Видеа

„Първи стъпки“: Готварски курс за захранване

На гости ни е д-р Ирина Владимирова.

Специалистът по хранене и диететика разкрива тънкостите при приготвянето на захранващите и преходните храни за бебето и малкото дете по време на импровизиран готварски курс за захранване. В него д-р Владимирова подчертава, че готвенето за кърмачета и малки деца е подчинено на правила, различни от тези за здравословно хранене при възрастни. 

„През първите 1000 дни (вътреутробното развитие на детето, първата и втората му година) ние трябва да щадим храносмилателната система на бебето, която все още е незряла“, призовава експертът. И представя на зрителите проекта Early Nutrition, чиято цел е да се установи кой хранителен фактор по какъв начин влияе върху бъдещото здраве на детето.   

Д-р Ирина Владимирова акцентира върху трите компонента, нужни за оценка на храните:

 1. Качество на суровините/продуктите
 2. Рецепта/технология на приготвяне
 3. Безопасност на храната – микроби, замърсители, алергени

Тя обръща внимание на значението на високата концентрация на хранителните вещества в храната. „Най-важният фактор, който касае правилното хранене при кърмачетата, е свързан с това, че те имат много високи потребности от хранителни вещества, които трябва да бъдат събрани в малко количество“, казва специалистът. И споделя с родителите съществените моменти при предварителната обработка на продуктите.

Сред основните теми в презентацията са видът, цветът и консистенцията на пюретата, както и начините за приготвяне на зърнена каша. Гостът в „Първи стъпки“ разказва и за приборите и съдовете, които да използваме за приготвянето на бебешка храна. Не са пропуснати детайлите за подходящите захранващи храни, вегетарианското хранене и водата, която трябва да се ползва при готвене за най-малките.

Въпроси на зрители:

 • При захранване при какъв грамаж твърда храна спрямо АМ/кърма се приема за заместено хранене?
 • Кога може да се въведе глутен и кои храни го съдържат?
 • Колко минути за приготвяне на различните меса (пиле, пуйка, заек, риба и т. н.) са необходими? На пара, варене, печене ли препоръчвате?
 • Какво количество прием на чиста вода дневно трябва да има спрямо възрастта на детето и етапа на захранване?
 • Каква е причината сутрин бебенце да повръща преди хранене?
 • Кога могат да се дават сурови зеленчуци?
 • Какво е Вашето виждане за въвеждането на ядките? 
 • Откога могат да се дават цитрусови плодове, предвид, че са алергени?
 • Може ли кисело мляко да се добавя към кашата?
 • Могат ли да се използват замразени зеленчуци за приготвянето на пюрета?

Приятно гледане!

 

Сподели: