Здраве

10 начина да облекчите болката при поникване на зъбчетата

Израстването на първите зъбчета е едно от незабравимите преживявания през първата годинка на бебето.

10 начина да облекчите болката при поникване на зъбчетата

Обикновено те се появяват между четвъртия и осмия месец. Кога точно зависи най-вече от генетиката.

Болката, предизвикана от появата на зъбчетата, варира. Някои пеленачета са по-раздразнителни заради неприятното подуване на венците, а при други не се проявяват никакви симптоми и родителите само забелязват появата на нещо бяло в устата на детето. Опитахме се да съберем на едно място списъка с най-честите симптоми при израстване на зъбчетата, както и изпитани начини да помогнете на детето, ако се налага.

Симптоми при порастване на зъбчетата

- лигавене/слюнчене

- кашлица

- хрема

- леко повишена температура

- неспокоен сън

- поява на обрив по брадичката

- търкане на бузките

- гризане

- диария

 

10 начина да облекчите болката и дискомфорта:

1. Колие от кехлибар

То е за носене, не за дъвчене! Кехлибарът (смола, а не камък) е известен естествен аналгетик против възпаления, инфекции и болести на респираторните органи. Когато се постави върху кожата, мънистата кехлибар изпускат олио (янтарна киселина), което попива в кожата и навлиза в кръвообращението. Резултати от изследвания сочат, че кехлибарената киселина понижава слюнченето, намалява зачервяването, възпалението на венците и притежава успокояващи, аналгетични и температуропонижаващи свойства. Най-много се препоръчват огърлици от балтийски кехлибар. Задължително обаче направете консултация с лекар, преди да се решите да закичите бебето с наниз от кехлибар. Добре знаете, но и ние ви напомняме, че не бива да поставяте предмети, които биха могли да застрашат сигурността на малкото човече. Не оставяйте пеленачето без надзор!

 

2. Студена ръкавица за къпане

Намокрете чиста ръкавица в студена вода и я поставете във фризера за 30 минути. Силно охладена, леко хрупкавата ръкавица представлява голямо облекчение, но и малко разнообразие за децата, на които никнат зъбчетата. Задължително я изперете преди употреба, въпреки че е нова. Ръкавицата е добра алтернатива на гумените или пластмасови пръстени, които могат да се счупят и да протече течността. Внимавайте обаче с гърлото на детето и студените ръкавици!

 

3. Чисти пръсти

Децата най-много обичат да лапат пръстите на родителите си, тъй като така се образува достатъчен натиск върху подутите венци на малкото човече. Дори и бебето ви да няма зъби, венците могат да увредят нежната бебешка кожа. Не позволявайте на бебето да се увлича в гризането, тъй като можете да се сдобиете с рани по ръцете.

 

Масаж на възпалени венци

С чист пръст или със задната част на охладена лъжица обтрийте възпалените венци, като упражните съвсем лек натиск, без бебето да усеща болка.

 

4. Гел за венците

Гелът е облекчение за меките венци на детето, което е на възраст над два месеца. Той е отлично решение за пеленачета, които се измъчват със зъбките, тъй като съдържа активни съставки, успокояващи частта от венеца, по който се нанася.

 

5. Сухар

Сухарът е подходящ само за бебета, които са достатъчно големи, за да ядат твърда храна. Той е хрупкав и упражнява достатъчно налягане върху подутите венци.

 

6. Студена храна

Студената храна е вкусна и  представлява удоволствие за децата, на които растат зъбчета. Ако малчуганът е достатъчно голям да дъвче, предложете му домашно приготвени и охладени кубчета от плодове. Отново внимавайте да не го простудите.

 

7. Кърпички за забавление

Сигурно сте виждали из магазините за бебешки стоки памучни кърпички, които помагат за рефлексите на бебето - хващане и стискане, както и за гризане. Кърпичките се предлагат в интересни цветове, с много етикети или играчки. Ще видите как ще се забавлява малкото човече с тях, докато израстват зъбките.

 

8. Почистване с марли

Венците, по които никнат зъбчета, са много чувствителни. Можете да предизвикате дискомфорт при бебето, ако се опитате да ги почистите. Вместо да използвате четка, можете да ги обтриете с мека марля. По този начин зъбките ще са бели, а и вие няма да докосвате директно меките венци.

 

9. Галене и гушкане

Не трябва да подценявате силата на гушкането и нежността, като става въпрос за борбата на малкото човече с болката. Понякога с малко повече обич, внимание и закачки може да помогнете на детето да преодолее напрежението.

 

10. Парацетамол и ибупрофен

Aко бебето ви е с болки, консултирайте се с лекар относно прилагането на някои медикаменти, които да облекчат неприятните усещания от израстването на зъбите.

Щадящи са терапиите с хомеопатични продукти. Особено подходящи са тези със съдържанието на лайка, която има  успокояващ и антисептичен ефект.

 

Грижа за зъбчетата

Aко се грижете добре за първите зъбки на бебето и ако го научите и само да се грижи за тях добре, то ще се радва на прекрасна усмивка през целия си живот.

- Почиствайте венците (дори и зъбчетата да не са поникнали още). След като нахраните бебето, почистете нежно устичката му с напоена с вода кърпа, намотана около пръста ви.

- Започнете с грижата за зъбите, още преди те да се появят. Въпреки че първите зъбки ще паднат, много е важно да има приемственост при грижата за постоянните зъбки, които ще се появят на мястото на млечните.

- Редовно проверявайте за наличие на кариеси. Първият признак на развалените зъби е промяната в цвета им. Най-добрият начин да избегнете появата на кариеси е да не давате преди сън на бебето сок или мляко. Ако то редовно заспива с шишето със сок или мляко, няма как да бъдат измити зъбите преди лягане, което означава, че сладката напитка ще нанесе поразии по зъбите на малкото човече. Ако детето не може да заспи без бутилката с биберон, предложете му вода.

- Давайте на бебето вода след всяко хранене. Малкото количество вода след всяко хранене ще отмие по-голямото количество остатъчни продукти, които са се натрупали по зъбките, след всяко хранене.

- Водете редовно детето на стоматолог. Повечето родители смятат погрешно, че наследникът им трябва да посети кабинета на зъболекаря като падне първото зъбче или като тръгне на училище. Всъщност, първото посещение там трябва да е на около 3-годишна възраст, освен ако не са налице други проблеми.

 

Автор: Милена Тошева

 

 

 

Сподели: