Здраве

12 въпроса за температурата

Високата температура при децата винаги предизвиква безпокойство у родителите. В кои случаи се мери температурата и как да направите това?

12 въпроса за температурата

Високата температура при децата винаги предизвиква безпокойство у родителите. В кои случаи се мери температурата и как да направите това?

ЖИВАЧЕН ТЕРМОМЕТЪР

През 2007 г. ЕС забрани използването на живачни термометри. До края на 2009 г. се прекрати и тяхното производство в Съюза. Живачните уреди са опасни, особено ако се ползват от деца, затова съществуват алтернативи.

1 Как е най-добре да се измери температурата на малкото дете?

Днес съществуват няколко вида термометри: електронни и инфрачервени. Има такива, които позволяват да се измери температурата като се поставят в устата, на челото, в ректума. Те са удобни за използване и бързо показват резултатите: електронните за няколко минути, а инфрачервените - за няколко секунди.

2 Каква е нормалната температура за бебето?

Температурата във вътрешността на тялото варира между 36.1 С и 37.7 С. Температурата, измерена под мишницата или в устната кухина е с 0.5 - 1.1 С по-ниска т.е. в здраво състояние максимално до 37.2 С. Ректалната температура е по-висока - нормално до 38.0- 38.2 С, като този метод е по-надежден.

Много е важно да измервате температурата в точното време. Не трябва да го правите по време или веднага след хранене, след къпане или разходка, след усилена физическа дейност, след претопляне от висока околна температура или дебели дрехи - тогава показателите могат да са завишени. За да получите обективни данни, по-добре изчакайте половин час след изброените процеси. Също така температурата може да се повиши и ако детето плаче.

3 Каква може да е причината за повишена температура при бебето?

Най-често причина за повишена температура се явява инфекциозно заболяване. Но тъй като при бебетата терморегулационната система е все още несъвършена, за повишаване на температурата може да бъде виновно общо прегряване (бебето е облечено доста дебело), продължително къпане в гореща вана, престой на слънце. Понякога температура се вдига и при никнене на зъбките, след ваксинация, при алергична реакция към нещо. Други по-редки причини за хронично температурно състояние са заболявания на съединителната тъкан, ендокринни, злокачествени заболявания, интоксикации, патология на нервната система.

4 Трябва ли да се понижава високата температура при децата?

Високата температура е защитна реакция на организма при възпалителни процеси. Когато температурата се покачва, организмът изработва интерферони - вещества, които се борят с инфекциозните причинители, увеличава се активността на белите кръвни телца, което допринася за по-добър и бърз имунен отговор. Високата температура е нужна на човек, за да победи инфекцията. Затова не трябва веднага да се смъква, особено когато не е много висока. В повечето случаи започваме да понижаваме температурата с медикаменти или физикални методи щом достигне 38,5˚С и мерена под мишницата, тъй като при такава температура се нарушава дискомфортът на детето, то отпада, ускоряват се обменните процеси, повишават се енергийните и водните нужди, настъпва потенциален риск от фебрилен гърч при по-малките. В крайна сметка всичко е индивидуално. Има деца, които доста леко понасят 38,5 и дори 39˚С. В този случай, ако детето е по- голямо, жизнено, приема достатъчно течности, може да се изчака с даването на антипиретик или да се опита понижаване на температурата с физикални методи - разсъбличане на детето, охлаждане на помещението, мокри чорапки, лед, увит в кърпа под мишниците.

5 Какви трябва да бъдат действията на родителите при висока температура на бебето?

Задължително трябва да съблечете бебето, за да не му е горещо, също така да махнете и памперса. Може да го завиете с тънка пелена. В помещението не трябва да е горещо и задушно. От време на време проветрявайте стаята, като отвеждате мъника в другата стая. Ако е необходимо, му дайте лекарства за понижаване на температурата. Задължително повикайте лекар, за да установи причината за високата температура. Тя е особено опасна за бебетата през първия месец от живота им.

6 Какво количество на ден и колко дни могат да се дават лекарства за понижаване на температурата?

Не е добре да злоупотребявате с тези лекарства. Те се дават най-много 3-4 пъти в денонощие в зависимост от медикамента в продължение на 2-3 дни. При вирусните заболявания повишената температура продължава средно 3-4 дни, след което е възможно да се поддържа известно време субфебрилна температура 37.1- 37.9, измерена под мишницата.

Също така не трябва постоянно да „борите" температурата с медикаменти, защото за лекаря става трудно да оцени реалната ситуация и да разбере какво се случва с детето.

7 Коя форма на лекарства за понижаване на температурата е най-подходяща - сироп или свещички?

Това зависи от конкретната ситуация. Ако мъникът има повръщане, то естествено е по-добре да поставите свещичка. Ако има разстройство, да поставяте свещичка е безмислено, сиропът е по-удачен. В други случаи е добре да подбирате това, което за вас е по-удобно и което се възприема по-добре от детето.

8 Какво да правите, ако детето има висока температура, дланите и стъпалата му са студени?

Причината за хладните крайници е спазъм на периферните съдове, което е нормална реакция при повишаване на температурата. Задължително загрейте крачетата на мъника, за да се подобри кръвообращението. За това му обуйте чорапи, дори и изцяло да е развит.

9 Може ли да се прилага някакъв вид народно лечение при висока температура?

Да, но след консултация с педиатър, който ще прецени дали няма да навредите на детето. Можете да сложите кърпички, напоени с равно количество оцет и хладка вода, на китките и глезените. Приемането на повече течности, особено сладки, е полезно в тези случаи. На челото е най-добре да сложите зелев лист, той понижава много добре температурата.

10 Трябва ли да се храни и да се дават течности на мъника при висока температура?

Течностите са необходими при всички положения, и то в по-голямо количество в сравнение с приетото в здраво състояние. При висока температура нуждите от течности се повишават значително, бързо може да се стигне до обезводняване, особено при бебета, в горещо време или при заболяване, съпроводено от повръщане или диария. В случай на повръщане е най-добре да предлагате течностите малко по малко, буквално капка по капка, да навлажнявате устните с вода, ако са зачервени, като го правите редовно и много пъти. Същото може да се каже и за храната: ако мъникът не отказва да се храни, давайте му, но по малко. Не го насилвайте, нека приема това, което му харесва.

11 Може ли да се къпе бебето?

Къпането не е противопоказно, напротив пребиваването във водата може да помогне на бебето да смъкне температурата. Температурата на водата трябва да е по-ниска от тази на тялото, например 36˚С. Единственото, което не е нужно, е да извършвате активни действия по време на къпането.

12 Как се проявяват фебрилните гърчове при децата и как да се държат родителите в тази ситуация?

Фебрилните гърчовете са реакция, която възниква при повишена температура в повечето случаи над 38.5, като засегнатите са обикновено между 5 мес. и 5-годишна възраст. Неочаквано детето затихва, обтяга се, престава да плаче, започват да се тресат крайниците. Родителите трябва да повикат спешна помощ, да прeдпазят детето от наранявания, да го поставят в странично легнало положение, да не се опитват да му бъркат в устата, да не му дават никакви медикаменти или течности през устата. В случай на фебрилен гърч детето се хоспитализира за изследвания и наблюдение. При дете с предистория за фебрилен гърч при случаи на повишена температура се взимат незабавни мерки за понижаване, без да се чака тя да достигне 38˚С.

 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: д-р Весела Данкова - педиатър в клиника по детски болести, УБ „Лозенец", тел. 0889 429 691

 

 

Сподели: