Здраве

„Маймунско” дупе

Едно от неприятните неща, които се случват на малките бебчета, е да им се обрине дупето. Стават неспокойни, ритат с крачета, плачат дори и когато ги мием с вода. Има множество причини, които предизвикват този проблем. Добре е да ги знаем, за да можем да п

„Маймунско” дупе

Едно от неприятните неща, които се случват на малките бебчета, е да им се обрине дупето. Стават неспокойни, ритат с крачета, плачат дори и когато ги мием с вода. Има множество причини, които предизвикват този проблем. Добре е да ги знаем, за да можем да предотвратим дискомфорта на пеленачетата или, ако вече се е появил обрив, да знаем как да го третираме.

Пазете бебето сухо и чисто, като сменяте пелените по-често.

Как изглежда обривът под пелената?

Обривът не изглежда винаги един и същ. Ако, обаче зоната на пелената е раздразнена и червена, вероятно това е обрив. Може да бъде също леко пухкава (подута) и топла при допир.

Обривът може да бъде много лек - няколко пъпчици като настръхнала кожа, върху малко пространство, а може и да е на обширна площ, с болезнени червени подутини, които се разпростират по дупето и бедрата на бебето. Не се паникьосвайте! Справянето с обрива под пелената е част от грижите за бебето, особено през първата година, а понякога и след това.

 Как бебето е получило обрив?

Обривът под пелената може да бъде причинен от какво ли не - от нова храна до собствената му урина. Ето най-честите причини:

Влажност - дори и най-абсорбиращите пелени оставят известна влага върху деликатната бебешка кожа. И когато бебешката урина се смеси с бактериите от изпражненията, се образува много вредна за кожата смес. Ако бебето бъде оставено за дълго с мръсна пелена, е твърде вероятно да получи обрив. Разбира се и бебе с много деликатна кожа, на което родителите съвестно сменят пелената, не е застраховано от обрив.

Протриване или химическа чувствителност - обривът може да е причинен от протриване на кожата при търкането й в пелената, особено ако е много чувствителна към химикали от типа на ароматизатори в пелените за еднократна употреба или праха за пране, използван за платнени пелени. Може да бъде и от лосиона, пудрата или крема, който използвате след измиване на дупето.  

Нова храна - обичайно е бебето да получи обрив, когато започне да приема твърда храна или при въвеждането на нова храна. Всяка нова храна променя състава на изпражненията, както и движенията на червата на бебето. Ако кърмите, кожата на бебето може да получи реакция от храна, която вие сте яли.

Инфекция - зоната на пелената е топла и влажна - идеалното място за развитие на бактерии и гъбички. Много е лесно за бактериалните и гъбичните инфекции да се развиват и да причиняват обрив, особено на цепнати пространства по кожата на детето и по сгъвките. В допълнение, ако бебето взима антибиотици (или кърмещата майка), може да се получи гъбична инфекция, защото антибиотиците понижават броя на здравословните бактерии, които помагат за предпазване от гъбичките. Антибиотиците могат също да причинят диария, която да подпомогне образуването на обрив.

Млечницата е вид орална (в устната кухина) гъбична инфекция. Някои бебета с млечница развиват и гъбична инфекция в зоната на пелената.

Трябва ли да водим бебето на лекар, ако има обрив под пелената?

Вероятно няма да е нужно. С малко повече усърдие сте способни да отървете бебето от обрива за 3-4 дни, без да посещавате лекар. Ако, обаче бебето има мехури, гнойни пъпчици или отворени язвички, непременно се обадете на лекар. Обривът най-вероятно се е инфектирал. Педиатърът ще изпише на бебето орално лекарство или такова за мазане на мястото на обрива. Важно е също да се обадите, ако бебето вдигне температура или обривът не изчезва в продължение на няколко дни, въпреки домашното лечение.

Кой е най-добрият начин за третиране на обрив под пелената?

Пазете бебето сухо и чисто, като сменяте пелените по-често. Това може да значи да го вдигате нощем, за да го преобувате. Измивайте добре дупето след всяка смяна на пелената. Може да използвате и мокри кърпички, но гледайте да не забравите непочистени гънки. Не търкайте нежното дупе, потупвайте го. Мажете го със защитен крем, който създава предпазващ филм върху кожата (подходящи са тези, които съдържат цинк). Използвайте го при всяка смяна на пелената след почистване, за да предпазвате нежната кожа от урината и изпражненията.

Слагайте пелената на бебето по-хлабаво или използвайте малко по-голям размер за по-добра циркулация на въздуха. Можете да пробвате различни марки пелени, за да видите дали ще се почувства по-добре кожата на бебето. Когато започнете да му слагате гащички, не използвайте такива от синтетична материя, а само памучни.

Ако времето е топло и бебето играе навън или в стая с лесно почистващ се под, оставяйте го всеки ден за известно време без пелени и кремове. Изложено на чист въздух, дупето се възстановява по-бързо.

Обмислете варианта да оставяте бебето да спи по голо дупе, когато има обрив. Сложете мушамен чаршаф под платнения, за да предпазите матрака.

Как да предпазим бебешкото дупе от обрива?

Ето обобщение на превантивните мерки:

- Най-добрата защита срещу обрива под пелените е сухото дупе. Затова сменяйте пелената колкото се може по-бързо, след като е намокрена или изцапана.

- Почиствайте гениталната зона на бебето старателно при всяка смяна на пелената. Потупвайте кожата, за да я изсушите. Не я търкайте!

- Ако бебето изглежда склонно към обриви, мажете дупето с тънък слой защитен крем при всяка смяна на пелената. Използвате ли пудра, внимавайте бебето да не вдиша талка. Слагайте първо на ръцете си, а не директно на дупето.

- Когато бебето започне да яде твърда храна, въвеждайте по едно ново нещо. Изчакайте няколко дни до въвеждането на следващото, за да разберете по-лесно дали обривът под пелените се дължи на чувствителност към определена храна. Ако е така, отложете тази храна за по-нататък.

- Не залепвайте пелената прекалено стегнато! Оставете място да влиза въздух. Отпуснете дрехите така, че дупето на бебето да може да диша. Избягвайте гащички от изкуствени материи.

- Избягвайте силно миришещи перилни препарати за пране, както и омекотители. И двете могат да причинят силен обрив на бебето.

- Кърмете бебето си колкото можете по-дълго! Кърмата усилва устойчивостта на бебето към инфекции по принцип и прави излишни антибиотиците, които сами по себе си могат да причинят обрив под пелената.

- Ако за бебето ви се грижи някой друг през деня, уверете се, че тя или той правилно разбира важността от взимането на тези мерки за превенция на обрива под пелената.Автор: Цвета Лазаркова

 

 

Сподели: