Раждане

4 фази преди големия миг

В края на бременността могат да се появят предвестници, че бебето ще дойде на бял свят скоро, въпреки че е възможно до раждането да остава още време.

4 фази преди големия миг

Вижте кои са четирите най-популярни начина, с които тялото се подготвя за това.

1. Бракстън Хикс контракции

По време на бременността можете да почувствате как коремът ви се стяга за няколко секунди, след което се отпуска отново. Това са т. нар. подготвителни или лъжливи контракции. Те носят името на английския доктор Джон Бракстън Хикс, който ги наблюдава и описва за пръв път в далечната 1872 г.

Бракстън Хикс контракциите представляват спорадични маточни контракции, които се появяват около 6-ата седмица, но могат да бъдат усетени едва към средата на бременността. Те не означават, че раждате, и не са нещо, за което трябва да се притеснявате. Смята се, че контракциите на Бракстън Хикс играят роля за тонизиране на маточния мускул при подготовката за процеса на раждане. Понякога се наричат „тренировка за раждане“. Не водят до разширение  на шийката на матката, но могат да имат роля в размекчаването й. Когато до термина остават една-две седмици, шийката на матката ви започва да „узрява” и да се подготвя за момента на раждането. Контракциите могат да стават по-интензивни, по-начесто и да предизвикват усещане за дискомфорт и да са дори леко болезнени.

Можете да облекчите контракциите на Бракстън Хикс с:

  • промяна на положението на тялото или нивото на активност: ако сте били много активни, легнете. В случай че сте били дълго време в седнало положение, отидете на кратка  разходка.
  • отпускане: вземете топла вана, отдайте се на масаж, прочетете книга, слушайте музика.
  • питейна вода за рехидратиране.

Истински или не?

С напредването на бременността Бракстън Хикс контракциите стават по-силни и е лесно да бъдат объркани с истинските контракции, които бележат началото на раждането. Важно е да се знае, че за разлика от родилните, контракциите на Бракстън Хикс са нередовни (нерегулярни) и краткотрайни. Въпреки че могат да бъдат некомфортни, те са неболезнени.

 

Помощ

Потърсете квалифицирана лекарска помощ при съмнение за започнало раждане, особено ако сте бременна преди 37-ма седмица и имате повече от четири контракции с продължителност от поне 30 секунди в рамките на един час или:

  • вагинално кървене;
  • изтичане на течност от влагалището;
  • силни/болезнени маточни контракции, с регулярен характер (с равни интервали между тях).

 

2. Бебето е заело позиция за раждане

Бебетата се движат свободно в утробата, но с напредване на бременността, близо до термин, заемат положение за раждане, наречено предлежание. Ако това е първата ви бременност, можете да откриете, че бебето е в тази позиция още около 35-ата седмица.

Поради спускане на прилежащата част на плода в кухината на малкия таз, се облекчава дишането и се намалява притискането на плода в ребрената ви дъга и към диафрагмата. Оплакванията биха били от по-чести позиви за уриниране. Не забравяйте, че трябва да усещате, че бебето се движи през бременността, както и докато раждате. Ако смятате, че движенията на плода са се забавили, спрели или променили, то незабавно се свържете със своя лекар.

Главично предлежание

Най-често срещаната позиция за раждане е надлъжно положение на плода, с главичката насочена към малкия таз и гръбче, обърнато към коремната стена  (вляво или вдясно) на майката. Това е и най-добрата позиция за раждане, която позволява на бебето да премине безпрепятствено през родилните пътища на жената.

Ако мъничето е в главично предлежание, но личицето му е обърнато напред, към корема ви (задно тилно предлежание), раждането  протича по-трудно, бавно и болезнено и подлежи на преоценка в динамика.

Седалищно предлежание

Бебето е заело надлъжно положение, но седалището на плода е към/във входа на малкия таз, гръбчето е наляво или надясно на майката, а главичката е разположена в маточното дъно. Крачетата са свити в тазобедрените стави и коленцата, или са изпънати. Седалищното предлежание е често срещано във втори триместър и при около 3,5-4% от бременните остава към периода на термин.

Напречно предлежание

Детето е позиционирано хоризонтално, т.е. надлъжната ос на плода е перпендикулярна на надлъжната ос на матката. Това предлежание е характерно за ранните срокове на бременността и е нестабилно. Рядко остава към термина на раждане и е основание за прилагане на акушерски манипулации.

Многоплодна бременност

Ако очаквате близнаци, бебетата ви вероятно са в различни позиции. Докато обмисля стратегии за раждането ви, вашият лекарски екип ще бъде по-заинтересуван от позицията на първото бебе, т.е това, което е по-ниско разположено и се очаква да се роди първо.

3. Падане на тапата

Докато сте бременна, малка тапа от слуз затваря входа на шийката на матката, предпазвайки бебето и вас от инфекции. Към края на бременността шийката се разтяга и се приготвя за раждането, а тапата изтича и можете да забележите следи от нея по бельото си. Тапата е розова и леко обагрена с кръв. Представлява жилав секрет или лепкаво гъсто течение. При съмнение за сериозно кръвотечение не се колебайте да потърсите медицинска помощ. Раждането може да стартира часове или дори дни след падането на тапата. Но ако има налице и други признаци, то процесът може вече да е започнал.

4. Изтичане на водите

Бебето се развива в мехур с околоплодна течност, който се нарича амниотичен сак. Поради намаляване на околоплодната течност преди раждане, е възможно леко спадане на теглото ви с около 500 г. Когато бебето е готово да се роди, околоплодният мехур се разкъсва спонтанно и течността изтича през влагалището. Изтичането на водите може да е в голямо количество, или пък струйката да е тънка и да не сте абсолютно сигурни дали мехурът ви се е спукал. Потърсете медицинска помощ при съмнение, че водите ви са изтекли. Обърнете специално внимание на гинеколога, ако изтеклите води имат мирис или цвят, или ако имате кръвозагуба. Това може да са маркери за нужда от незабавна лекарска помощ.

Повечето жени раждат до 24 часа след спукването на околоплодния им мехур. В случай че това не се случи, се увеличава рискът от инфекция на плода, поради което лекарският екип може да вземе решение за предизвикване на раждане.

Автор: Силвия Костова

Консултант:

Д-р Златка Димитрова е акушер-гинеколог в Отделение „Патологична бременност“ на СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ – Варна.

www.agvarna.bg

 

Сподели: