Здраве

„Съхранихме стволови клетки, защото това е бъдещето в медицината”

Разговор с Джулиана Гани

„Съхранихме стволови клетки, защото това е бъдещето в медицината”

Джули, какво е да си майка? Как ви промени бебето?

О, боже, това е най-доброто нещо, което ми се е случвало. Честно казано, имам най-сладкото малко бебе в целия свят. Той е моят малък приятел. Склонна съм да отида до края на света за него, както повечето майки. Винаги казвам: „Никога не знаеш колко много те обичат родителите ти, докато не си родил дете.” Сега научих какво е необходимо за отглеждането на рожба и всички неща, които родителите правят за нея. Разбрах, че най-важното е здравето на детето и семейството ми.

Избра да съхраниш стволови клетки и заради това решение промени и болницата, в която беше решила да раждаш? Толкова ли важно беше съхранението на стволови клетки за вас?

За нас, както и за всички родители, на първо място е да осигуриш сигурност за бъдещето на своето дете и семейство. В много интервюта казах и ще продължавам да апелирам към всички бъдещи родители да се информират и да вземат това изключително важно решение – да съхранят стволови клетки. Ние с Илиян направихме своя избор на тъканна банка, но поради редица условности, както е в нашата държава и никъде другаде по света, трябваше да сменя и болницата в последния момент, тъй като нашата тъканна банка не работи с това лечебно заведение. Както и да е, това беше най-добрият избор.

Бебетата преминават през различни етапи, докато се развиват. Кое беше най-предизвикателното досега?

Дейвид-младши е такова феноменално малко момче. Но ако трябва да избера най-предизвикателния етап, бих казала раждането – това да имам малко бебе в ръцете си е неописуемо. Аз съм неговият свят, сега той има собствен график и неща, които иска да прави. Прекалено бързо расте. Обичам да го гледам как преминава в следващия етап.

Да се върнем към стволовите клетки. Как избрахте коя ще е вашата тъканна банка?

Направихме много задълбочено проучване на тъканните банки, тъй като това е решение, с което трябва да се гарантира бъдещото здраве на детето. Имахме среща с няколко компании. Информация за такова важно решение трябва да се претегли чрез солидни доказателства за опита на компанията и успешните трансплантации, брой съхранени и върнати проби. Удостоверенията, акредитациите и лицензите говорят за това, доколко една компания може да предложи качествена услуга и не само, но и да гарантира приемане и връщане на пробата за лечение по цял свят. Финансовата стабилност също е важен критерий – това е инвестиция за едно семейство, така че трябва компанията да е стабилна. Единствената компания в България, която покрива тези критерии, е Future Health. Не на последно място от значение е цената, а тя е напълно достъпна за период от 20 години, тъй като има възможност и за разсрочване.

Какво ще прави бебето със съхранените стволови клетки, когато порасне?

Той ще реши – след 20 години те ще са негови и сам ще преценява какво да направи. Ние сме се погрижили, докато порасне и си стъпи на краката, да има съхранен материал с единственото желание да не му трябва.

Какво му пееш преди лягане?

Пея му „Мила моя мамо” и целия репертоар, който си спомням от моето детство. Много ми се иска и да му свиря на пиано, но малко по-нататък – много е успокоително. По гимнастиките е баща му, занимават се двамата по мъжки. 

Какъв искаш да стане синът ти, когато порасне?

Добър човек.

 

Сподели: