ни.

 8. Какъв е ритуалът Ви преди лягане?

Искрено вярвам в силата на водата, затова всяка вечер къпането на бебето е свързано с много позитивни емоции. „Зареждаме" водата с любов и добри мисли и се опитваме да накараме мъничката да се отпусне, да се почувства сигурна и обичана. След банята се храним, това е така да се каже „десертът" за деня. След това, според нас,  е задължително и затова не пропускаме да прегърнем мъничката и да я целунем за лека нощ.

 9. Каква е тайната на щастливото детство?

Тайната, според мен, се крие в безусловна любов и подкрепа от семейството, в ласките и семейния уют, в умението да създадеш усещане на детето, че животът е прекрасен и че всичко е възможно стига да го поискаш силно. Искам детето ми да се чувства сигурно, да запомни мириса на горещите летни вечери, изпълнени с безгрижни игри. Толкова много неща в живота на един човек се предопределят в детството му. Заслужава си всеки родител да осъзнае това и да даде най-доброто от себе си. Пожелавам си един ден заедно да пеем с дъщеря ми „Детство мое реално и вълшебно...".

10. Какво обичате да правите цялото семейство заедно?

Засега не можем да правим много неща заедно, защото дъщеря ни е мъничка, но обичаме да се разхождаме, да се снимаме и заедно да си играем.

 

Интервюто взе: Боряна Петрова

 

 

Сподели: