Родителска практика

„Тройка на разсъмване“ и кампанията „Повече българчета за България“

Списание „Кенгуру” е съпричастно към кампанията „Повече българчета за България“ , започната от предаването „Тройка на разсъмване“ по радио „Витоша”.

„Тройка на разсъмване“ и кампанията „Повече българчета за България“

Списание „Кенгуру" е съпричастно към кампанията „Повече българчета за България" , започната от предаването „Тройка на разсъмване" по радио „Витоша". Специално за нашите читатели Милена от „тройката" разказа подробно за кампанията, целите и хората, които им помагат.

Кампанията „Повече българчета за България" стартира за четвърта поредна година. Как се роди идеята за кампанията?

Предишните три кампания бяха насочени към така наречения лесен начин на правене на бебета. Тоест обръщахме повече внимание на това защо хората в България имат задръжки да си правят деца, защо живеят по-комфортно в чужбина, икономически показатели, възрастови и други. Събирахме двойки в любовна нощ и при по-романтични и специални условия си правеха бебета. Тази година решихме да направим една по-различна  кампания, тъй като през последната 2008 г. говорихме много често по темите за репродуктивните проблеми, а и заради факта, че вече има някакво раздвижване на държавно ниво. Става дума за парите, които се даряват за ин витро. Наистина е време много ударно и концентрирано всички да заговорят повече за репродуктивните проблеми. Парите, които се отпуснаха от държвата са за лечение чрез ин витро, а това е нарицателно. Много малко хора знаят, че това е само един от методите, че всъщност има не по-малко скъпи, да не кажа и по-скъпи видове лечения, през които минават много двойки. И една сума от 50 хил. или продаден апартамент, или количество кредити е нещо съвсем обичайно сред двойките с такива проблеми. Така че кампанията ни е насочена към репродуктивното здраве и пренаталната диагностика - която е нещо още по-малко познато като термин на хората. С тази диагностика се следи развитието на плода още в утробата на майката. Това е и причината, поради която отворихме дарителска сметка, която не е в помощ на хората, които лекуват стерилитет, а дарителската сметка е за нефрологичната клиника по детска педиатрия на Медицинска академия. Това е единствената такава педиатрия в страната с такива специалисти, с такава апаратура, а битовите условия, при които едно дете се лекува са изключително тежки. Затова отворихме сметката, всъщност я направихме заедно с фондация „Искам бебе", тъй като решихме да се обърнем към хора неопетнени, хора, които наистина  имат уважението на всички и се борим за тази кауза заедно с тях, защото те са много по-добре запознати с проблемите. Затова те отвориха сметката Сибанк, BIC: BUIBBGSF, IBAN: BG12BUIB98881099163201, Основание за плащане: Повече българчета за България, която също може да се види и на нашия сайт www.radiovitosh.com. Също направихме възможно и електронно дарение на сайта www.zaedno.bg, направихме и номер за sms-и 1916, там се пише с големи букви БЕБЕ и се пращат 2 лв. Концентрирано това е нашата акция. Преди Великден със сигурност ще имаме точното сума- като отчетност. Ние от „тройката" като символична сума сме внесли 3000 на радио „Витоша", иначе има хора, които слушат предаването и внасят по пет, по двайсет лева.

„Тройка на разсъмване" е сутрешен блок, който е известен с хумористичния и саркастичния поглед на водещите по различни теми. Как решихте да представите в него такава сериозна кауза?

„Тройка на разсъмване" е доста слушано предаване и решихме, че е крайно време всички теми, по които сме говорили, от историята, която имаме вече от девет години, тъй като това е наистина най-слушаното сутрешно шоу, да направим нещо нормално, нещо полезно, нещо човешко, нещо, което не е свързано със снимки, с показност, а нещо, което да работи най-вече върху съзнанието на хората. Използвахме контактите със слушателите, които имаме през последните години, дори анонимно, без да казват имената си, години наред са ни звъняли за всякакви проблеми, за всякакви теми. Това се случва и в момента. Аз зная, че хората, които лекуват репродуктивен проблем са по-затворени и за да им помогнем да се чувстват по-комфортно и да разберат, че за нас е важно те да имат дете, без значение дали е осиновено, или родени, ние пускаме интервюта не само със специалисти в тази област, а и с хора, които са вкарани в кампанията и разказваха по какво ходене по мъките са минали. Страхотно е, че се обаждат не само известни хора като Мария и Цецо Елвиса, които все още неуспешно работят по въпроса. Те бяха най-вече да покажат, че не е страшно да си разкажеш проблема. Обадиха се и много хора, които споделяха как са си осиновили дете, как са се лекували, как са били осакатявани от едни лекари, а пък им е помагано от други. Просто житейски истории, които показаха, че за това трябва да се говори, как да създадеш живот, да го направиш.

Кой ви помага?

Страшно много хора. Ние познаваме огромно количество хора и медии през годините. Освен фондацията „Искам бебе" ние говорим и с много специалисти - конкретно доц. Буева, която е в нефрологичната клиника, за която събираме пари, имали сме интервюта с д-р Стаменов, доц. Налбански, с д-р Мазнейкова, с един от най-добрите генетици в България д-р Кременски. Въобще най-различни хора, които говорят по тази кауза. Освен това има огромно количество сайтове, които не е възможно да изброим. Така че по-скоро от нашия, където има обратна връзка, най-добре може да се види колко много са хората.

Какви са трудностите по организирането и провеждането на кампанията, с които сте се сблъскали до момента?

Трудностите са в представите на хората. За нас първият етап е да накараме хората да говорят и да ги накараме да престанат да разделят другите на хора нормални и хора с проблеми, да престанат да използват обидни епитети, защото това е ужасно. Аз имам много близки хора, които лекуват такъв проблем и затова го приемам много емоционално. Странично погледнато звучи така - „А, някакви хора имат някаква драма". Оказва се, че всъщност това са огромно количество хора и репродуктивното здраве е основна тема въобще в европейските страни през последните години. Така че трудностите са във възприятието. Ако обърнем представите на хората и ги накараме да надскочат себе си, както помагат на приятел, да помогнат и на друго човешко същество, за мен това ще е най-голямото щастие от тази кампания. Защото ние сме много капсулирани в себе си и този егоизъм - ние да си направим къща, вместо например да изтеглим пари, за да помогнем на приятел, всъщност това по-скоро ме притеснява. Следващата крачка вече е законовата. Да се заговори нашето законодателство да се прецизира, така че да се заговори за сурогатно майчинство, каквато тема имахме в „тройката", защото то е законно в много държави и би помогнало много роднини и близки приятели да си родят дете. Имахме теми за спермобанките, за даряването на яйцеклетки, въобще да се прецизира законодателството. Трудностите всъщност са в това, че мъжете не искат да даряват сперма.

Защо мъжете не желаят да даряват сперма?

Защото не се коментира, защото никой досега не ги е изръчкал, защото ние всички сме заети хора и не им е казал: "Това е страшно голям проблем, ти можеш да помогнеш". Всички смятат, че проблеми със забременяването имат жените, а всъщност огромен процент имат мъжете и оттам е нуждата от сперма. Хората, които страдат от олигоспермия са абсолютно пълноценни, готини и отговорни мъже, които искат да имат деца. Така че другите, които вече са доказани родители или пък се окаже, че стават за донори, могат да го направят в който и да е репродуктивен център - като напишеш в интернет излизат във всички градове на България. Въпрос на ангажимент е, някой да ги събуди и да им каже, че могат да помагат. Има дребни задръжки за това „Дали това ще е мое дете?" и трябва да му обясниш, че тук участието е около 20% и това е страхотен човешки акт. И на тема егоизъм -„ ама няма ли да има проблеми, няма ли нещо да се случи". Не точно при мъжете, а изобщо по темата. Хората казват „проблемът не е мой", но засега реагират страхотно.

Какво е важно да разберат хората?

Хората често се ядосват, че държавата не е решила конкретен проблем,  но всъщност ние сме тези, които я градим, и ние сме тези, които трябва да накарат така наречените ордери на държавата да вземат решение. Без обществен натиск, без обществен тласък, с едно мълчание нищо не се постига. Ако всеки иска да скочи и да подкрепи една кауза, защото и на него утре може да му се случи, или просто, за да се почувства в собствените си очи по-добър човек, това е моментът и времето да го направи. Искам да призова колегите от различни медии да участват в тази кампания, защото това не е кампания само на „Тройка на разсъмване", независимо че ние я започнахме, това е кампания, в която всяка една организация  и медиа може да участва на абсолютно равен принцип. Защото идеята не е да вдигаме шум, а да свършим работа.

На какъв принцип се избират двойките, за които се отпускат пари за ин витро?

Това е въпрос, който мен страшно ме вълнува. Това, което знам от фондацията „Искам бебе", това, за което тя пледира е сметката да е отворено за всички, и за тези, които имат едно дете до момента и искат второ, но не могат поради някакъв проблем. (При други фондации, например „Зачатие", това е решено по различен начин, спонсорират се само двойки, които нямат до момента деца). Създадена е специална комисия, която определя парите, отпуснати от държавата. Тя е не само от държавни лица, а също така и от частни сдружения - „Искам бебе", „Зачатие" и др.

На какъв принцип се включват хората в списъка  и как това може да стане, очаквайте да разберете в следващия брой, когато Радина Велчева, представител на фондация „Искам бебе", ще разкаже пред списанието.

Интервюто взеха: Биляна Цветкова и Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: