Развитие и обучение

5 неща, които трябва да знаем за ДЕТСКАТА ГРАДИНА

Решихте ли се вече? Това значи, че главата ви е пълна със съвети, информацийки и направо с цели статии по въпроса. Дишайте равномерно! Да се опитаме да систематизираме информацията. И така: какво трябва да знаем за детската градина, преди да й дадем детет

5 неща, които трябва да знаем за ДЕТСКАТА ГРАДИНА

Решихте ли се вече? Това значи, че главата ви е пълна със съвети, информацийки и направо с цели статии по въпроса. Дишайте равномерно! Да се опитаме да систематизираме информацията. И така: какво трябва да знаем за детската градина, преди да й дадем детето си.

1. Детската градина боли. От нея ви боли сърцето - когато оставяте чедото си, ревящо в ръцете на лелята, а то се опитва да се отскубне като подивяло животинче и после, изнемощяло от борбата и с подуто от рев личице, едва ви махва през завеската на прозорчето.

Какво да знаем: Няма как да минете без това. Ако сте решили да го давате на детска градина, просто преглътнете горчивия, че чак пресолен  залък - това е най-тежката част от „играта". Оттук нататък всичко останало ще е като бебешка каша за вас - ще се справите. Но само ако издържите началото на деня. Помнете: в никакъв случай не показвайте пред детето ужаса си, забранено е и всяко колебание в поведението. Нека детето знае, че и на вас ви е неприятно да го оставите при чуждите хора, но то никога не трябва да вижда истински сълзи или двоумене дали да го вземете обратно със себе си.

2. Детската градина горчи - особено в началото. Историята още не помни случаи, в които детето дотам подобрява апетита си, че хвърля всички лели и възпитатели в ужас как да го изхранят. Нещо повече, отначало най-вероятно то ще реагира на стреса с понижен апетит или направо демонстративно ще откаже да се храни.

Какво да знаем: Няма твърди правила за тези случаи. Това, което лично съветвам родителите, е да не коментират прекалено храненето му  в детската градина. Без особено церемонене, сам възпитателят да определя минимума от порцията, който трябва да бъде „усвоен" - например в началото 4 лъжици от супата и 4-5 от основното ядене (или десерт за сметка на супата и други компромисни комбинации). Вечер родителят може да идва с нещо апетитно, но не прекалено засищащо, за да не свикне детето, че ако издържи гладно през деня, накрая го чака вкусна награда.

3. Детската градина значи борба - в истинския и в по-символичния смисъл на думата... Най-вероятно, особено ако детето ви е момченце, още от първия ден то ще бъде набито - или ще набие „другарче".

Какво да знаем: Благодарение намесата и контрола на възпитателите обаче, в детската градина се водят предимно битки на тихия фронт. Те много напомнят ежедневните психологически борби на възрастните - в които ние, също като героите на Animal Planet, се борим за своя територия под слънцето на градската савана...

4. Детската градина значи „Няма" - вие ще се учудите как вашият, що-годе послушен доскоро младеж, с лекота минава в опозиция. При това, на мястото на идеологическия враг стои не друг, а... „госпожата".

Какво да знаем: Не бива и ние да минаваме „в опозиция" на госпожата, освен в крайно несправедливи и неприемливи педагогически ситуации. Същевременно трябва да приемем, че детското „Аз съм против" е зачатъкът на личностното отстояване, което превръща малкото ни маймунче... в човече.

5. Детската градина значи следобеден сън. Независимо дали малчуганът обича, или не съня посред бял ден, ще му се наложи поне да бъде мирен в продължение на два часа, при това, изцяло в хоризонтално положение.

Какво да знаем: Може да свикне, а може и не. Във втория случай, измислете му някаква тиха игра на въображението или друга кротка и невинна занимавка, която с нищо не застрашава съня, спокойствието и достойнството на останалите обитатели на спалното помещение (аз например късах от онези мъхести топчета, които се образуваха на одеалото, вдигах ги нагоре с два пръста и после пусках смелите парашутисти върху чаршафа. Смея да твърдя - моето одеалце беше най-окосеното в цялата детска градина...

 

Автор: Надя Йончева

 

 

Сподели: