Семейно здраве

13 съвета за безупречен сън

За болките в гърба обикновено се оправдавате с некачествения матрак. За целодневната ви сънливост пък е виновна смяната на сезоните. А късното лягане е причина номер едно за лошото ви настроение.

13 съвета за безупречен сън

За болките в гърба обикновено се оправдавате с некачествения матрак. За целодневната ви сънливост пък е виновна смяната на сезоните. А късното лягане е причина номер едно за лошото ви настроение. Дали спите правилно и дали от качеството на нощната почивка зависи колко пълноценно ще прекарате деня си?

1 Когато сте изморени, не можете да спите пълноценно. Слагайте децата да лягат най-късно в 21.00 часа и до един час след това се постарайте и вие да сте в леглото - дори и да не заспите веднага.

2 Ако се будите нощем и ви мъчи безсъние, започнете да дишате дълбоко. Поне десет пъти вдишайте дълбоко през носа, като запълвате с въздух първо корема и след това белите дробове. Издишайте през устата бавно. Опитайте се да не мислите за нищо и да се отпуснете максимално.

3 Едно от нещата, които оказват пряко влияние върху качеството ви на съня, е вашето хранене. Ако искате да се наспивате, следвайте няколко правила:

- Поне шест часа преди лягане не консумирайте кафе и кофеинови напитки;

- Поне два часа преди лягане не приемайте никакви храни;

- Не консумирайте алкохол непосредствено преди сън - въпреки че виното може да ви унесе, неговото въздействие може да ви събуди по-късно през нощта, което накъсва пълноценната почивка;

- След 18 часа е добре да не се храните, но ако режимът ви не го позволява, хапвайте салати от свежи зеленчуци, кисело мляко и плодове.

4 Фитнесът е добре дошъл, но не преди сън, тъй като ще се тонизирате излишно. През деня обаче е важно да се движите повече или да практикувате някакъв спорт или гимнастика, за да се изморите.

5 Ако се въртите дълго в леглото, проверете дали температурата в стаята ви е подходяща за почивка, дали е достатъчно тъмно, и разбира се, не трябва да има излишни звуци от компютър, телевизор или от улицата. Ако имате възможност, спете отделно от децата си.

6 Ако дневните ви ангажименти го позволяват, прекарвайте поне един час в обеден сън. Специалистите твърдят, че и 20 минути са достатъчни на мозъка да се възстанови и да започне да работи с нова енергия.

7 Старайте се да се прибирате вкъщи усмихнати - до края на работния ден е добре да разрешите всичките си конфликти в офиса, а у дома да запазите спокойствие сред членовете на семейството ви. Всяка негативна емоция, преживяна през деня, оказва влияние върху спокойния сън.

8 Постарайте се поне два часа преди сън да сте приключили с работата.

9 Вземете горещ душ, изпийте успокояващ чай с мед или чаша топло мляко, почетете книга непосредствено преди сън.

10 Приготвяйте дрехите и чантите на децата веднага след като се приберете от работа. Постарайте се и децата да не оставят домашните за последния момент.

11 Избирайте си много внимателно матрак, така че да ви осигури максимален комфорт през нощта. Съобразете неговите качества с вашите ръст и тегло, пози на сън, височина на леглото.

12 Не забравяйте, че качественото спално бельо и удобната пижама са също толкова важни, колкото и матракът.

13 Ако имате проблеми със съня повече от два месеца, обърнете се към лекар, за да ви помогне да преодолеете проблема.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: