Бременност

„Хормонална” хрема и хъркане

Гадене, повръщане, промени в апетита, подуване и запек са проблеми, които често съпътстват бременността. А като добавим запушения нос и хъркането, картинката става пълна.

„Хормонална” хрема и хъркане

Хормоналният ринит и хъркането се срещат при 20-30% от бъдещите майки и често пъти вървят ръка за ръка. Обикновено започват към 2-рия-3-ия месец и продължават до раждането, след което изчезват.

Виновни са хормоните

Основният „виновник” за този тип хрема е хормонът прогестерон, секретиран от яйчниците, а след това и от плацентата. Неговата основна задача е да поддържа бременността – да отпусне всички мускули на тялото, и по-специално на матката. Неговата роля е и да причинява задържане на течности в тялото, което пък води до подуване на носната лигавица, усилване на секрецията на жлезите и появата на хрема.

Нарушението на дишането може да доведе и до нощно хъркане. Това е друг проблем, който често се появява (или увеличава) при бременните и обикновено изчезва (или намалява) след раждането. Докато трае обаче, хъркането е в състояние да навреди сериозно на здравето на бъдещата майка и нейното бебе.

По-малко кислород = проблеми

  • Хъркането може да превърне едно леко покачване на артериалното налягане в неконтролирана хипертония, което води до развитие на прееклампсия.
  • Хъркането увеличава вероятността за раждане на бебе с ниско тегло, тъй като кислородното страдание нарушава наддаването на килограми.
  • Хъркането увеличава риска от тазово предлежание с 60% (честата хипоксия води до по-активни движения на бебето, в резултат на което то може да заеме неправилна позиция в матката).
  • Бременните жени, които хъркат, раждат със секцио приблизително два пъти по-често, отколкото жените, които спят спокойно.

Как да си помогнем?

  • Пийте достатъчно течности през целия ден.
  • Спете на по-висока възглавница (в същото време това помага и за справянето с киселините в корема).
  • Правете парни инхалации, или дишайте гореща пара преди лягане. Ако имате овлажнител, включете го в спалнята през нощта.
  • Ако използвате капки за нос, съобразете се със състоянието си и се консултирайте с лекар.
  • Ограничете вдишването на силни миризми, включително и приятни аромати (парфюми, цветя). Всичко, което дразни носната лигавица, усилва подуването и секрецията на слуз.
  • Уверете се, че температурата в спалнята е постоянна и комфортна. По-топлото или по-студеното и колебанията между тях предизвикват повишена секреция на лигавицата.

Ефективно

Отлично решение при запушен нос са изотоничните разтвори. Те поддържат влажна лигавицата на носа и подпомагат отпушването му.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: