Бременност

5 (Не) Позволени „порока”

5 (Не) Позволени „порока”

д-р Мария Янкова, акушер-гинеколог, б-ца „Лозенец", тел.0888 947 836

ЗА КАФЕТО...

На всички бременни им се спи повече от обикновено, кръвното им е по-ниско от обичайното, особено сутрин. Ето защо е хубаво да пият по една малка чаша кафе. То е антиоксидант и те ще се чувстват много добре през деня.

ЗА СПОРТА...

Спортът е задължителен, но трябва да бъде съобразен с формата на жената. Ако никога не е спортувала, не е сега времето да се натоварва излишно. Препоръчвам плуване, ходене по пътека, пилатес и подобни физически занимания. Всички, които са спортували активно преди бременността, много добре знаят по какъв начин да намалят темпото през 9-те месеца.

ЗА ВИНОТО...

In vino e veritas! Виното е полезно в ограничени количества. Една чаша успокоява нервните бременни жени. Освен това действа съдоразширяващо, което е много добре за бебето.

ЗА СЕКСА...

Не само, че не е вреден, но е и полезен, разбира се съобразен с хода на бременността. Бъдещата майка трябва да се консултира със своя акушер-гинеколог дали нейното състояние го позволява. Освен удоволствието за двамата, за жените е важно да се чувстват желани и красиви, въпреки промените на тялото, а мъжете да не се чувстват наказани за това, което са направили. Все пак сексът не бива да е твърде бурен.

ЗА ЦИГАРИТЕ...

Като активен пушач и лекар мнението ми е следното: грозно е бременна жена да пуши! Това е нещо, от което бъдещите майки трябва да се лишат в името на собствените им деца. Цигарите вредят изключително много на плода.

д-р Венета Стойкова, акушер-гинеколог, МЦ „Св. Димитър"; тел. 0898 40 88 72

ЗА КАФЕТО...

Смятам, че едно кафе сутрин не може да навреди на хода на бременността. Злоупотребата с тази напитка - над 200 мл или еквивалентна на 200 микрограма кофеин дневно увеличават значително риска от спонтанен аборт или предтерминно раждане.

ЗА СПОРТА...

Трябва да се избягват екстремните натоварвания и спортове. Подходящи са плуването и водната гимнастика, както и разработената специално за бременни гимнастика.

ЗА ВИНОТО...

Известно е, че злоупотребата с алкохол в хода на бременността е опасна за бебето поради риска от развитие на така наречената алкохолна фетопатия. Но употребата на малки количества при специален повод не оказва негативно влияние.

ЗА СЕКСА...

Сексът е приятен и полезен, стига да не е противопоказен като в случаите с предлежаща плацента, къса шийка (под 2,5 см) или серклаж на шийката, скорошно кървене или маточни контракции. Той не трябва да създава дискомфорт или болка, а ако подобно нещо се случи е добре да се потърси консултация с лекар.

ЗА ЦИГАРИТЕ...

Пушенето в хода на бременността води до спазъм на маточните съдове и увеличава риска от раждане на бебе с ниско тегло, повишаване на артериалното налягане на майката и предтерминно раждане. Поради това аз съм твърдо против употребата на цигари по време на бременността.

д-р Светлана Кинкина, акушер-гинеколог, УМБАЛ „Света Анна"

ЗА КАФЕТО...

По-добре не. Седем и повече чаши кафе крият риск от спонтанен аборт и преждевременно раждане.

ЗА СПОРТА...

Умерено, при активни спортистки до 70% от предишните натоварвания. Той трябва да се практикува в обезопасено помещение и без натоварване на стави и ставни връзки /клякания, наклони/. Не се препоръчва при обременена анамнеза, истмико-цервикална инсуфициенция (неспособност на маточната шийка да задържи плода до края на бременността), ниско разположена плацента, многоплодна бременност.

ЗА ВИНОТО...

Няма гарантирана ниска доза вино, може да окаже лошо влияние на интелектуалното и физическо развитие на плода.

ЗА СЕКСА...

Когато има желание и в удобни пози може да се практикува секс. Да не забравяме, че сексът не е само полов акт. Противопоказан е при плацента превия, вагинални инфекции, цервикална недостатъчност, изтичане на околоплодни води.

ЗА ЦИГАРИТЕ...

Освен, че водят до раждане на деца с ниско тегло, при пушачките е 3 пъти по-чест така нареченият "синдром на ранна смърт на новороденото".

Автори: Силвия Чалъкова и Десислава Христозова

 

 

Сподели: