Отдих и туризъм

„Малката русалка” - Дания

Пътешествие в Дания..., тази приказна страна може да ви донесе много удивителни открития и дори не е важно в кой месец от годината ще я посетите.

„Малката русалка” - Дания

Като в приказка на Андерсен

Когато чуем Дания, неминуемо в съзнанието ни  се прокрадва името на най-великия разказвач на всички времена - Ханс Кристиан Андерсен. Самият той е казал, че пише приказки не за деца, а за възрастни с удивителни истории, измислени от знаменитите датчани, познати им още от детска възраст. Разходката в Дания и нейната столица - Копенхаген, където много добре помнят и обичат разказвача, могат да се окажат изключително интересни и любопитни за детето. И съвсем не е задължително да водите мъника из многобройните музеи на столицата (въпреки че е възможен и такъв вариант), достатъчно е просто да се разходите по улиците на града, да подишате свеж въздух, напоен с аромата на Северно море, да се полюбувате на разкошните дворци и старинните къщи, да пофантазирате къде биха могли да живеят героите на Андерсен. 

Едно от най-добрите места за разходки е старинният квартал Нюхавн. Неговите разноцветни домове са живописно разположени покрай канала, където стоят сгушени яхтите и често попадат под обектива на туристите - в миналото този квартал е служел за пристанище на моряците, връщащи се от далечни страни. Днес на мястото на „вчерашните" моряшки кръчми има тихи ресторанти, които са любими и на датчаните, и на туристите. Освен това този район е бил любим и на Андерсен - известни са три адреса, на които той е живял в квартал Нюхавн.

Някои герои от приказките на Андерсен дотолкова са поразили въображението на датчани, че те са ги увековечили в паметници. Именно такава чест има Малката Русалката, която е и символ на Копенхаген. Историята за това как млада Русалка се влюбила в принц, съгласила се да дари своя красив глас в името на това да получи крака вместо опашка и да може да живее в света на хората със своя принц, така развълнувала кръчмаря Карл Якобсен, че той решил да поръча статуя в нейна чест. Тази негова идея била изпълнена от скулптора Едвард Ериксън, а за модел послужила балерина. През 1913 година статуята била поставена на кея на Копенхаген. Прекрасната жена с тъжни очи, седяща на гранитна скала и гледаща в далечината, покорила сърцата на датчани. Ако вашето дете предпочита историята за Оловния войник пред печалната история за Русалката, то тук може да го зарадвате. Купете му малка фигурка на Войничето, навсякъде в магазините за сувенири може да намерите герои от приказките на Андерсен. А ако мъникът предпочита да види истинските войници, то може да го заведете в кралския дворец Амалиенборг, пред който гордо стоят кралските гвардейци. Тържественият ритуал за смяната на караула, ще остави най-ярки спомени в съзнанието на детето от разходката в Дания.

Старо и ново

Туристите, пристигащи в Копенхаген с деца, задължително трябва да посетят най-известния в града развлекателен парк - Тиволи. Това е един от най-старите паркове на Европа: открит е през 1843 г. и е съхранил очарованието на миналото: там има много дървета и цветя, свирят оркестри на живо, устройват представления под открито небе. Когато започне да се смрачава, сред дърветата изгряват хиляди фенери и осветяват алеите и павилионите в парка.

Не може да си представите съвременен развлекателен парк без атракциони и те присъстват в Тиволи. Там има и класически въртележки, на които могат да се качват и най-малките с родителите си и по-екстремни, които могат да се оценят от по-големите привърженици на силните усещания и много други. Но не трябва да се ограничавате само в посещение на атракционите: в Тиволи има нещо, което не можете да видите в другите страни, например театър на пантомими, който играе представления от средата на 19 в. Пиеро, Коломбина и Арлекино играят на сцената весели истории.

В Тиволи има два сезона: единият - летен (от април до края на септември), тогава се изнасят представления, театри, концерти, пускат се фойерверки. Вторият, зимен (края на ноември - декември), тогава в парка се провежда най-популярният в Копенхаген панаир на Рождеството. Сезонът от началото на декември до Рождество Христово е най-привлекателният за посещение в Дания (същото, разбира се, се отнася и за другите страни от Средна и Западна Европа). Навсякъде се откриват панаири на Рождество, на градските площади се появяват големи елхи с гирлянди , витрините на магазините са богато украсени, по улиците се разхожда Дядо Коледа. На тези панаири можете да си купите традиционни празнични украшения - гирлянди от датското знаме, големи хартиени сърца, всякакви сувенири и много, много друго. Децата могат да се порадват на сладките изкушения - захаросани петлета, традиционни скандинавски сладки, бонбони. А възрастните трябва да опитат от необикновените напитки - гльог (горещо вино с подправки) и особено от христовото пиво, което започват да варят в началото на ноември.

Царството на легото

Дания се е прославила не само като родина на великия разказвач, но и като родина на една от най-известните детски играчки в света - конструктора Лего. Именно тук в малкия град Билунд, разположен на полуостров Ютландия, са измислили малките кубчета, които така се харесват на децата. И не е чудно, че именно в Билунд през 1968 г. са открили първия в света Леголенд.

Леголенд - това е цяла страна, в която всичко е създадено от малки кубчета, къщи, коли, хора, животни, освен това фигурите не са застинали като каменни статуи, те се движат - корабите плават, влакът и колите се движат, крановете работят. Детето се превръща в Гъливер в страната на лилипутите, който наблюдава живота на града и селата отвисоко, а възторгът на мъника от движещите се коли и кораби няма предел. Но няма да се ограничите само с наблюдение, в парка има много атракциони, на които може да се повозите.

В Леголенд децата с нетърпение очакват срещата с пиратите, с каубоите и игрите в средновековните замъци.

Тъй като паркът се намира под открито небе, той работи само през топлото време на годината - от края на март до края на октомври. За да стигнете до Леголенд от Копенхаген, може да ползвате самолет (ще ви отнеме около 45 минути) или да ползвате влак - не повече от 2 часа път.

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: