Бременност

„Скъпи, искаш ли... 2 в 1?” или кaк да съобщя, че съм бременна

В живота на всяка жена има моменти, които зависят изцяло от нея - за да бъдат наистина специални и незабравими...

„Скъпи, искаш ли... 2 в 1?” или кaк да съобщя, че съм бременна

Особено ако вложи повече изобретателност, чар и женско умение. То е като с подаръка - най-важен е начинът, по който се поднася.

Да съобщите на мъжа, който ви обича, че чакате детето му е най-безценният подарък, който можете да направите.

„Казах му, че съм бременна, в момента, в който той ме попита ще се омъжа ли за него." Мария П., София

...Малко по-сложно става в случаите, когато двамата още не сте сигурни, че искате да заживеете заедно - „в добро или лошо, в богатство и в бедност..." (Е, очевидно това ще ви се наложи все пак).

А какво да говорим за ситуацията, в която родителите ви са категорично „против"? Той и шефът не е от най-лесните за поднасяне на „специални подаръци" и неочаквани „изненади" - ако ще да са опаковани по най-трогателния начин на света и дори придружени от кристално чистата ви сълза върху ревера му...

Някак ми се иска да прескочим момента на терзание

дали бащата на запетайката във вас е точно мъжът на живота ви.

Тази тема е категорично встрани от настоящата, при това дори отговорът днес да е „да" - с напредъка на технологиите, глобалното затопляне, световната криза и пр. ТОВА утре вече може и да не е абсолютната истина...

Помислете само: да съобщите, че сте „2 в 1" може да е върховен момент за вас двамата - не пропускайте възможността да се забавлявате както никога досега - днес всичко е само и изцяло във ваши ръце! Възползвайте се от мига и му се насладете...

Постоянно се правят конкурси по темата - ако вие и запетайката ви се зачетете по форумите за майки, запетайки и кърмачета, ще има много да се смеете...

Ето и някои от най-забавните и трогателни хрумвания:

- Ако скоро предстои празник, изчакайте и му направете подарък - тестът за бременност с положителен резултат, на дъното на голям кашон.

- Можете да му направите любимия сладкиш - със захарен щъркел за украса.

- Тестът за бременност можете да сложите върху корема си и да го помолите да види дали нещо не ви е „полазило".

- На 1 април кажете: "През декември няма да си имаме бебе".

- Ако е Коледа, оставете бебешки ританки под елхата - всъщност, това най-добре „работи" за бъдещите баба и дядо.

- Ако вече имате ехографска снимка, сложете я на първата страница във фотоалбум и му го подарете. Под снимката можете да напишете: „Мъничко, немирничко, ЩО Е ТО?"

- Вземете стикер "BABY on board" и го сложете под чистачките на колата. После му го покажете и когато погледите ви се срещнат, дарете го с най-очарователната си усмивка.

- ...Или го събудете с подарък: боксерки, опакован презерватив и памперс с картичка, на която можете да обясните посланието на подаръка (1 свалени боксерки + 1 неизползван презерватив = 1 памперс (скоро ще трябват доста от тях, дали в BILLA нямат намаление?).

- Направете колаж от негова снимка + ваша снимка и за знак „=" използвайте теста с двете черти. След него залепете снимка на бебче. Покрийте я със самозалепващо се листче, върху което нарисувайте „?!".

- Шеговит начин да съобщите е разиграването на следния диалог: „Миличък, получихме бележка за колет на твое име." Той: „- Ъ, какъв колет?" Тук вие биете сервис: „Не знам точно, но щял да пристигне след 9 месеца."
- Някои мами и запетайките им стигат до истински медийни изяви, като участие в "Море от любов", където показват запис от първия ехографски преглед. Е, бих казала, че това спокойно може да се извърши и сред по-скромна, но близка до главните герои аудитория - като купон с приятели у вас...

- Като стигнахме до видеозаписите... не е ли страхотно да направите една домашна „Скрита камера", когато му съобщавате новината? Така запетайката някой ден ще разполага с неоспоримо доказателство, че все пак е направена с любов (дори когато проявите на тази емоция са изместени от вечерните тв риалита, целувките между мама и тате са все по-бегли и случайни, оживените разговори между тях са сведени до това какво да се вечеря, а любовните бележки са заменени от бележки със списък със задачите за деня.).

- Ако бащата на детето е по-затворен и преживява нещата вътре в себе си, оставете го да бъде сам с новината. Напишете му едно писмо и дайте да го отвори, когато не сте заедно. Наистина, така ще пропуснете изражението на лицето му в първия миг, но той със сигурност ще ви е благодарен, че сте го оставили да бъде сам със себе си, когато осмисля бъдещата си роля на татко.

- Ако пък искате да оставите „трето лице" да съобщи за запетайчето, отидете заедно на гинеколог:

„Гинеколожката каза "Ами виждам бременност" - и точка - беше му съобщено от най-сигурен източник." Красимира В., Казанлък

За останалите участници в „шоуто" - родителите ви,

по магазините се предлагат специални чаши с надпис „Честито, мила бабо!" или „За моята бъдеща баба" (...Само да няма после счупени чаши по пода).

А можете просто да кажете, че идвате на гости - ТРИМАТА. За бабите и дядовците не е нужно да е много сложно съобщено, за да е вълнуващо (или да си го кажем направо - прединфарктно). При тях емоциите и без това винаги идват в повече...

Често тестът с двете линии е добре дошъл за възрастните родители, които страдат от синдрома на „опустялото гнездо" и изпитват носталгия по „отлетялото птиче" - майката или таткото на запетайката. Новината може само отново да им върне усещането за смисъл, цел и пълнота в живота. Така е и в случаите, когато бабата и дядото са се пенсионирали наскоро и се чувстват непълноценни. Ето че запетайката се оказва точно това - „запетайка", а не „точка" на активния живот за тях:

„На вечеря обсъждахме със свекърва ми предстоящото й пенсиониране и Ивчо изведнъж каза, че трябва да свиква да си стои вкъщи... защото ще става баба. Тя толкова се развълнува, че само плачеше и ни прегръщаше." Виолета Д., Варна

 Колкото до шефа,

отново ще заобиколя дилемата: „да задържа детето, или да задържа работата си?" и ще скочим направо към момента, когато е решено в полза на възхитителната запетайка (макар че за момента тя по-скоро ви напомня на все по-растяща ВЪПРОСИТЕЛНА).

И така, втората дилема тук е: да кажа ли на шефа за бременността си, или да го оставя сам да се сеща, когато започне да ми личи?

Съвсем ясно е, че ако не сте попаднали на най-добрия и разбиращ началник (един застрашен от изчезване вид), трябва да бъдете извънредно внимателна. Справка в Кодекса на труда показва, че бременната жена се ползва с по-специална защита срещу уволнение. Но въпреки това шефът може да се опита да ви „отлюспи" от фирмата, защото е преценил, че няма да можете да изпълнявате задълженията си, както преди. В случая „2 в 1" не звучи като бонус... От друга страна, прекаленото отлагане на „мига на истината" може да се възприеме като нелоялност към фирмата и фирмените дела. И най-вероятно ще е точно така - защото да се намери подходящ заместник в кратки срокове може да не е никак лесно.

В най-изгодна позиция са тези жени, които още при постъпването си на работа са поставили ребром въпроса какво се случва в тази конкретна ситуация. Ако в офиса не си падат по „2 в 1", може би това не е най-доброто решение за работа.

Какъвто и начин да изберете, за да съобщите, че сте бременна, бъдете сигурна: времето на отговорните избори тепърва започва. И знаете ли: те, решенията ви, като че никога вече няма да касаят само вас...

 „Когато еуфорията поотмина, извиках Красимир в спалнята. Там на леглото го чакаше едно плюшено лъвче, а до него имаше  писмо. В него бях написала, че едно малко лъвче желае да стане член на нашето семейство и иска разрешение от татко Лъв. Той ме погледна неразбиращо. Казах му „ То е тук" и посочих корема си." Гергана Х., София.

Автор: Надя Йончева

 

 

Сподели: