Здраве и красота

10 причини за забавяне на менструацията

Честито, бременна сте! Или не? Ако не сте бременна, тогава какво се случва, когато менструацията се бави? Ако цикълът ви закъснява, е възможно да има много причини. Ето някои от тях.

10 причини за забавяне на менструацията

За закъснение на менструацията може да се говори, когато тя отсъства за повече от 35 дни.

1 СЛЕДРОДОВО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

Основната причина за отсъствие на менструация в първите месеци след раждането е кърменето, при което се изработва пролактин. Той потиска хормоните, отговарящи за регулирането на месечния цикъл.

 2 ПОЛИКИСТОЗА

Поликистозата на яйчниците нарушава баланса на половите хормони и увеличава тестостерона, което води до повишено окосмяване, мазна кожа, акне, затлъстяване. Основният проблем тук е по-редки овулации и оттам по-трудно забременяване.

3 АБОРТ

Прекъсването на бременността, независимо от причините и начина, води до промени в хормоналната система на жената. Абортът е противоестествен процес за организма, след който се изисква време, за да се възстанови месечният цикъл.

4 ЕНДОКРИННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Върху редовната менструация влияят заболявания на щитовидната жлеза, захарният диабет и други патологични изменения в ендокринната система.

5 ПУБЕРТЕТ

След появата на първата менструация регулирането на цикъла отнема между една и две години.

6 ГИНЕКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Миома на матката, ендометриоза и някои видове кисти водят до нарушение в редовния цикъл.

7 СТРЕСА

Постоянно слушате за него, но не го усещате на физическо ниво. Той обаче може да бъде основна причина за забавяне на месечния ви цикъл. Характерен пример за това е така наречената аменорея по време на война. По същия начин влияе както тежката физическа работа, така и силовите и продължителни спортни занимания.

8 ПРОБЛЕМИ С ТЕГЛОТО

Продължителните и изтощителните диети са причина за нарушение в менструацията. Прекалено ниското тегло (под 45 кг за жена над 20 години) и бедната на есенциални мазнини диета нарушава хормоналното равновесие и резултатът е закъснение или спиране на цикъла. Същото се отнася и до прекалено високото тегло, тъй като излишните килограми създават ендокринни проблеми.

9 МЕНОПАУЗА

В периода, предшестващ менопаузата, се появяват неравномерни цикли при производството на хормони, затруднява се овулацията и функцията на яйчниците. Характерно за този период е забавянето на менструацията.

10 БРЕМЕННОСТ

И все пак една прекрасна причина да закъснее месечният цикъл е настъпила бременност.

Всички изброени причини са мотив да посетите акушер-гинеколог. Той ще ви направи изследвания и ако е нужно, ще ви насочи към друг специалист - ендокринолог например.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Мария Янкова, акушер-гинеколог, б-ца „Лозенец", тел. 0888 947 836

 

Сподели: