Здраве и красота

10 проблема в първите 10 дни

Първите 3 до 5 дни след раждането обикновено минават в послеродовото отделение, където във всеки един момент можете да извикате лекар или акушерка на помощ.

10 проблема в първите 10 дни

Този факт ви дава усещане за сигурност. Веднъж прибрали се обаче вкъщи физическият дискомфорт се превръща в повод за притеснение и колебание дали това е нормално.

1 Кръвотечение

Това е нормално явление както при естествено раждане, така и при секцио, тъй като се изисква време матката да възвърне първоначалните си размери. В първите 3-4 дни кръвотечението е обилно с червен цвят и постепенно преминава в тъмно кафяво. След 10-ия до 42-рия ден цветът на течението става жълтеникав. Обикновено се засилва в моментите на кърмене. Потърсете лекаря си, ако кръвотечението стане твърде обилно, когато ви се налага да сменяте дамската си превръзка на всеки 20 мин.

2 Болки в корема

За да възвърне обичайната си форма, матката прави контракции. Процесът се засилва в минутите на кърмене, тъй като тогава се произвежда окситоцин - главният виновник за контрахирането на матката. Обикновено този дискомфорт преминава към 7-ия ден след раждането, независимо от начина, по който се е случило то. Ако болката стане твърде силна или непоносима, обърнете се към акушер-гинеколога си, за да ви изпише обезболяващи, подходящи за кърмачки.

3 Болки в перинеума

Дори и да сте родили по естествен път без нито един шев, мястото е чувствително и е нормално да ви боли през първите 2-3 дни. Ако са ви направили епизиотомия, е възможно болката да бъде значително по-силна или най-малкото да изпитвате дискомфорт на третираното място при сядане, местене, дълго стоене на крак, клякане. При подходяща грижа, изразяваща се в бани със смрадлика и нанасяне на предписан от лекар спрей или паста, неразположението отминава в рамките на 10-20 дни.

4 Запек

Всяка жена, родила по естествен път и претърпяла процедурата шиене, изпитва силен страх от ходенето в тоалетната по голяма нужда, тъй като има усещането, че шевовете ще се разкъсат. За да преминете по-лесно през този проблем, включете в менюто си мляко, плодове, особено круши, праскови, сини сливи. Избягвайте кашкавал, хляб, ориз. Добър помощник е гимнастиката за подобряване на перисталтиката.

5 Хемороиди

Понякога заради силното напъване по време на естествено раждане се появяват хемороиди. Усещането за болка се облекчава със студен компрес. Добре е да се посъветвате със своя лекар, за да ви назначи свещички или паста за намазване на болезненото място.

6 Няма мляко

Това е проблем, с който всяка майка се сблъсква в моменти на несигурност. Нормално е първото денонощие да смятате, че нямате мляко, но въпреки това е важно да кърмите бебето, тъй като му давате безценната коластра. За да стимулирате лактацията, е достатъчно да правите само едно - да кърмите често бебето. При естествено раждане кърмата слиза на 2-ия ден, но при цезарово сечение това се случва след 3-4-ия, затова не се отчайвайте, а проявете търпение.

7 Увеличение на млечните жлези

В първите часове на прилив на кърма е възможно млечните ви жлези да се подуят, гърдите да се втвърдят и дори да се повиши телесната ви температура. Състоянието е нормално и изисква цедене от ваша страна, тъй като бебето ви е твърде малко, за да изсмуче цялото мляко. Всяко повишаване на температурата, което се задържа за повече от едно денонощие, зачервяване на кожата по гърдите или образуване на бучки, е сигнал да потърсите медицинска помощ.

8 Разраняване на зърната

Кожата на зърната е нежна и ранима. Първите 3-4 дни са решаващи за загрубяването на деликатната зона. Можете да помолите лекаря си да ви препоръча специален крем за разранени зърна.

9 Преумора

Възможно е първите 10 дни след раждането да „не знаете на кой свят се намирате". Преживяването, през което сте минали, наистина е изморително. Не се притеснявайте, ще възстановите силите си, като спите винаги, когато бебето спи, храните се пълноценно и си почивате.

10 Световъртеж

Той може да е предизвикан от преумора или от нисък хемоглобин - често срещано явление при родилките. Ако в акушеро-гинекологичната болница не са ви направили кръвни изследвания при изписването, обърнете се към своя лекар, за да уточните къде е причината за неразположението ви. При наличие на нисък хемоглобин се изписват ампули за пиене с желязо и диетата се допълва с цвекло, моркови и киви.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Любомир Дамянов, председател на УС на Асоциацията на българските гинеколози, тел. 0888 921 924

 

Сподели: