Бременност

„Малките” странности на бременните

Всички си имаме своите странности. Особено ние, жените. Особено когато сме бременни.

„Малките” странности на бременните

НЕ СЪМ НА СЕБЕ СИ!

К. М., гр. Пазарджик: „Гади ми се от много неща... Когато ми се прияде нещо, трябва да го хапна незабавно, защото иначе пак ми се гади."

С. М., гр. София: „Започнах да пия компоти, да ям страшно много сладко и сладолед, салати и плодове - нещо, което ми се е случвало много рядко преди."

Р. Ч., гр. Добрич: „Веднъж в офиса така ми се прияде, че изтичах да си купя буркан кисели краставички и на един дъх изпих сока, а после преполових и краставичките!"

М.П., гр. Стара Загора: „Аз не мога да понасям миризмите на парфюми, цигари и препарати. Усещам всичко, което е развалено в магазинната мрежа. Открих, че много често продават развалени продукти..."

М. Л., гр. Варна: „По-странното е, че аз винаги съм обичала сладкото, а сега ми призлява при мисълта за него. Иначе от миризмите открих, че не понасям лука, печено месо, омекотителя, с който пера и дори любимия ми парфюм."

Д. П., гр. Габрово: „Не мога да понасям всякакви миризми - на готвено, на цигари, прахове за пране, на сапуни, дори на моя парфюм. Влизам да се къпя и пак ужас - сапунът и шампоанът ми. Единственото нещо, което понасях, беше препаратът за миене на съдове и само с него се къпех.

М. Н., гр. София: „Постоянно бях в странно настроение, много неща ме дразнеха. Освен това намразих кафето и шоколада, които са едни от любимите ми вкусове."

Според лекарите, виновникът за тези странности е изостреното обоняние през бременността - очевидно наследство от прародителите ни от животинското царство. Има и добра новина: това състояние е временно, с напредване на бременността и особено след раждането непоносимостта към чужди аромати се притъпява.

Самите вкусови странности също се дължат на хормони. Хормоналното преустройство на организма силно повлиява вкусовите предпочитания (възниква желание за един вид храна и отвращение от друг).  

Има и мнение, че от организма на бременната се излъчват особени сигнали, които й „съобщават" какво й липсва и от какво следва да се откаже. Ако например ароматът на кафе ви стане напълно непоносим или само при мисълта за баничка ви се гади, то напълно възможно това отвращение да е начинът, по който вашият организъм иска да предпази вас и вашето бебче от токсини. Неистовият глад за плодове пък може да индикира, че съдържанието на въглехидрати в организма ви е сравнително ниско. Според същата логика с фаталното ви увлечение по сладоледа  вашият организъм си набавя млечни продукти (в такъв случай обаче е по-добре да се откажете от сладоледа, за сметка на кисело мляко или извара).

ПРИРОДАТА СИ ЗНАЕ РАБОТАТА! 

Това доказват наблюдения в периода на ранната токсикоза на бременността (повръщането), когато  възниква желание да се яде само варена белтъчна храна. От нея организмът се чувства значително по-добре. Именно за този период лекарите настоятелно препоръчват такова хранене. А в последните седмици от бременността, обикновено ви се иска да се храните с повече плодове, зеленчуци. И точно тези продукти са полезни в периода преди раждането.  

Учените признават, че за някои случаи на вкусови предпочитания е невъзможно да се намерят обяснения. Затова не се насилвайте да ядете храни, които се смята, че са полезни за вас, ако после ще се почувствате некомфортно. Само помнете, че невинаги е безопасно смело да пробвате нови продукти, особено ако сте предразположени към алергии.

Странностите на вкуса винаги са били предмет на догадки още от древни времена.  

Съществувала е например поличба, че ако жената преди раждането не яде свинско месо, а варен картоф, ще роди момче. Също се смятало, че ако бременната поиска риба, ще бъде момче, а ако й се дояде ябълка - момиче.

АХ, ТЕЗИ СЪЛЗИ!

В началото на бременността откривате все повече странности у себе си.  И далеч не всички са свързани с вкусовите и обонятелни усещания и гаденето...

Едно от тези нови, смущаващи „открития" са СЪЛЗИТЕ. Възможно е до този момент много трудно да сте се разплаквали. Дори понякога са ви обвинявали в безсърдечие. Внезапно, още от първите дни на бременността, започвате да леете сълзи при най-малкия повод. Такъв може да бъде дори сапуненият сериал, който доскоро сте подминавали с пренебрежение. (Все още няма споделени случаи на несдържан плач при драматичните емисии на петъчния ден за парламентарен контрол. Напротив, гледането буди единствено противоположни изблици на смях.)

Тези странни и крайни състояния така объркват бременните, че те често се обръщат за съвет към своя акушер-гинеколог. Ако и вие направите същото, има голяма вероятност да чуете:

Лабилните ви емоции не се дължат на лудост, а на хормоналната буря в организма ви"

-  самата истина.

Б. К., гр. Свищов: „Имах световъртежи, главоболие, чувство, че ще припадна... Постоянно ми беше тъжно и плачех без причина. После с облекчение открих, че не съм единствената бременна с подобен род "странности".

Още веднъж: в този период честите смени на настроението са естествени. Ако обаче тъгата или безпокойството са продължителни, нужна е консултация със специалист. Той ще определи дали състоянието се дължи на недостиг на витамини, или проблемът е психологически.

При някои бременни пада „прагът на поносимост" към определени хора - свекървата, съпруга, шефа... Ситуацията не е приятна, тъй като касае постоянното обкръжение.

ОБРАЗЦОВ ДОМ

Променяте се и по отношение на ролята ви на домакиня. Дори призът „Образцов дом" да не е бил детската ви мечта, сега нещата съвсем не изглеждат така! Не можете да търпите и троха по покривката. Ако видите косъм на одеялото си, мигновено го изтърсвате. Страх ви е, да не би дрехите за бебчето да останат неизпрани и неизгладени, затова сте спретнали всичко 3-4 месеца преди термина. Дразните се даже от гостите, като от потенциални „замърсители" на дома, в който само след броени месеци очаквате да люшкате беззащитното си съкровище.

Инстинктивно ли бременните се грижат за домашния уют и чистота? Да, тази мания важи за всички, макар и с редки изключения. Всъщност по това хората напомняме представителите на животинския свят, където женската разчиства и приготвя бърлогата/ гнездото преди да се появят малките. При нас този инстинкт се проявява с необуздано желание да се върши домакинска работа - чистене на къщата, подреждане на детската стая.

В името на човешкия разум обаче, независимо от домакинския ентусиазъм, добре е да натискате спирачките, защото прекалената активност крие рискове за бременната.

И... ДРУГИ СТРАННОСТИ

Хм, промяна на бъдещите мами понякога придобива невъобразими измерения - чували сме например (и сме виждали) такива, които започват да си падат по „твърда" музика. Това е обяснимо в случаите, когато жената се чувства неразбрана и фрустрирана. По-агресивната музика е нейният отговор на хорското „бездушие" и „несправедливост", уникална форма на протест. От друга страна, бъдещата майка демонстрира, че принудителният престой у дома в никакъв случай не я превръща автоматично в „домакиня" или, още по-зле - в „лелка".

„Лелешки" настроена обаче е друга, значителна група от бременните, „открили малките радости в живота". Като шиенето на гоблени и плетенето например. За тези жени настъпва момент от живота, когато всичко извън дома остава в буквален и в преносен смисъл периферия. Много от тях са съкрушени и изтормозени бивши кариеристки или просто отрудени женици, бленуващи за бебета, домашни любимци, повече уют и италианско кухненско обзавеждане. Бременността и раждането на детето са перфектният повод, алибито, идеалното средство за постигане на тази домашна идилия.

В посока екстраверсия-интроверсия също се наблюдават известни отклонения от обичайното. Все по-често явление е парти-мамата, която пламенно се отдава на идеологията купонинг. Лошото е, че „съмишлениците" й обикновено са с чашка и цигара в ръка. Бременността кара тези жени постоянно да търсят развлечения, „като за последно". Или пък очакването на щастливото събитие пробужда у тях чувство на всемирна, необятна любов, която те на всяка цена държат да споделят пред всички. Дори когато „всички" представлява дифузна група от непознати лица, упорито зяпащи настрани.

Интровертните бременни са деликатна история. Възможно е за някои от тях бременността просто да е настъпила неочаквано, да не се чувстват готови за новата си роля, или пък да имат други социални или психологически проблеми, породени от майчинството. В най-добрия вариант самовглъбяването на жената през този период се дължи на ценностно преосмисляне, „пренареждане" на света спрямо новите обстоятелства. Жената просто се опитва да намери своето ново място под слънцето. Защото старото... просто е отесняло.

ОТНОВО СЪМ СИ АЗ

Не очаквайте, че ще влезете в старата си кожа ведната след раждането. Възможно е отново да се люшкате между крайните си емоции и странности. Обикновено обаче грижите за малкото така поглъщат, че за останалото просто не остава време. Вие бавно, но сигурно започвате да възвръщате характера си. И сте отново себе си! Откривате, че не се харесвате? Моментът е отличен за промяна, но този път - в желаната от вас посока.

Да внимаваме:

Странностите и капризите са си наша лична работа. Те не бива да са повод за обиди, сълзи или депресии. Близките не са виновни за това, че от вечерята ни се гади. Другите не могат винаги да отгатват нашите настроения. Независимо как изглежда, те не правят всичко възможно да ни дразнят. Вместо с гняв, опитайте да реагирате с чувство за хумор. И да приложите древното правило: жената е оцеляла, защото се е смяла.


Автор: Надя Йончева

 

 

Сподели: