Здраве

10 факта за кърменето

Всички знаем, че кърмата е най-доброто за нашето бебе и едва ли някой се съмнява в това.

10 факта за кърменето

Представяме ви 10 факта за кърменето, за да сте подготвени и да се справите най-добре с процеса на естествено хранене на малкото човече от момента, в който се роди.

1. Кърменето е естествен процес, но понякога може да ви трябва помощ

Тези, които смятат, че детето се „закача“ за гърдите на майката още в първия ден след раждането и знае как да суче мляко, грешат. Всъщност детето наистина има вроден сукателен рефлекс, но след раждането много бебета не успяват да се справят добре, бързо се уморяват, заспиват и не наддават достатъчно. Затова е много важно наблизо да има педиатър, акушерка или най-добре – консултант по кърмене, който ще ви покаже как правилно да храните бебето си.

2. Млякото не се появява веднага

Въпреки факта, че веднага след раждането бебето се поставя на гърда, зрялото мляко се появява около 7-ия ден, като е предшествано от коластра, която е в гърдите ви още от средата на бременността, и преходно мляко – яркожълто на цвят, което се появява около 72 часа след раждането.

3. Гърдите увеличават размера си

Най-често млякото започва да се произвежда на четвъртия ден след раждането. В този момент може да изпитвате жажда повече от обикновено, а гърдите да увеличат размера си забележимо.

4. Кърменето може да бъде болезнено, ако бебето не суче правилно

Кърменето не боли. Но ако бебето не засуче правилно гърдата, процесът на хранене може да причини дискомфорт, болка и рани, наречени рагади. 

5. Количеството мляко не зависи от размера на бюста

Всички специалисти са единодушни, че успехът на кърменето не зависи от размера на бюста. Млякото се произвежда в гърдите под въздействието на хормоните и мастната тъкан се измества от разрастналата се жлезиста. Тези промени настъпват още по време на бременността. Освен това млякото се произвежда не само между храненията, но и по време на кърмене, така че обемът му не зависи от размера на млечните жлези.

6. Формата на гърдите може да се промени след кърмене

След раждането формата на гърдите обикновено се променя, а за това си има причини:

  • Мастната тъкан се измества от разрастващата се жлезиста.
  • По време на прилив на мляко, гърдите се увеличават по обем (поради което кожата се разтяга).
  • След спиране на кърменето започва обратен процес – мастната тъкан заема местата на събиращата се жлезиста.

7. Гърдите могат да загубят форма дори без кърмене

Дори ако изберете изкуствено хранене от първите дни от живота на детето или преминете към него малко по-късно, гърдата все пак може да промени формата си. В крайна сметка отхвърлянето на естественото хранене не отменя хормоналните промени и промените в теглото.

8. Кърменето е много по-икономично

Ако все още се чудите дали да кърмите или не, ето и аргумент в полза на кърменето – по-икономично е. Ако кърмите и детето няма здравословни проблеми, тогава вашият бюджет едва ли ще пострада. Млечните формули са доста скъпи и колкото по-голямо става бебето, толкова по-голямо количество ще ви трябва, за да го нахраните.

9. Храненето по часовник не работи

Кърменето трябва да бъде на поискване. Бебето суче различно количество мляко всеки път, така че то се усвоява с различна скорост. Затова е добре бебето да ръководи процеса на хранене, защото то най-добре знае колко и кога да поиска.

10. Гърдите служат и за успокоение 

Понякога бебетата имат нужда да сучат, за да се успокоят и заспят. Затова много майки предлагат на бебето залъгалка вместо гърда, което може да повлияе количеството на приета кърма, а оттам и наддаването. Затова е добре поне в първите 6 седмици бебето да не получава биберон залъгалка.

Автор: Нели Христова

Консултант:

Ася Демирева е лекарски асистент и сертифициран към Международния борд консултант по кърмене.

 

Сподели: