Видеа

„Първи стъпки“: Здраво бебе още преди зачеването

Д-р Иван Сигридов и всяка от стъпките по вълнуващото пътешествие към майчинството.

Акушер-гинекологът и специалист по фетална морфология говори по темата „Здраво бебе още преди зачеването“. Д-р Сигридов акцентира върху значението на огромното количество информация, което достига до бъдещата майка, и критичните решения, които се налага да взима на тази база. За да бъдат правилни те, тя трябва да бъде запозната с всички детайли за събитията в проследяването на бременността й – да отсее неверните данни и да се срещне с доказан професионалист. Според д-р Сигридов, изходящото познание е подготовка за своеобразен изпит – този за родителството.

Освен здравословно, е задължително жената да се подготви и психически за това какво я очаква, казва специалистът. Емоционалната подготовка е особено нужна за дамите след инвитро процедури заради натовареността от самия стерилитет. Както и за тези с неуспешни предходни бременности, страхуващи се от повторно подобно развитие на ситуацията. Жените с тежки здравословни проблеми отпреди бременността също трябва да се фокусират върху емоционалния аспект на деветте месеца, защото по време на тях усложненията неминуемо ще се задълбочат.

„Психологическата подготовка е важна, тъй като влияе върху физическото развитие в последните минути преди родоразрешението и, разбира се, върху процеса на адаптация в неонатологията “, категоричен е д-р Сигридов.

Сред решаващите фактори за успешна бременност е и връзката лекар-пациент. Акушер-гинекологът споделя, че се среща предварително с близо половината жени, които наблюдава. Това помага очакването на дете да бъде доведено до щастлив край, защото се очертават ясни посоки къде ще има слаби места и как да ги посрещнем.    

Д-р Сигридов запознава аудиторията на „Първи стъпки“ и с особеностите на приема на лекарства през бременността – как въздействат медикаментите върху бъдещата майка и бебето, или значението на т.нар. Код на природата.

Въпроси на зрители:

 • Какви са препоръките Ви при установена плацента превия в 30-а седмица без кървене?
 • Какви лекарства могат да се приемат по време на бременност с алергия към прах и цъфтящи растения?
 • Ниските нива на прогестерон в организма на жената предизвикват ли прокървяване и необходимо ли е да се следят нивата преди зачеване. Имат ли общо с поликистозата?
 • Какво мисли д-р Сигридов за PRP терапията и яйчниковия резерв? 
 • Ниски стойности на витамин D при майката унаследяват ли се от бебето?
 • Има много жени с тромбофилия и са бременни, а медикаментите, които са важни, се изчерпват. Какво се прави в такива случаи?
 • При дефицит на витамин B6, B9 и B12, по колко и колко време трябва да се приемат преди забременяване?
 • Какво бихте препоръчали за качеството на яйцеклетката, както и за удебеляване на лигавицата на матката?
 • Как да понижим нивата и активността на NK клетките, освен чрез Интралипид? 
 • Бременната кога преди раждането трябва да спре хепариновите инжекции и натокиназа?
 • Приложението на фраксипарин по време на бременност задължителна индикация за цезарово сечение ли е?

 

Приятно гледане!

 

Сподели: