Lifestyle

10 причини детето ни да учи чужд език

Много педагози, родители и психолози се вълнуват от темата за възрастта, в която е най-добре детето да започне да учи чужд език. Мненията са различни, но повечето се обединяват около идеята, че най-благоприятният период за това е именно времето, когато де

10 причини детето ни да учи чужд език

Много педагози, родители и психолози се вълнуват от темата за възрастта, в която е най-добре детето да започне да учи чужд език. Мненията са различни, но повечето се обединяват около идеята, че най-благоприятният период за това е именно времето, когато детето изучава родния си език. Разбира се, тук под „учене" на чужд език не трябва да се има предвид смисълът, който ние, възрастните, влагаме в това занимание  - с учебник, тетрадка и речник. Съществуват специални школи и методики за ранно чуждоезиково обучение, които залагат предимно на игровия модел, на слушането и допълването на семантичното значение чрез мимики и жестове, или накратко - на начина, по който детето „попива" майчиния си език от самото раждане. Ако обаче все още се колебаете, ето ви най-важните причини защо е добре малчуганът ви да започне с чуждия език колкото се може по-рано:

1. Силна умствена стимулация

Ранното стимулиране, особено чрез изучаване на чужд език, предлага може би най-пълноценното развитие за потенциала на детския мозък.

2. Вродено умение

Децата „попиват" чуждия език по напълно естествен начин, с абсолютно непонятна за един възрастен лекота. Научни изследвания показват, че децата между 1 (!) и 12 години усвояват новия език много по-бързо, отколкото на която и да е възраст след това.

3. Любов към книгата

Децата, започнали от ранна възраст да учат още един език, развиват способности за разпознаване на символичните връзки между звуковете и тяхното писмено изражение - буквите. Тези умения създават отлична предпоставка детето да се превърне в запален читател за цял живот.

4. „Генерална репетиция" за училище

Специални проучвания по темата са показали, че децата с ранно чуждоезиково обучение  срещат много по-малко проблеми при усвояване на материала в училище след време, имат по-силно развита памет и се представят по-добре при тестове, изпити и решаване на задачи.

5. Без акцент

Хлапетата имат силно развито „музикално ухо", поради което много лесно свикват с мелодиката и акцента на новия език. Способни са да възпроизвеждат безпогрешно интонацията и специфичното звучене на думите - умение, което с годините закърнява в значителна степен. И още нещо - вероятността след време да говорят съответния език с „чуждестранен акцент" се свежда по този начин до минимум.

6. Един бъдещ студент

Американски учени са направили проучване, според които над 90% от малчуганите, изучавали чужд език от предучилищна възраст, впоследствие завършват колеж и записват университет.

7. Част от глобалния свят

Това е най-добрият начин вашият малък наследник да стане истински „гражданин на света". Бизнесът, културата и изкуството днес са глобални повече от всякога. Можете да си представите какви ще са измеренията на тази тенденция по времето, когато вашето дете ще е вече голям човек. Дайте му този важен старт в живота и нито то, нито вие ще съжалявате!

8. Когато си малък, всичко е по-забавно

Ученето на чужд език в тази възраст е забавно. Така децата ви ще развият позитивна нагласа към ученето по принцип и няма да възприемат чуждия език като досадно и трудно занимание.  

9. Контактите са важни

Развиват се социалните умения на детето. Когато се занимава с чужд език, то става много по-отворено и общително, приема с по-голяма лекота хората и контактува без задръжки с тях. Ако се обучава в група с други деца, това при всички случаи означава повече приятелчета и повече нови преживявания.

10. Толерантност

Доказано е, че хората, знаещи повече от два езика, са в значителна степен по-толератни към представители на други национални, етнически, религиозни, социални, културни или сексуални общности. Това важи в особена степен в случая, когато езиците са въведени още в най-ранна детска възраст. А вие не искате от детето си да бъде тесногръд шовинист, хомофоб или расист, нали?

 

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: