Lifestyle

10 съвета за уверени родители

Ако бебетата се появяваха с инструкции за употреба, животът на родителите им би бил низ от веселие и смях.

10 съвета за уверени родители

Уви, реалността не е обагрена единствено в розово, а облачетата щастие често са в неравна борба с гръмотевиците на несигурността. За да победите страховете, присъщи на новите мами и татковци, прочетете съветите на американски психолози. Успехът ще е неминуем, както усмивката на бебчо, когато ви види.

1. Не бъдете „хеликоптери”

Родителите трябва да бъдат водачи, а не пазачи. Ментори, а не наблюдатели. Хората, които разбират разграничението на ролите, са по-щастливи и удовлетворени от взаимоотношенията с децата си.

2. Помнете, че родителството не е наука

Всяко бебе е уникално и не е сигурно, че това, което е помогнало на приятелско дете, ще има ефект и при вашето. Затова действайте според нуждите на своето мъниче и не се притеснявайте от мнението на другите. Щом малчуганът е добре, нищо друго няма значение.

3. Доверете се на опита

Макар много мами да смятат съветите на своите родители за отживелица, би било глупаво да решим, че светът започва с нас и нашето бебе. Не се страхувайте да се допитате до майка си, или до своята свекърва. Техният опит може и да не е в унисон със съвременните течения за възпитание, но малко мъдрост никога не е излишна. 

4. Четете

Колкото повече книги за аспектите на родителството прочетете, толкова по-уверени ще бъдете в непознатото доскоро амплоа.

5. Не се сравнявайте

Изтощително е да се съревновавате с другите родители. Вие и бебчо сте отделна вселена, на която има място само любовта, а не конкуренцията в негласното състезание за най-добри мама и татко.

6. Позволявайте помощ

Много нови родители се чувстват претоварени, защото се опитват да правят всичко сами: от грижите за наследника си до домакинските задължения. Делегирайте част от отговорностите си на други хора, за да имате енергия за важните неща. Включете роднините си в заниманията с домашните любимци, пазаруването, готвенето.

7. Обградете се с позитивизъм

Нищо не проваля ентусиазма, породен от новото ви поприще, както негативно настроеното обкръжение. Ако общувате с хора, които влияят на настроението ви с дразнещ нихилизъм, освободете се от тях. Дръжте около себе си единствено личности, които карат и вас, и малкото съкровище да греете от щастие.

8. Вярвайте в себе си

Не сте сигурни дали постъпвате правилно в даден момент? Вярвайте си. Знаете много повече, отколкото си мислите.

9. Грешките са допустими

Ние сме хора и често се учим от грешките, които правим. Не се притеснявайте, новородените са устойчиви. Природата ги е създала такива, защото ни познава и знае, че можем и да объркаме някои неща.

10. Потърсете подкрепа

Споделяйте ежедневните си радости и тревоги с колегите от многочислената група на пресните мами и татковци. Близки, съседи, приятели от социалните мрежи са достойна компания за обсъждане на болезнено никнене на зъбки, висока температура и други терзания на невръстните сладури. Мненията, които ще чуете, може и да не ви допаднат, но усещането, че не сте сами в предизвикателствата на родителството, ще ви дари с подкрепа и увереност, от които се нуждаете всеки ден.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: