Нашият дом

„Нещо“ за прозорците

Пердетата - един детайл, който може да „затопли" дома, създавайки бързо уют и добро настроение. Той ще ни съпровожда вкъщи през идните 3-5-10 години, така че изборът му наистина трябва да е внимателен.

„Нещо“ за прозорците

Пердетата - един детайл, който може да „затопли" дома, създавайки бързо уют и добро настроение. Той ще ни съпровожда вкъщи през идните 3-5-10 години, така че изборът му наистина трябва да е внимателен. 

Пердетата и завесите правят чудеса в едно помещение. Те преобразяват прозорците, служат за допълнителна украса, могат да прикрият някой неприветлив ъгъл в стаята, да я уголемят или намалят. Завесите са един от най-важните елементи на интериора. Те създават специална атмосфера във вашата къща, правейки я удобна или празнично - тържествена. Мерило са за вкуса на стопаните, разкриват природата и стила им на живот.

За старите къщи с високи прозорци най-подходящи са традиционните завеси, а за съвременните - пердета с изчистени форми. С тях може и визуално да коригирате размера на прозореца, в зависимост от окачването на корнизите. Когато купувате завеси, знайте, че ще ви е нужно по-голямо количество плат. Минималният размер, който ще ви трябва, е един и половина пъти ширината на прозореца, а максималният (за по-богати драперии) - не повече от три пъти.

Прости правила

По магазините има богат избор на платове. За да изберете своя, трябва да се съобразите и с още някои подробности. Имайте предвид, че едрите шарки не са подходящи за малки стаи, а дребните - за големи. За да изпъкне прозорецът или гледката, разкриваща се от него, десенът трябва да контрастира с интериора и стените. Внимание: ако искате да прикриете грозна гледка - неподреден и мръсен двор, кофи за отпадъци и т. н., предпочетете по-елементарния десен, който е в тон със стените. Богати басти и драперии са подходящи за завеси, които не се перат често. За кухнята са препоръчителни практични и свежи завеси. 

Ето няколко съвета за правилния подбор на пердетата:

1 Ако обитавате жилище на нисък етаж, вземете тънки и дебели завеси - не само от естетична, но и от практична гледна точка. Така съседите няма да се изкушават да ви наблюдават непрекъснато. Освен това, плътните завеси спират студа през зимата.

2 Съчетайте цвета на пердетата с този на мебелите, пода и стените.

3 Не се хвърляйте на прекалено тъмни материи - те намаляват зрително обема на помещението и понякога създават дискомфорт.

4 Детската стая украсете с по-весели и свежи десени.

5 Запасете се с няколко комплекта пердета - според сезона.

6 За повече светлина, уют и красота прихванете завесите с панделка или специален пръстен.

7 Оптималната дължина на пердетата трябва да е 10 сантиметра над радиатора или перваза на прозореца.

Декориране

Добре подбраните завеси създават уют и в напълно празна стая. Затова ви приканваме да развихрите въображението си и да изразите личността си чрез вдъхновяващи пердета. Цяло изкуство е да се съчетаят правилно материите и цветовете на завесите с цялостния облик на стаята. Представяме ви няколко идеи на водещи френски къщи, които да ви вдъхновят при търсенето на идеалните завеси за вашия дом.

Класически модел - Той придава на всеки интериор солидност и завършеност. Това е най-популярният модел за декориране на прозорци. Той включва равни пропорции практично и естетично. Класическите завеси подчертават формата на прозореца и създават впечатление за цялост на завесата. Част от класическите завеси допълват цокъла пред корниза. Когато той е сложен непосредствено под тавана, прозорецът ще изглежда по-висок.

Декориране в топлата сдържана гама. Най-големите модни дизайнери - французите смятат, че златният цвят внася в дома богатство и успех. Контрастните платове с фигури на хоризонтални ивици правят стената да изглежда по-широка, а тези с отвесни ивици - по-висока. В последно време фигурите с цветя са се завърнали във вид на леки акварелни изображения с нежни преливания на оттенъците. Цветята са свободно разпръснати на гладък лек фон.

Японски панели - лаконичен и сдържан стил, получил името манимализъм. Придава на интериора простота и изисканост. Това не е просто красотата на контраст, а философията: небе и земя, мъж и жена, топло и студено. Особено се съчетават с минимално оформление на интериора, авангардни мебели и аксесоари. Тези панели могат да са комбинирани - обединяване на тежки платове и леки воали. Такива панели се управляват с помощта на шнур или специален механизъм. Производителите на декоративни платове казват: "което е модно в облеклото, е модно и за прозорците, мебели, и стените".

Римски завеси - лек и оригинален вариант за оформяне на „сложни" прозорци, където или формата на прозореца е неправилна, или за разтварящите се завеси няма достатъчно място. Основната отличителна черта на Римските завеси (повдигащите се) е това, че те се вдигат с помощта на шнур, разположен по ширината на завесата на равни разстояния. При събиране се натрупват хоризонтални гънки, равномерно застъпващи се една върху друга.

Римските завеси закриват не само прозореца, но и цялата балконска врата. Често се използват в комбинация с класически завеси.

Френски завеси - те са като изящно украшение на прозореца. Тяхната изчистена простота неволно привлича вниманието. В тях има много гънки и плисета. Максималната ширина и дължина позволяват направата на разкошни съчетания. Традиционни платове за Френските завеси са коприна, вълнен или жакардов плат. Често тези завеси се шият от същата материя, която е сложена на стените, а накрая завършват с богато украсени, ръчно изработени шнурове и ресни.

Ролетни завеси - те са интересен елемент на интериора на съвременните помещения. Успяват както да спрат изцяло слънчевата светлина, така и успешно да заменят стандартните завеси.

Платът на ролетните завеси е от специална антистатична и антибактериална материя, която не задържа прахта и отблъсква насекомите. Разнообразието от цветове и материали ги прави отлично украшение на всеки интериор както за жилища, така и за офиси. 

Романтика

Пердета в пастелни тонове и от ефирни материи ще внесат романтика в ежедневието ви.  Специалистите съветват да оставите тези пердета да паднат до земята. Така ще създадете илюзията за по-високо помещение.

Практичност

Правите линии са изключително актуални. За разлика от предишните завеси, тези са свободни в долния край и можете да ги повдигате на различна височина. 

Хиляда и една нощ

По-леки от балдахина, пуснатите от тавана ресни създават усещане за свобода и закрила едновременно. Ярките цветове са подходящи за хора с авантюристичен дух, на които им липсват дългите пътешествия.

Вдъхновение от 70-те години

Свежите цветове повишават настроението, а мотивите са изключително актуални. С подобни завеси можете да освежите по-мрачните помещения.

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: