Видеа

„Първи стъпки“: Как да изградим навици за сън на бебето

Насоки от Йоана Маринова, сертифициран педиатричен консултант по детски сън.

Създателят на блога „Мамо, спи ми се“ представя важните моменти при създаването на навици за сън на бебето. Според нея, този процес трябва да започне възможно най-рано, без да чакаме детето да бъде на определена възраст.

„Първият месец може да бъде много сериозно предизвикателство и период на оцеляване, особено за майка с първо дете“, казва гостът. Но щом въведем вечерна рутина преди сън и следим колко време е будно бебето, стартираме създаването на навици.

Консултантът подчертава значението на вечерната рутина (ритуал, който подсказва на детето, че следва дългият нощен сън). Освен нея, можем да следваме ритуал за заспиване и през деня, за да има плавен преход между играта и самото заспиване. Двете рутини се различават по продължителност – ако вечерният е 20-30 минути, дневният е 5.

Вечерната рутина се състои от: къпане, масаж, хидратация на тялото, преобличане, пелена, пижамка. Следва хранене (преди или след банята), изчакваме за кратко и слагаме детето да спи.

При дневната рутина сменяме пелената, обличаме удобни дрешки за сън, пеем му една и съща песничка, гушкаме го. Можем леко да затъмним стаята и приспиваме бебето.

„Много е важно да приспиваме детето навреме, т.е. да следим интервалите на будуване“, споделя Йоана и показва таблица с времетраенето им при различната възраст на малчугана – от 1 месец до 24+ месеца.

Обърнатият режим също е сред въпросите, които обсъждаме в епизода. За да помогнем на детето да спи нощем, а не денем, е нужно да го събуждаме – на всеки 2 часа. Изчакваме го да се разсъни, храним го и го оставяме да будува. Така ще се възвърне балансът и бебето ще знае кога е ден и кога – нощ.

В предаването гостува и Кристина Казимирова – мърчъндайзер и презентатор на фирма IVENTAS. Тя съветва родителите по темата: Как да изберем подходящата количка?

 

Въпроси на зрители:

  • Как да обърнем режима на бебето да будува през деня и да спи нощем? Става въпрос за бебе на 2 месеца.
  • Каква може да е причината дете на 1 година да не иска да си спи в кошарата, а с нас? И как лесно можем да го научим да заспива само́?
  • По колко часа нощен сън трябва да има бебе на 4 месеца?
  • Как да се справим с регресията през 4-ти месец? И през този период кое е най-важното да се изгради като режим от страна на родителите?
  • Ако бебе на 5 месеца будува повече от 2 часа, как да го приспим?
  • Колко време е нормално да спи бебе на 2 месеца?
  • Бебето ми е на 2 месеца. Колко време средно през деня трябва да бодърства?
  • Ако бебето ми спи в часа, в който трябва да яде, трябва ли да го събуждам?

 

Приятно гледане!

 

Сподели: