Бременност

5 мита за бременността

Изглежда всяка жена има опит и знае какво да очаква, когато е бременна, какво може и какво не може да прави. Нека проверим!

5 мита за бременността

Току що сте разбрали, че ще си имате бебе! От какво трябва да се лишите и от какво да се въздържате? В тази статия са изведени повечето митове за въздържанието по време на бременността и медицинските факти, които опровергават тези митове.

 Митът: Не трябва да летите със самолет, защото увеличението на радиационните нива е вредно за бебето.

Истината: Не е нужно да се притеснявате да летите със самолет! Все пак има някои изисквания, които трябва да спазвате. Ако, разбира се, бременността ви протича с усложнения, ако гинекологът ви посъветва да не пътувате или ако сте вече в 9-ия месец, не е препоръчително да летите със самолет. Самите авиокомпании не поемат отговорност за евентуални проблеми, които могат да възникнат по време на полета. На земята вие непрекъснато сте изложени на йонизираща радиация от Слънцето и звездите. Да, нивата се увеличават поради по-високата надморска височина, защото въздухът е разреден, но в самолета тези нива не са толкова притеснителни, за да предизвикват проблеми. Същите нива на радиация се излъчват и от микровълновата, телевизора, GSM-а и другите електроуреди. За какво все пак трябва да се притеснявате, когато летите със самолет? Трябва да сте сигурна, че няма опасност да се дехидратирате или да ви изтръпнат краката. Затова пийте по-често вода и на всеки два часа ставайте да се разхождате за няколко минутки.

 Митът: Не трябва да ядете риба, особено риба тон.

Истината: Яденето на риба в умерени количества, когато сте бременна, може да бъде полезно за бебето. Затова се препоръчва бременните да ядат не повече от две порции или 12 малки парчета от ниско съдържащи живак?!, риби на седмица. Избягвайте риби с високи нива на живак, особено акула, риба меч и скумрия. По-подходящи са сьомга, скариди и консервиран тон. Не прекалявайте с консумацията на риба! Яжте не повече от 6 парченца седмично!

 Митът: Не трябва да си боядисвате косата.

Истината: Въпреки че някои доктори препоръчват да се изчака да мине първият триместър от бременността, има и такива, които смятат, че боядисването на косата и през този период може да бъде безопасно. Доказано е, че химикалите, които се използват в боите за коса, са вредни, но само в голямо количество. Затова и използването им веднъж месечно или на два месеца определено не може да доведе до усложнения.

Все пак, ако изберете да боядисвате косата си, трябва да постъпите умно. Уверете се, че стаята, в която ще се боядисвате, има възможност за добра вентилация. Сложете си латексови ръкавици и в никакъв случай не оставяйте боята на косата си по-дълго от необходимото - времето, което е указано в упътването.

 Митът: Без кофеин.

Истината: Кофеинът е неблагоприятен за плацентата, но трябва да се отбележи, че това важи в случаите, когато е прекалено концентриран. Ако намалите консумацията на кафе до една чаша на ден, всичко ще бъде наред. Бъдете внимателни, защото не само кафето съдържа кофеин. Той е съставна част на много безалкохолни напитки /като например кола/, някои студени чайове, както и на шоколада.

Ако предпочитате да не се лишавате от сутрешното си кафе, ограничете приемането на други кофеинови продукти и напитки.

 Митът: Никакъв спорт!

Истината: Упражненията са полезни и за двама ви. Най-добре е да се спрете на ненатоварващ спорт като: разходките, плуването или йогата. Тичането, карането на колело или тенис на корт не са подходящи за вашето състояние. Когато правите упражнения, слушайте тялото си. Ако ви е трудно да дишате или пулсът ви е учестен, по-добре си починете.

 В черния списък

Спазвайте голяма дистанция от тези големи опасности за бременността!

Алкохол - няма безопасни количества, които са позволени за приемане от бременните.

Цигарите - в никакъв случай не се препоръчва да палите цигара и стойте по-далече от хора, които пушат!

Месо алангле - суровото месо пренася бактерии като листериоза и токсиплазмоза. Затова убедете се, че месото, което ядете, е добре сготвено. Освен това не приемайте сурово мляко или сирене.

Билки - задължително е да се консултирате с акушер-гинеколог за всички билкови добавки.

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

 

Сподели: