Здраве

5 грешки в грижите за бебето

Малките бебета са крехки създания и две мнения по този въпрос не съществуват.

5 грешки в грижите за бебето

Ето защо, освен безгранична любов, малкото човече се нуждае от много внимание в ежедневните грижи на мама и татко за него. Вижте кои са най-често срещаните грешки в това отношение и се постарайте да не ги допускате.

1. Да забравите за оригването след нахранване

Да носите мъничето след всяко нахранване понякога може да бъде уморително, но това е единственият начин излишният въздух да излезе от малкото коремче. В противен случай рискувате детето да повърне, след като го поставите в креватчето, а това може да бъда много опасно за него.

2. Да давате вода на новороденото

Според съвременните проучвания, специалистите са на мнение, че при изключително кърмене бебето не се нуждае от допълнително количество вода. Кърмата съдържа всичко необходимо за правилното развитие на мъничето, а излишната течност може само да увреди бъбреците на детето.

3. Да перете дрешките с прах за възрастни

Специализираните бебешки препарати са дерматологично тествани и не съдържат вредни за нежната бебешка кожа съставки. Обратно – в праховете за възрастни се съдържат токсични елементи, които могат да доведат до раздразнение и да провокират тежки алергични реакции.   

4. Да каните гости в първите дни след раждането

Специалистите препоръчват ограничаване събирането на детето с много хора, особено през първите седмици от живота му. Целувките по лицето на малкото човече пък са абсолютно забранени, тъй като е научно доказано, че това е най-лесният начин за предаване на инфекции.

5. Да украсявате креватчето на бебето

Всякакви допълнителни елементи, като обиколници, плюшени играчки, меки възглавници и пухени завивки в бебешкото креватче, са особено опасни за детето. За да ограничите риска от синдрома на внезапна детска смърт, подходящият матрак и спалното чувалче са напълно достатъчни за комфорта на бебето, докато спи.

Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Красимира Иванова, началник на отделението по неонатология в Първа САГБАЛ „Света София”

 

 

Сподели: